Extra

Behalhat az internet, húsz éve nem látott mágneses vihar éri el a Földet néhány óra múlva

A szerda óta zajló sorozatos napkitöréseket egy szokatlanul erős mágneses napvihar követi péntek este 6 óra körül. A napvihar hatással lehet a Föld elektromos és kommunikációs hálózataira és a bolygó körül keringő műholdakra.

A mai napon egy olyan jelenség lesz tapasztalható, amelyre húsz éve nem volt példa. Szerda óta több napkitörés is volt, amelyeket nem mindennapi erejű napvihar követhet. A jelenség G4-es erősségű – közölte az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala (NOAA). A szervezet magas fokú riasztást adott ki a napvihar miatt, hasonló legutóbb 2005 januárjában fordult elő. A hivatal azt is közölte, hogy a mágneses vihar az egész Földet érintheti.

The Northern Lights Appear In The Sky Over Svolvaer
napvihar
Erős napvihar lesz pénteken, hatással lehet az elektromos és kommunikációs hálózatokra / Fotó: NurPhoto via AFP

A Daily Mail cikke szerint a napvihar miatt akadozhat az internet és a GPS. A jelenség szerdán kezdődött, amikor a Napból több plazmakilövellést észleltek. A NOAA azt írta, hogy a geomágneses vihar súlyos jelzése nemcsak péntekre, hanem az egész hétvégére szól.

A szakértők a NASA-val együttműködve vizsgálják a jelenséget. A NOAA emellett értesítette az amerikai kommunikációs cégeket is, hogy készüljenek fel az esetleges kimaradásokra.

A NOAA azt is közölte, hogy a napviharnak kialakulhat egy másik hatása is: az aurora-jelenség, amely az égbolton végighúzódó fényeket jelent. Ez hasonló az északi fényhez. A jelenség a várakozások szerint Alabamától Észak-Kaliforniáig lesz látható.

Internet- és egyéb leállás a kockázat

Lehet-e nálunk is internetleállás, a Világgazdaság körbeérdeklődött, ha választ kapunk, azonnal hozzuk az információkat.

Mágneses vihar: reagált a Budapest Airport, kiderült, lesznek-e járatkésések a ferihegyi repülőtéren

A szakértők a NASA-val együttműködve követik, vizsgálják a jelenséget.

 

 

 

Egyesült Államok jelenség geomágneses napvihar
Kapcsolódó cikkek