Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 3. 09:07|Utolsó módosítás: 2017. 4. 3. 09:24|Világgazdaság Online | Gazdaság » Gazdasági Hírek

Felgyorsult a külkereskedelmi forgalom

2017. januárban a kivitel volumene 10,8, a behozatalé 10,1 százalékkal nőtt, az aktívum 16 millió euróval emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva - áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok alapján a kivitel volumene 5,3, a behozatalé 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

2017. januárban a kivitel értéke 7,7 milliárd euró (2385 milliárd forint), a behozatalé 7,1 milliárd euró (2190 milliárd forint) volt. 2017. januárban az egy évvel korábbihoz képest Euróban kifejezve az export értéke 14,0, az importé 15,2 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi aktívum 16 millió euróval nőtt, és 633 millió eurót tett ki. (Az egyenleg 25 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt értéknél.) A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 1,2, behozatalban 2,8 százalékkal nőtt. A cserearány 1,6 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 1,8 százalékkal erősödött, a dollárhoz képest 0,4 százalékkal gyengült.

A külkereskedelmi aktívum 16 millió euróval nőtt, és 633 millió eurót tett ki - fotó: KSH

A gépek és szállítóeszközök előző év januári áron számított kereskedelme a kivitelben 11,1, a behozatalban 13,8 százalékkal emelkedett. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene több mint hatodával, az importé több mint negyedével nőtt. Exportban a dízel- és benzinmotorok kereskedelme kismértékben emelkedett, az alkatrészkivitel azonban jelentősen, több mint harmadával nőtt. Importban elsősorban a gázturbina és a belső égésű motorok alkatrészeinek behozatala növekedett. A közúti járművek exportja közel tizedével, importja közel hetedével emelkedett. A villamos gép, készülékek és műszerek exportja több mint tizedével, importja közel hetedével bővült. Kivitelben az áramkörkapcsolásra és védelmére szolgáló készülékek, behozatalban az elektromosan szigetelt huzal és vezeték kereskedelme nőtt számottevően.

A feldolgozott termékek exportvolumene 12,8, az importé 8,9 százalékkal bővült. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kereskedelme mindkét irányban kismértékben emelkedett. Közel harmadával bővült a műanyag-alapanyagok exportja, ezen belül az etilén polimereinek és az aminogyantáknak a forgalma nőtt. A szerves vegyi termékek importja közel ötödével bővült, a nukleinsavak és sóik behozatalának emelkedése miatt. A gumigyártmányok exportja több mint tizedével emelkedett az új pneumatikus gumiabroncs EU-ba irányuló kereskedelmének élénkülése miatt.

Az energiahordozók importvolumene 1,7 százalékkal emelkedett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint hatodával nőtt. A természetes és mesterséges gáz importja közel ötödével elmaradt az egy évvel korábbitól. A villamos energia behozatala nem változott. Az energiahordozók árszínvonala jelentősen nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezáltal a cserearányromlás számottevő tényezőjévé vált. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 8,4, az importé 2,4 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmények exportja ötödével nőtt a búzakivitel emelkedése miatt. Importban a gabona és gabonakészítmények, valamint a kávé, tea, kakaó és fűszer behozatala egyaránt közel ötödével emelkedett.

A külkereskedelmi aktívum 16 millió euróval nőtt, és 633 millió eurót tett ki -fotó: AFP

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9,6, a behozatalé 8,7 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi többlet 113 millió euróval nőtt, és 966 millió eurót tett ki. Az exportnak 80, az importnak 74 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 15,9, a behozatalé 14,4 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 97 millió euróval romlott, és 333 millió eurós passzívumot mutat.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Felgyorsult a külkereskedelmi forgalom
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 16:5890 kilométerrel hosszabb lesz a román autópálya-hálózat

  Romániában az idén 90 kilométer autópályát nyithatnak meg - közölte szerdán Stefan Ionita, a román közúti infrastruktúrát kezelő állami vállalat vezérigazgatója.

 • MÁRCIUS 20. 16:50Reklám-stop: már a Marks&Spencer sem hirdet YouTube-on

  A Havas médiaügynökség után most a Marks&Spencer is úgy döntött, hogy felfüggeszti hirdetési tevékenységét a Google-höz tartozó felületein. Erre azután került sor, hogy a YouTube-on feltűnő gyűlöletkeltő tartalmak előtt, illetve azok mellett is megjelentek reklámjaik. A világszerte ismert ruházati cég lépése nem számít újdonságnak, az elmúlt időszakban több márka és bank is csatlakozott már a bojkotthoz az Egyesült Királyságban.

 • MÁRCIUS 17. 17:22Brownie-bűntény: már négy péket vettek őrizetbe Venezuelában

  A Venezuelában kitört válság a napokban újabb fejezetéhez érkezett, miután az élelmiszeripar komoly krízisbe került. A kormány „kenyér háborút” hirdetett: a rendelkezésre álló búza 90 százalékát a pékeknek kenyérsütésre kell használniuk.

 • MÁRCIUS 17. 15:06Még kevesebb emberből válogathatnak a cégek

  A nyilvántartott álláskeresők száma 19,1 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a februári zárónapon 296 500 álláskereső szerepelt, több mint 70 ezerrel kevesebb, mint egy éve.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér