Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 26. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 26. 07:10|Herman Bernadett | Gazdaság » Adózás

Alig szednek már kamatadót

Drasztikusan visszaesett a kamatadó-bevétel tavaly az alacsony kamatok miatt. A lakosság eközben egyre több szja-t igényel vissza a megtakarításai után.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egyre jobb pozícióban vannak a megtakarítók az állammal szemben: a befizetéseik csökkennek, a visszaigényelt adó viszont folyamatosan nő. Tavaly több mint 35 százalékkal csökkent például a kamatadó-bevétel, ebből csupán 26,35 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, a megtakarítások hozamát terhelő egészségügyi hozzájárulás (eho) pedig mindössze 5,55 milliárd forintot tett ki – közölte lapunkkal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ilyen kevés kamatadó-bevétel az adónem 2006-os bevezetése óta nem fordult elő. A rekord egyébként 2009-ben volt, akkor több mint 112 milliárd forintot vont el az állam a megtakarítások nyereségéből.

A tavalyi visszaesés oka az volt, hogy a megtakarítások kamata egyre alacsonyabb, a lekötött bankbetéteké például a tavalyi év közepe óta egy százalék körül volt. A befektetési alapok hozama is gyengébben alakult, mint a korábbi években. A kötvényalapok hozam alacsony is volt, a vegyes alapokét pedig megtépázta a nemzetközi tőzsdék esése. Az idén még a tavalyinál is kisebb kamatadó-bevétele lehet az országnak, miután az adó mértéke 16-ról 15 százalékosra süllyedt, a kamatok pedig nem emelkednek.
Miközben a kamatadó-bevétel csökken, egyre több személyi jövedelemadót térít vissza az állam a takarékoskodóknak. Tavaly a 2014-es befizetések után rekordösszeget, összesen több mint 14 milliárd forintot igényeltek vissza azok, akik valamilyen nyugdíjpénztárban, egészségpénztárban, nyugdíjbiztosításban vagy pedig nyugdíj-előtakarékossági számlán (NYESZ) takarékoskodtak. A legtöbb pénzt a pénztártagok kapták vissza, több mint 10 milliárd forintnyit. A mostani szja-bevallási időszakban ez az összeg valószínűleg tovább nő majd, a pénztártagok ugyanis több egyéni befizetéssel gyarapították a megtakarításaikat, mint 2014-ben.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakba 66,34 milliárd forintnyi egyéni befizetés folyt be, 6,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az egészségpénztáraknál az egyéni befizetés volumene megközelítette a 15,6 milliárd forintot, ez 18,6 százalékos növekedés 2014-hez képest. Az adókedvezményeknek tudható be az is, hogy az utolsó negyedév különösen erős lehetett mindkét pénztártípusnál. Az önkéntes nyugdíjkasszákba októbertől december végéig 26,6 milliárd forintnyi egyéni befizetés érkezett, ez a korábbi negyedévekben szokásos mennyiség duplája, az egészségpénztárak is több mint kétszer annyi egyéni tagdíjbevételt számoltak el a második fél évben, mint az elsőben. Ha az idén is a korábbi évekhez hasonló arányban igénylik a kedvezményt a befizetők, akkor a pénztárakba 11 milliárd forintnál is több adó-visszatérítés folyhat be.

A nyugdíjbiztosítással rendelkezők is ráugorhatnak az adó-visszatérítésre. Tavaly összesen 1,63 milliárd forintnyi szja-t igényeltek vissza azok, akik 2014-ben ilyen szerződést kötöttek. Tavaly tovább nőtt a szerződések száma, már az első három negyedév után több mint 110 ezren rendelkeztek ilyen életbiztosítással, ami 63 százalékos növekedés. Ez alapján könnyen megduplázódhatott 2015 végére a nyugdíjbiztosítással rendelkezők száma 2014-hez képest, ami azt jelenti, hogy az adó-visszatérítés is megugorhat az idén.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Alig szednek már kamatadót
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 8. 09:44Jó hírt közölt a NAV

  Lényegesen csökkent a cigaretta feketepiacának aránya az idén az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a GfK Hungária Piackutató Intézet adatai alapján.

 • 2016. 12. 7. 13:06Erzsébet utalványok: nem kell adóbevallást készíteni

  Nem kell adóbevallást készíteni a nyugdíjasoknak járó Erzsébet utalványok után - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

 • 2016. 12. 5. 14:20Benyújtották az új adócsomagot

  Benyújtotta a nemzetgazdasági tárca hétfőn a versenyképesség növeléséről szóló adócsomagot, amely az adócsökkentés több éves programját tartalmazza - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

 • 2016. 12. 2. 16:28Tovább csökken az adóadminisztráció

  Az adózással eltöltött idő a sokféle adó, az adórendszer bonyolultsága miatt rendkívül magas, ez előrevetíti, hogy a következő évek egyik lépésének az adóadminisztráció csökkentésének kell lennie - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken egy konferencián.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér