Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 14. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 14. 15:00|Hornyák József | Gazdaság
Termelés A gyors ipari növekedés után idén már lassulás várható

Felpörgött az elektronika

Magyarországon növekedett az egyik leggyorsabban az ipar az EU-ban novemberben. A kormány úgy látja, a GDP-n belül 30 százalékra nőhet az ipar súlya.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Írországban, Szlovákiában és Magyarországon nőtt a leggyorsabban az ipari termelés tavaly novemberben az Európai Unió országai közül – derült ki az Eurostat adataiból. A hazai 7 százalékos termelésnövekedést több szektor bővülése támogatta. Ezt elsősorban az export segítette: a külpiaci eladások tíz százalék felett növekedtek.

A járműgyártás termelése 15, az elektronikáé pedig 8,5 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal részletes adatai szerint. Az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártása 8 százalékkal emelkedett, a feldolgozóiparban egy kivételével minden ágazatban nőtt a termelés.

„Az ipar teljesítménye 27 hónapja folyamatos emelkedést mutat, ami nemcsak a hazai export növekedéséhez, hanem új munkahelyek, új beruházások létrehozásához is hozzájárul” – mondta Lepsényi István, a gazdasági tárca tegnapi sajtótájékoztatóján. Van ok a derűlátásra: a KSH szerint az új belföldi rendelések 25, az új exportrendelések 11,4 százalékkal nőttek.

Lepsényi István emlékeztetett arra a kormányzati törekvésre, amelynek célja, hogy 2020-ra az ipari termelés aránya a hazai össztermékben megközelítse a 30 százalékot. Szerinte ezzel a térség, sőt az Európai Unió legiparosodottabb államává fejleszthetjük Magyarországot. (A tankönyvi állítások szerint gazdasági felzárkózás a fejlett országok térségéhez a szolgáltató szektor térnyerésével lehetséges, aminek egyenes következménye az ipar visszaszorulása – a szerk.)

Magyarországon a 2010-es 22 százalék alatti szintről 2014-ben 23,5-re nőtt az ipar aránya a GDP-n belül. Ez elsősorban annak az eredménye, hogy a többi szektor valójában képtelen volt érdemi növekedési hozzájárulást mutatni (a szolgáltatások több ága például a különadók miatt), miközben a válság előtti autóipari beruházások kapacitásainak felfutását még most is élvezzük. Ezzel együtt a kormány célja nem tűnik megvalósíthatatlannak – habár új nagy ipari beruházásról nem tudni –, hiszen a többi szektor növekedési képessége továbbra is gyengébb lehet, mint az iparé.

VG-szakértő: Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdásza

A járműgyártás szerepe továbbra is fontos, de a dinamika lassul, ám örvendetes, hogy az alágazatok többsége pozitívan járul hozzá a bővüléshez. Mind az új, mind az állományi megrendelések adatai növekedést vetítenek előre. Az is kedvező, hogy az exportra termelés mellett a belföldi piac is keresletet teremt. A járműgyártásban kifutóban vannak a korábbi beruházások hatásai, így a dinamika lassulhat, amit csak részben tudnak ellensúlyozni más ágazatok, így a 2015-ös 7,3 százalék körüli átlagos növekedés 5-6 százalékra lassulhat 2016-ban.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Felpörgött az elektronika
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 19. 16:30Túlfűtés esetén hűt a Fed

  Ha az ígért élénkítés felhevíti az inflációt, akkor a jegybank (Fed) meredekebb kamatpályán halad majd, mondják a döntéshozók. A szenátus megkezdte a kereskedelmi miniszterjelölt meghallgatását.

 • JANUÁR 19. 15:49Speciális képzésekre pályázhatnak a kkv-k

  A munkaerőhiány kezelését célzó, speciális módszereken alapuló képzési programok támogatására pályázhatnak a tervek szerint a mikro-, kis- és középvállalkozások, az összesen 5 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatásra szóló pályázati felhívás jelenleg társadalmi egyeztetésen van - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

 • JANUÁR 19. 15:00Üzengetnek a Brexitről

  Már most sorban állnak országok azért, hogy szabadkereskedelmi egyezményt kössenek az Egyesült Királysággal – jelentette ki a Daily Telegraphban Boris Johnson brit külügyminiszter.

 • JANUÁR 19. 09:58Nem érte kár az ügyfeleket a König Bank-ügyben

  Az MNB 2016 végén lezárta a König Bank Zrt.-vel szemben pár hónappal korábban indított piacfelügyeleti eljárását. A gyors jegybanki fellépés nyomán ügyfelet nem ért kár – áll az MNB mai közleményében.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér