Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 19. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 19. 13:20|Hornyák József | Gazdaság

A múltba visz az iparosítás

A kormány beleszeretett az iparba, de a kutatók figyelmeztetnek: nem szerencsés erőltetetten növelni a termelés súlyát a GDP-n beül.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nagy gázzal iparosítanának. Lepsényi István államtitkár több mint tíz éven át volt a Knorr-Bremse Fékrendszer Kft. ügyvezetője. fotó: Kurucz Árpád / archív
Nem túl jó ötlet, ráadásul megvalósíthatatlannak látszik öt év alatt a mostani 23,5 százalékról 30-ra növelni a GDP-n belül az ipari termelés arányát. A kormány viszont komolyan gondolja, hogy újraiparosításba kezd, s megalkotta az Irinyi-tervet. Az ipar megerősítésére az elképzelést bemutató Lepsényi István, a nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint azért van szükség, mert azok az országok hamarabb lábaltak ki a recesszióból, amelyekben magas az ipar aránya.

A kutatók azonban nem osztják ezt a nézetet. „Nemcsak az elmélet mondja azt, hogy a feldolgozóipar kevésbé válságálló, mint a szolgáltató szektor, a 2009-es krízis is megmutatta ezt” – mondta Palócz Éva . A Kopint-Tárki vezérigazgatója kiemelte: a szolgáltató ágazatok a válság során kevésbé estek vissza, mint a feldolgozóipariak, aminek fő oka, hogy az emberek sokkal könnyebben tudják elhalasztani a termékek vásárlását. „A könyvelőről vagy a jogi tanácsadóról válságban sem tudunk lemondani, de az új autó vásárlását későbbre lehet halasztani.”

Gárgyán Eszter, a Citi vezető közgazdásza szerint az iparstratégia azt feltételezi, hogy a fogyasztás növekedése nem lesz olyan dinamikus a következő években, mint az iparé. „A termelés nagy részét főleg külföldi tulajdonú cégek adják, ebből adódóan elsősorban nem a lakosság jövedelme nő, hanem a vállalati szektoré és a külföldé” – fejtette ki.

Az ipar részaránya 22 százalék alatt volt 2010-ben, mostanra nőtt közel két százalékponttal. Ez elsősorban az autógyárak beindulásának eredménye. Csakhogy – a Morgan Stanley kutatása szerint – a hazai hozzáadott érték az autóiparban 40 százalék alatti, s ezzel a régió sereghajtói vagyunk. Csehországban és Lengyelországban a hozzáadott érték felét, Romániában pedig 75 százalékát belföldön termelik meg az autógyártók. A magyar kormány sem építene csak az autógyártókra: fontos cél lett, hogy csökkentsék a járműipartól való függést.

Gárgyán Eszter úgy véli, hogy az ipar idén 5-6 százalékkal növekedhet, miközben a GDP 2,2 százalékkal bővülhet. (Tavaly 2,9 százalékos gazdasági növekedés mellett bővült 7,5-del az ipar.) Előrejelzése szerint jó eséllyel az ipar bővülése hosszabb távon is meghaladhatja a gazdaság egészének növekedését. „Nem a kormányon, hanem a külső keresleten – és exportpiaci részesedésünkön – múlik, hogyan teljesítünk, hiszen az ipari termelés nagy részét exportáljuk” – hangsúlyozta Gárgyán. Palócz Éva is egyetért ezzel.

„Félreértés azt gondolni, hogy a kormány alapvetően befolyásolni tudja a gazdaság szerkezetét, mert ez nincs így, ennél sokkal bonyolultabb a gazdaság szövete – emelte ki. „A szolgáltatások maguktól is törvényszerűen bővülnek, akkor is, ha szorongatják a szektort” – mondta a szakértő, utalva a korábbi kiskereskedelmi és a telekommunikációs különadóra. „Az IKT-szektornak kellene a leggyorsabban fejlődnie, hiszen az átszövi a teljes gazdaságot, és meghatározza valamennyi ágazat versenyképességét.”
Kétségtelen, hogy az Európai Unióban is létezik egyfajta reindusztrializációs gondolkodás, mert túl gyorsnak tartják azt a folyamatot, amelynek során átengedték a feldolgozóipart a délkelet-ázsiai országoknak és Kínának – mondta Palócz Éva. Kiemelte ugyanakkor, hogy Nyugat-Európában nem a munkaerő-igényes iparágakat szeretnék fejleszteni, hanem olyan magas hozzáadott értéket tartalmazó és különleges tudást igénylő szektorokat fejlesztenének, amelyek segítenek visszaszerezni az európai ipar versenyképességét.

Lepsényi szavai ezzel egybevágnak, aki szerint az iparstratégiának át kell állnia az innovációvezérelt gazdaságra a következő években, az iparnak a tudásra, a kutatás-fejlesztésre, a felsőoktatásra és a szakoktatásra kell támaszkodnia. Ezzel egyetértenek a szakértők is, de kevés erre utaló jelet láttak az elmúlt időszakban: a felsőoktatásban tanulók aránya például 17 éves mélypontra hanyatlott.

VG-Vélemény: Hornyák József, a Világgazdaság rovatvezetője

A Marshall-kereszt és Adam Smith láthatatlan keze után azt tanítják a közgazdasági iskolákban, hogy a tercier szektor térnyerésével és az ipar visszaszorulásával vezet az út a fejlett országok klubjába. Ma már sokkal inkább a negyedik szektorra, az információs gazdaságra fókuszálnak azok, akik nem akarnak lemaradni. Magyarország azonban másik utat választott az elmúlt években, s félő, hogy a technoló­giai élvonalhoz lassabban zárkózunk fel, mint bárki a régióban. De legalább tökéletes tankönyvi példává válunk. Ritkán fordul elő ugyanis, hogy egy ország ennyire könnyedén sétál bele a közepes jövedelműek csapdájába, ahonnan nagyon nehéz kimászni.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A múltba visz az iparosítás
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. lzoli412016. 2. 19. 13:38

  Ha jó választ akarunk kapni, akkor jövőre nézve kellene egyfajta iránymutatást kapni. Ezzel most sokat foglalkoznak és exponenciális fejlődést várnak. 20 év alatt akkorát, mint az elmúlt 300 év alatt. Ennek egyik része a robotizáció, ami az ipart teljesen átírhatja. A jövőkutatók szerint négy képességre alapuló szakmák lesznek gyakorolhatók, ezek az alábbiak:
  - emberség
  - etika
  - kreativitás
  - képzelőerő
  Mind a humán tőke, mind a reál tőke vonatkozásában ezek a reális jövőbe mutató irányok. Erre tartunk?

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A múltba visz az iparosítás


  Ha jó választ akarunk kapni, akkor jövőre nézve kellene egyfajta iránymutatást kapni. Ezzel most sokat foglalkoznak és exponenciális fejlődést várnak. 20 év alatt akkorát, mint az elmúlt 300 év alatt. Ennek egyik része a robotizáció, ami az ipart teljesen átírhatja. A jövőkutatók szerint négy képességre alapuló szakmák lesznek gyakorolhatók, ezek az alábbiak:
  - emberség
  - etika
  - kreativitás
  - képzelőerő
  Mind a humán tőke, mind a reál tőke vonatkozásában ezek a reális jövőbe mutató irányok. Erre tartunk?

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 19:04Nem tetszik az S&P-nek, ami Nagy-Britanniában történik

  Megerősítette Nagy-Britannia "AA" szintű hosszú távú államadós-besorolását pénteken a Standard & Poor's, érvényben hagyva ugyanakkor az osztályzat leminősítésének lehetőségére utaló negatív kilátást is, azzal az indokkal, hogy a brit EU-tagság megszűnése komoly kockázatot jelent a brit gazdaság és különösen a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor teljesítményére.

 • ÁPRILIS 28. 11:48Új adatok érkeztek a brit gazdaságról: erre még az elemzők sem számítottak

  A vártnál nagyobb mértékben lassult a brit gazdaság növekedési üteme az idei első negyedévben, elsősorban a szolgáltatási szektor aktivitásának gyengülése miatt.

 • ÁPRILIS 28. 10:45Hétezermilliárd dolláros lyuk

  A Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter által szerdán kivonatosan ismertetett, történelmi horderejűnek nevezett amerikai adócsökkentési csomag 3,5–7 ezermilliárd dollár közötti bevételkiesést okoz a hatálybalépését követő tíz évben.

 • ÁPRILIS 28. 09:56Vonzó attrakciófejlesztések juthatnak forráshoz

  Másfél milliárd forintra növelte a majki kamalduli remeteség fejlesztésének támogatását egy most érvénybe lépett kormányhatározat.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér