Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 17. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 2. 17. 14:31|Kelemen Zoltán | Gazdaság

Bennragadhatnak a készletek a magyar méhészeknél

Jelentős mértékben kiszorulhat a magyar méz a nyugat-európai boltok polcairól, mert a méhészek árelképzelései elrugaszkodtak a realitástól – figyelmezteti a méhészeket Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A méhészek nem kellően átgondolt értékesítési stratégiája miatt szűkülnek a magyar méz külpiaci lehetőségei – nyilatkozta lapunknak Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa. A legnagyobb magyarországi mézfeldolgozót birtokló Takács január végén levélben írta le meglátásait az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnökségének. Ebben kifejtette, hogy cége mindig az év első két hónapjában szerzi be azt a mézkészletet, amely a következő termésig elfogy a vevői körében. Idén januárban gyakorlatilag leállt a felvásárlás, így a beszerzés – különösen a virágméz esetében – nehézségekbe ütközött. Szerinte ennek oka a termelők tájékozatlansága, vagyis hogy nincsenek kellően informálva a piaci lehetőségekről, ami átgondolatlan értékesítési stratégiához vezet.

Fotó: Lénárt Márton
Utóbbira a Világgazdaságnak azt hozta fel példaként, hogy a szezon elején pánikszerűen adták el a virágmézet a kilónkénti 550 forintos felvásárlási áron, néhány héttel később pedig ennél drágábban sem adták oda a felvásárlóknak. Megalapozatlanul várnak a méhészek jelentős árnövekedést – szembesítette az érdekképviseletet a helyzettel Takács Ferenc. Lapunknak pedig elmondta, hogy négyezer tonnát vásárol fel, ekkora mennyiséget pedig képtelenség rövid idő alatt beszerezni, ehhez már csak a finanszírozási lehetőségei sem adottak.

Ezekben a hetekben, mint mondta, a nemzetközi piac is élénkült, de az év eleji keresletet bőven lefedi a kínálat, ezért az árak sem a hordós, sem a fogyasztói mézeknél nem mozdultak fölfelé. Sajnos a hamis kínai méz tönkretette az európai piacot, ezért nyomottak az árak – mondta. Ugyanakkor a nemzetközi piaci élénkülést is félreértelmezték a magyar méhészek, és kivárnak az értékesítéssel. Mivel cége a szomszédos országok többségében is vásárol, felhívta a méhészek figyelmét arra, hogy ott a hazainál lényegesen alacsonyabb árak ellenére sem tartják vissza a méhészek a készleteiket.

Mint a Világgazdaságnak elmondta, három-négy éve jelent meg először felvásárlóként a környező országokban (Romániában, Ukrajnában, Szerbiában) és Bulgáriában, mert a magyar árak már akkor elszálltak, és magas áron sem tudott megfelelő mennyiségű mézet venni. A méhészeknek írt levelében felvetette, hogy ha ismételten nem tud megfelelő mennyiségű magyar mézet beszerezni, az ott felvásárolt mézekből készült European Selection nevű termékeit kénytelen ajánlani azoknak is, akik eddig tisztán magyar mézet vettek. Ezek az alacsonyabb felvásárlási árak miatt 10-20 százalékkal olcsóbbak, ennek ellenére ugyanolyan karakterűek és jó minőségűek, mint a magyar mézek, mivel mindenütt közvetlenül a méhészektől vásárolnak – írja. Takács szerint ha egy vevő akár csak kényszerből is ilyet vesz, és megtapasztalja a minőségét, nem fog visszatérni a magyar mézhez.

Most valóban van némi élénkülés, de sok múlik azon, hogy a piacon a napokban megjelent, a magyarnál szintén olcsóbb argentin méz milyen minőségű – mondta a Világgazdaságnak Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke. Szerinte belföldön a „650-700 forintot is tudja” a mézár, vagyis ilyen áron is gazdaságos lehet felvásárolni, de az exportban más a helyzet. Kilónkénti 600 forintos belföldi felvásárlási árral számolva ugyanis 2,41 eurós telephelyi ár jön ki. A bolgár mézet vásárló importőrök viszont Németországba leszállítva adnak a mézért 2,30 eurót. Vagyis a 600 forintos belföldi felvásárlási árral a magyar kereskedő veszteséggel dolgozna – magyarázta Fazekas. Mindez pedig szerinte azt jelenti, hogy dőlni látszik a hangsúlyozottan GMO-mentes magyar méz versenyelőnye, mert a piacot ez nem hatja meg.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Bennragadhatnak a készletek a magyar méhészeknél
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér