Friss hírek

Vérszomjas majálisozók: nem árt résen lenni május 1-jén

Május 1-jén szívesen ülünk ki parkba, tisztásra, akár a fűbe az országszerte sok helyszínen rendezett majálisok idején. A kullancs is ünnepel ilyenkor, ha megfelelő utat talál egy megcsapolható emberi bőrfelülethez, számunkra azonban szomorúan emlékezetessé válhat az alkalom, ha nem vigyázunk.

Divatos ünnepi helyszínek május 1-jén a parkok, tisztások jó idő esetén. Az ilyen tavaszi pezsgés terített asztal a kullancsok számára, ha rosszkor vagyunk rossz, ők pedig jókor jó helyen. Idén fokozottan érdemes erre ügyelni – figyelmeztetnek a szakemberek. A kullancsok imádják a meleg és száraz tavaszi időt, és kora őszig folyamatosan kockázatot jelentenek, különösen olyan években, amikor – mint az idén is – szinte nem volt tél. 

Budapest, 2018. május 1.Majális a fővárosi Városligetben 2018. május 1-jén.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A kullancs gyakran ugyanazokat a helyeket választja, mint az ember, így lehet ez egy majálison is / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A kullancsveszélyben új tulajdonképp nincs, a vérszívók már tavasz elejétől jelen vannak, és nem a fákról vetik magukat a vigyázatlan arra sétálókra, hanem a fűből, bokrokról másznak, esnek a ruhánkra, onnan pedig bemásznak a bőrfelületekhez, ha utat engedünk nekik. Miattuk lehet látni túrázókon, kirándulókon például hogy a nadrág szárát a zokniba tűrik, áthághatatlan akadályt állítva a kullancsok elé.

Az előrejelzések szerint szinte makulátlan időjárásra számíthatunk szerdán, május elsején, legfeljebb némi felhőzetre, vagyis várhatóan vonzók lesznek a városokban és a falvakban is a szabadtéri helyszínek. Indokolt az óvatosság a vérszívókkal szemben, használhat a riasztóspray, célszerű otthon átvizsgálni magunkat, és ha velünk volt, a kutyát is. Ha begyűjtöttünk egy-két kéretlen potyautast, az eltávolítására az erre a célra szolgáló, olcsón beszerezhető kullancscsipeszt szokták ajánlani a szakemberek.

Kullancs és aranysakál

A klímaváltozás, a felmelegedés egy sor változást hozott hazánk és Európa élővilágában is, aminek az egyik következménye, hogy a korábban is kórokozók terjesztéséről hírhedt kullancsok még veszélyesebbé váltak. Nem csak a kirándulóknak, még a kertes házak lakóinak és látogatóinak is érdemes figyelniük erre – sőt akár egy lakótelepi játszótéren sem feltétlenül vagyunk biztonságban tőlük.

Close,Up,Photo,Of,Adult,Female,Deer,Tick,Crawling,On
Fotó: Shutterstock

Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke az InfoRádióban elmondta: idén sokkal több kullancsra kell számítani, mint az elmúlt években, sőt új fajok jelentek meg Magyarországon. Két kullancsfajt, amelyek a Hyalomma nemzetséghez tartoznak, a szintén viszonylag új jövevény aranysakálok hurcoltak be hozzánk

Ezek a kullancsfajok a nairovírus nemzetségébe tartozó kórokozókat terjesztenek, melyek közül az egyik legveszélyesebb betegség kórokozója, a krími-kongói vérzéses láz vírusa már Magyarországon is megjelent

mondta a szakember.

A kullancscsípés veszélyes: a krími-kongói vérzéses láz tünetei

A halálos kimenettel is járó láz tünetei az Egészségkalauz szerint a csípés után 10-13 nappal jelennek meg, és a következők:

  • ingerlékenység,
  • magas láz (akár több hétig),
  • hátfájás,
  • ízületi fájdalom,
  • gyomorfájás,
  • gyengeség,
  • vörös szem és torok,
  • kipirult arc. 

Ezeket nyilván megelőzni, és nem megszerezni szeretnénk, ezért is lesz indokolt az óvatosság a majálisok önfeledtsége közben is.

 

kullancs aranysakál csípés majális betegség
Kapcsolódó cikkek