Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 11. 09:44|Hornyák József | Gazdaság

Fékezheti a magyarok kivándorlását a menekültkrízis

Németországba egyre kevésbé mennek munkavállalás céljából a magyarok a menekültválság miatt, a tervezett brit szigorításnak egyelőre nincs hatása.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Azonnal lefékezte a magyarok Németországba vándorlását a menekültkrízis, miután egyre többen tartanak attól, hogy a menekültek komoly problémát okoznak. „Németországba és Görögországba az elmúlt hónapokban egyre kevesebben indultak útnak a menekültválság miatt” – mondta Tanay Marcell, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó EuWork ügyvezetője. „Többen inkább másik országot választottak, ahol jellemzően nincsenek menekültek, de sokan a teljes külföldi munkavállalási szándékukról is letettek” – hangsúlyozta. Tanay hozzátette, hogy ez a tényező elsősorban a vidékieknek fontos, a budapestieket kevésbé befolyásolja.

Összességében ugyanannyian szeretnének külföldön munkát vállalni, mint tavaly vagy korábban – válaszolta Tanay arra a kérdésünkre, hogy mit tapasztalnak idén a kivándorlás kapcsán. „Masszív az érdeklődés és stabil a nyugati munkavállalási szándék” – tette hozzá. Tanay szerint a kivándorlási kedvet nem vetette vissza a brit szociális juttatások tervezett megkurtítása sem.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten brit statisztikai adatokra hivatkozva azt mondta: az Egyesült Királyságban dolgozó 55 ezer magyar többet fizet be a helyi adórendszerbe, mint amennyi szociális juttatásban részesül. Ez a létszámadat azonban kérdéses. Az Egyesült Királyságban 86 ezer „első generációs” magyar bevándorló vállalhat munkát tartósan Moreh Christian migrációkutató szerint. Ez a szám nem tartalmazza azokat, akik ott születtek, vagy nem igényeltek adó- és tb-számot, vagyis összesen sokkal többen lehetnek ennél. Négy évvel korábban még csak 44 ezer első generációs magyar bevándorló dolgozott a szigetországban, a válság kirobbanása előtt pedig 17 ezer.

Nem csak a kölni nők tartanak a migránsoktól. Több magyar éppen miattuk nem megy Németországba Fotó: AFP

„Én itt nagyobb biztonságban érzem magam. Nem úgy, mint Magyarországon. Van munkám. Kényelmesen megélek belőle” – írta egy kommentelő a közel ötvenezer tagot számláló Londoni Magyarok Közösségének Face­book-oldalára, miután kiderült, hogy David Cameron brit miniszterelnök mindenáron korlátozná a bevándorlók hozzáférését a szociális juttatásokhoz. Ha Cameron célba ér, akkor a többi uniós ország is élhet ezzel a lehetőséggel. Akik már most külföldön dolgoznak, azokat nem érinti majd a szigorítás, a közösségi hálón azonban teljes az egyetértés: a magyarok nem segélyért, hanem a munka miatt mennek el, egyebek közt az Egyesült Királyságba.

Hárs Ágnes , a Kopint-Tárki kutatója is úgy véli, hogy a szociális ellátórendszer szigorítása nem fogja érdemben visszavetni a külföldi munkavállalást. „Minden kutatás azt igazolja, hogy nem a segélyért, hanem a magasabb jövedelemért, a munkalehetőségért és a jobb életkörülményekért indulnak el nyugatra a magyarok” – mondta Hárs. Szerinte egyre komolyabb befolyásoló tényező a családok kivándorlásában a politikai helyzet és a magyar oktatási rendszer színvonala, elsősorban a tehetősebbek körében. Hárs úgy véli, ha jelentősen átalakítják a szociális rendszert, akkor az a családok kivándorlását az alacsonyabb jövedelműek és képzettségűek kategóriáiban lassíthatja.

Tanay hangsúlyozta: kevesen kérdezik meg, hogy mi a helyzet a szociális ellátásokkal. Az EuWork ügyvezetője elmondta, hogy aki ilyen juttatásokat szeretne, az inkább Németországba vagy Svédországba megy, hiszen az Egyesült Királyságban nem jellemzőek a széles körű és magas ellátások.
„A brit szociális rendszer nem túl bőkezű, cserébe alacsonyak a bérterhek, ezért éri meg oda menni dolgozni” – emelte ki Tanay, aki arra is rámutatott, hogy a minimálbér nettója a bruttó bér majdnem kilencven százaléka. „Jól lehet keresni a szigetországban, folyamatosan szükség van munkaerőre, könnyű vállalkozni, és ha nem esünk a magas jövedelmi kategóriákba, akkor keveset kell adózni a többi nyugati országhoz képest.”

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Fékezheti a magyarok kivándorlását a menekültkrízis
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér