Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 16. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 16. 06:25|Diószegi József | Gazdaság » Adózás

Tavaly hatmilliárdnál is több reklámadó folyt be

Teljesült a kormány reklámadóval kapcsolatos elvárása, a kabinet pedig idén tovább növeli a tétet. Azt azonban nem tudtuk meg, hogy mely cég fizette a legnagyobb összeget.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nagyjából teljesült a kormány tavalyi évre várt reklámadó-bevételi terve. Az elmúlt évben ugyanis nettó 6,08 milliárd forint bevétel folyt be a központi költségvetésbe reklámadóból, míg 2014-ben 3,27 milliárd forint – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján. Az éves bevételek közötti eltérés abból adódhat, hogy 2014. augusztus 15-én vezették be a jogszabályt, vagyis 2015 volt az első teljes év. A kormány idei terve 10,9 milliárd forintos bevételről szól, a várt jelentős növekedés hátterében vélhetően a reklámpiac élénkülése, az adózási hajlandóság növekedése állhat.

A tavalyi összeg bár lehetett volna több is – főleg, ha a Magyarországon nem, hanem például Írországban adózó vállalkozások itt fizetnének adót –, nagyjából megfelel a kormány 6,6 milliárdos várakozásainak, jóllehet a reklámadó 2014-es bevezetését megelőző hatástanulmány 2015-re, vagyis az első teljes évre még 8-10 milliárd forintos bevétellel számolt.

A reklámadó másfél éves története alatt – részben uniós „nyomásra” – rengeteg változás történt. A legérdemibb az adó progresszív jellegének megváltoztatása. (Ezt Brüsszel szorgalmazta.) Eredetileg ugyanis egysávos adózásról szólt a jogszabály, amely szerint ötszázmilliós forintos reklámbevételig nulla volt az adókulcs, az e fölötti rész után pedig – tehát sávosan – negyven százalékkal sújtották az adó alanyát. Az említett hatástanulmány tehát ezzel számolva 8-10 milliárdos bevétellel kalkulált az elmúlt évre. Tavaly azonban – 2014-hez hasonlóan szintén év közepén – változott a szabályozás, aminek eredményeként eltörölték a sávokat, és százmillió forint fölötti reklámbevétel után egységesen 5,3 százalék lett az adó. Csakhogy a tavalyi jogszabályváltozás után lehetőség nyílt arra is, hogy az adózó – visszamenőleg – a 2014-es évre is figyelembe vehesse az új adómértékeket, magyarázta lapunknak Lakatos Zsuzsa, a Tax Revolutions Kft. adószakértője.

A NAV hangsúlyozta, a 2015-re vonatkozó számok még nem tekinthetők véglegesnek, mivel a 2015. évi elszámoló bevallások beadási határideje május 31., ám minden bizonnyal érdemi változás nem lesz a számokban.
A reklámadóból befolyó összeg két „forrásból” érkezik a költségvetésbe. Részben a reklámközzétevőktől, ezek jellemzően a médiavállalkozások. Mellettük azonban – bizonyos estekben és keretek között – a reklámközzétételt megrendelők is fizetnek adót. Ők azok a gazdálkodók, akik saját részükre rendelik meg az adóalanyoktól a reklám-közzétételi szolgáltatásokat, például hirdetési felületet vásárolnak, kiadványokban jelennek meg, internetes hirdetésre költenek (többek között a Google Adwords, a Facebook). A NAV-tól származó információ szerint „2015-ben 193 reklámközzétevő adózott a 2014 adóévre, a reklám-közzétételt megrendelő adózók száma 2014-ben pedig 214 adóalany volt. Jelenleg a tavalyi évre csak a 2015. évi adóelőlegre vonatkozó bevallási adatok állnak a NAV rendelkezésére, e szerint „nulla forint összeget meghaladó fizetendő adókötelezettséget 200 adózó állapított meg” – közölte a NAV, amely hozzátette: ezt tovább növelik az eltérő üzleti éves vállalkozások és a reklámadó-kötelezettség alá újonnan bejelentkező vállalkozások bevallásában szereplő összegek. Tavaly 346 adózónak reklámközzétételt megrendelőként keletkezett adófizetési kötelezettsége.

Médiatípusokra bontott kimutatás a bevallások adataiból nem szűrhető le, így arra a kérdésünkre, hogy mely médiatípusú volt a legnagyobb adózó, nem tudott érdemben válaszolni az adóhatóság. Azt pedig – adótitokra hivatkozva – szintén nem árulhatta el az adóhatóság, hogy mely vállalkozások fizették a legnagyobb összegű reklámadót.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Tavaly hatmilliárdnál is több reklámadó folyt be
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 19. 15:13Vészesen fogy az idő az adóbevallásra

  Nagyon sokan hagyják valószínűleg az utolsó pillanatokra az adóbevallást – jelentette ki Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában.

 • FEBRUÁR 19. 10:22Az Airbnb-s jövedelmeket vizslatja a NAV

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az amerikai társhatóságtól kapott pénzintézeti számlainformációkat veti össze az adózók bevallási adataival - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára.

 • FEBRUÁR 17. 18:44A neten akarta eladni autóját, de a NAV jelentkezett érte

  Nagy értékű veterán terepjárót foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai adótartozás fedezeteként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy adóstól, aki megpróbálta kijátszani a végrehajtókat.

 • FEBRUÁR 17. 12:12Kérés nélkül is megcsinálja a bevallást a NAV

  Nem kell külön kérni a személyijövelemadó-bevallás elkészítését, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti mindazoknak, akik munkáltatótól szereztek jövedelmet tavaly.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér