Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 26. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 26. 07:10|Herman Bernadett | Gazdaság » Adózás

Alig szednek már kamatadót

Drasztikusan visszaesett a kamatadó-bevétel tavaly az alacsony kamatok miatt. A lakosság eközben egyre több szja-t igényel vissza a megtakarításai után.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egyre jobb pozícióban vannak a megtakarítók az állammal szemben: a befizetéseik csökkennek, a visszaigényelt adó viszont folyamatosan nő. Tavaly több mint 35 százalékkal csökkent például a kamatadó-bevétel, ebből csupán 26,35 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, a megtakarítások hozamát terhelő egészségügyi hozzájárulás (eho) pedig mindössze 5,55 milliárd forintot tett ki – közölte lapunkkal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ilyen kevés kamatadó-bevétel az adónem 2006-os bevezetése óta nem fordult elő. A rekord egyébként 2009-ben volt, akkor több mint 112 milliárd forintot vont el az állam a megtakarítások nyereségéből.

A tavalyi visszaesés oka az volt, hogy a megtakarítások kamata egyre alacsonyabb, a lekötött bankbetéteké például a tavalyi év közepe óta egy százalék körül volt. A befektetési alapok hozama is gyengébben alakult, mint a korábbi években. A kötvényalapok hozam alacsony is volt, a vegyes alapokét pedig megtépázta a nemzetközi tőzsdék esése. Az idén még a tavalyinál is kisebb kamatadó-bevétele lehet az országnak, miután az adó mértéke 16-ról 15 százalékosra süllyedt, a kamatok pedig nem emelkednek.
Miközben a kamatadó-bevétel csökken, egyre több személyi jövedelemadót térít vissza az állam a takarékoskodóknak. Tavaly a 2014-es befizetések után rekordösszeget, összesen több mint 14 milliárd forintot igényeltek vissza azok, akik valamilyen nyugdíjpénztárban, egészségpénztárban, nyugdíjbiztosításban vagy pedig nyugdíj-előtakarékossági számlán (NYESZ) takarékoskodtak. A legtöbb pénzt a pénztártagok kapták vissza, több mint 10 milliárd forintnyit. A mostani szja-bevallási időszakban ez az összeg valószínűleg tovább nő majd, a pénztártagok ugyanis több egyéni befizetéssel gyarapították a megtakarításaikat, mint 2014-ben.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakba 66,34 milliárd forintnyi egyéni befizetés folyt be, 6,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az egészségpénztáraknál az egyéni befizetés volumene megközelítette a 15,6 milliárd forintot, ez 18,6 százalékos növekedés 2014-hez képest. Az adókedvezményeknek tudható be az is, hogy az utolsó negyedév különösen erős lehetett mindkét pénztártípusnál. Az önkéntes nyugdíjkasszákba októbertől december végéig 26,6 milliárd forintnyi egyéni befizetés érkezett, ez a korábbi negyedévekben szokásos mennyiség duplája, az egészségpénztárak is több mint kétszer annyi egyéni tagdíjbevételt számoltak el a második fél évben, mint az elsőben. Ha az idén is a korábbi évekhez hasonló arányban igénylik a kedvezményt a befizetők, akkor a pénztárakba 11 milliárd forintnál is több adó-visszatérítés folyhat be.

A nyugdíjbiztosítással rendelkezők is ráugorhatnak az adó-visszatérítésre. Tavaly összesen 1,63 milliárd forintnyi szja-t igényeltek vissza azok, akik 2014-ben ilyen szerződést kötöttek. Tavaly tovább nőtt a szerződések száma, már az első három negyedév után több mint 110 ezren rendelkeztek ilyen életbiztosítással, ami 63 százalékos növekedés. Ez alapján könnyen megduplázódhatott 2015 végére a nyugdíjbiztosítással rendelkezők száma 2014-hez képest, ami azt jelenti, hogy az adó-visszatérítés is megugorhat az idén.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Alig szednek már kamatadót
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 30. 11:41Visszajár a reklámadó, a NAV értesít arról, hogy mennyi

  A reklámadó körüli felhajtásban sokak figyelmét elkerülte az a tény, hogy a módosító indítvány rögzíti: a 2017. május 31-ig befizetett reklámadó túlfizetésnek minősül és visszajár – hívta fel a figyelmet a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda.

 • MÁRCIUS 30. 09:13Gigantikus áfacsalás Nyugat-Dunántúlon: lebuktak a NAV előtt

  Mintegy 350 millió forint áfát csaltak el szójadara kereskedelmével annak a bűnszövetségnek a tagjai, amelyet a NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói buktattak le.

 • MÁRCIUS 29. 15:30MRSZ: Nem módosítani, hanem megszüntetni kell a reklámadót

  A Magyar Reklámszövetség és társszövetségei fenntartják eddigi álláspontjukat, hogy a reklámadót meg kell szüntetni, mert ellehetetleníti a piaci alapon működő médiavállalkozásokat - közölte az MRSZ.

 • MÁRCIUS 29. 14:16Reklámadó: vissza a startmezőre

  A korábban befizetett adó visszajár, az adókulcs növekszik, 100 millió Ft forgalom alatt továbbra sem kell adót fizetni. A jövőben az adó megmarad, de a „kicsiknek”, azaz a 100 millió forintnál kisebb reklámadóalappal rendelkező vállalkozásoknak továbbra sem kell reklámadót fizetniük – derül ki a Mazars legfrissebb összefoglalójából.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér