Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 16. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 16. 06:00|Károly Gábor | Gazdaság » Adózás

Több száz forinttal lehet olcsóbb egy tankolás

Az olajárak alakulása miatt április 1-jétől csökkenhet az üzemanyagok jövedéki adója, így egy tankolás akár több száz forinttal is kevesebbe kerülhet néhány hét múlva. Elemzők lapunknak azt mondták, hogy az év második felében visszatérhet majd a magasabb adómérték.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Január elseje óta a Brent olajfajta határidős hordónkénti árának eddigi átlaga 54,8 dollár, azaz a második negyedévben nagy valószínűséggel csökkenni fog az üzemanyagok jövedéki adója – mondta a Világgazdaságnak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olajipari elemzője.

Egy tavaly elfogadott törvénymódosítás ugyanis a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedékiadó-mértékét a Brent kőolajfajta világpiaci árához kötötte: ha a hordónkénti világpiaci ár negyedéves átlaga 50 dollár alá süllyed, a benzin és a petróleum adója literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedik; ha azonban 50 dollár fölé megy a világpiaci átlagár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.

Fotó: MW

Az értékek nettóban – a 27 százalékos áfa nélkül – értendők, azaz, ha 50 dollár felett marad az átlagár, áprilistól a benzin ára 6,35, míg a gázolajé 12,7 forinttal csökkenhet. A benzin esetében literenként 125 forint, míg a gázolajnál literenként 120,35 forint az adó mértéke. Pletser Tamás szerint az olajárhoz kötött magasabb jövedéki adó negyedévente körülbelül  5 milliárd forintot tesz hozzá a költségvetés adóbevételeihez.

A világpiaci árhoz kötött adómértékek negyedévente módosulhatnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a következő negyedévtől érvényes adómértéket március 22-ig teszi közzé honlapján – a tavalyi harmadik negyedévben 46,55 dollár, míg a negyedik negyedévben 49,76 dollár volt a NAV által közölt átlagár. A Világgazdaság által megkérdezett olajpiaci elemzők szerint az első negyedévre vonatkozó átlagár 50 dollár felett lesz, ezért áprilistól csökkenhet az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó. Így egy 50 literes tankolás a benzin esetében 318 forinttal, míg a gázolaj esetében 635 forinttal lehet olcsóbb.

A jelenlegi hazai üzemanyagárak valamivel több mint felét az adók teszik ki, körülbelül a harmadát a termelői ár, míg a nagy- és kiskereskedelmi árrés körülbelül a tizedét. Az olajárak alakulása mellett a dollár árfolyama is hatással van a benzinárra: miután az olajárakat amerikai dollárban jegyzik, ha hozzá képest gyengül a forint, akkor a hazai üzemanyagárak nőnek.

Pletser Tamás szerint rövid távon a Brent árfolyama 50 dollár alá mehet, ám a harmadik negyedévben – ha meghosszabbítják a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) kitermelést csökkentő megállapodását – ismét 50 fölé emelkedhet az árfolyam, ami az év végén szerinte 50–60 dollár között mozoghat. „A következő egy-két hónapban alacsonyabb árakat látunk majd a benzinkutakon, míg a harmadik negyedév során visszamegyünk majd arra a szintre, ahol január–februárban voltunk” – mondta az Erste elemzője.

Kovács Bálint, az Equilor elemzője is arra számít, hogy „ez az extra adótétel lekerül a következő negyedévben” az üzemanyagok áráról. Mint azt lapunknak kiemelte, a mostani negyedévben csak az elmúlt hetekben kezdett 50 dollár közelébe ereszkedni a Brent árfolyama. Úgy véli, hogy az elkövetkező időszakban 48 és 55 dollár között fog mozogni az olajár. Ha gyengülne a dollár, és az OPEC is meghosszabbítja a júniusig tartó kitermeléscsökkentő programját, akkor szerinte ismét emelkedhetnek majd az olajárak.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Több száz forinttal lehet olcsóbb egy tankolás
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér