Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2010. 5. 27. 05:00|Kocsi Margit | Gazdaság » Gazdaságpolitika
Magyarország 11 kulcsterületen javasol fejlesztéseket az EU-program keretében

Duna-stratégia magyar javaslatokkal

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Magyarországnak érdeke a Duna integráló szerepének erősítése és fenntartható fejlesztése, az, hogy az EU új – a balti-tengeri után második – makrorégiója Európa értékes és biztonságos térsége legyen. A Bajnai-kormány proaktív módon vett részt az uniós Duna-stratégia kialakításában, így ambiciózus nemzeti programot hagy örökül utódjára – nyilatkozta a Világgazdaságnak Czukor József, a Külügyminisztérium (KüM) szakállamtitkára.
Az európai Duna-stratégia magyarországi célrendszerét átfogó horizontális szempontok és stratégiai prioritások alkotják, s a megvalósítást egymással összehangolt intézkedések támogatják. A KüM képviselője kérdéseinkre válaszolva azt is elmondta, hogy a munka eddig is a parlamenti pártok bevonásával zajlott, tehát aligha éri meglepetés az új kormányt a program tanulmányozásakor. A koordinációs feladatokat a külügyi tárca látja el, a nemzeti megbízott is ott tevékenykedik, az NFGM által összefogott szakmai munka bázisán, szoros együttműködésben a többi érintett minisztériummal és más szervezettel.
Ugyanakkor a szakállamtitkár fontosnak tartotta kiemelni azt is, amit Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális ügyekért felelős biztosa a minap egy Bulgáriában lezajlott konferencián megerősített: a Duna-stratégia az EU stratégiája. Bár a térségben hagyománya van az együttműködésnek, ez a pénzügyi alapok és a politikai akarat hiánya miatt gyakran elakadt. Ezen a helyzeten változtathat a létrejövő makrorégió: a Duna-medencében 100 milliárd eurós közösségi forrás használható fel regionális fejlesztésre a mostani, 2007–13-as költségvetési időszakban. A biztos felvázolta a közeljövő feladatainak menetrendjét is. Bejelentette, hogy lassan befejeződnek a tárgyalások a tagállamokkal a stratégia prioritásairól és zászlóshajó projektjeiről, s elkezdődött a megvalósítást menedzselő intézményrendszer kialakítása is.
Magyarország is a horizontális szempontok közé sorolja a Duna térség területi kohéziójának erősítését, a klímaváltozás társadalmi, gazdasági és környezeti következményeinek mérséklését, a kutatás-fejlesztés, innováció elősegítését. Egyúttal támogatja az uniós stratégiai prioritásokat is, így a makrorégió biztonságának növelését országon belül és határokon átívelően, a fenntartható gazdaságfejlesztést és a Duna-térségi identitás és együttműködés erősítését.
„A nemzeti programban öszszesen 11 kulcsterületet jelöltünk meg, amelyek bevételét javasoljuk az uniós Duna-stratégia induló akciótervébe; ezek közül külön is kiemeltünk 3+1 területet, ahol Magyarország feltétlenül érdekelt a vezető szerep vállalásában” – közölte a KüM képviselője. Ezek a határ menti öszszeköttetések fejlesztését, a Duna-medence vízstratégiájának és -gazdálkodásának hatékonyságát, a transzeurópai közlekedési folyosók gyorsított kialakítását és a dunai tudományos együttműködés fejlesztését szolgálják.
A prioritásokról és zászlóshajó projektekről már június végén dönthet az EU. Ezért is fontos a KüM szakállamtitkára szerint a hazai munka folyamatosságának fenntartása, a nemzeti akcióprogram menedzselése, a partnerekkel való együttműködés.

Mi történt eddig?

2008: Ausztria és Románia kezdeményezte a Duna-térség uniós támogatását
2009. május 6.: Ulmi Duna-csúcstalálkozó, nyilatkozat elfogadása
2009. június 17–18.: Az Európai Tanács megbízta az Európai Bizottságot, hogy 2010 vége előtt terjessze elő az EU Duna-stratégiáját
2009. október 22.: Az Európai Bizottság levélben kért javaslatokat a tagállamoktól a stratégia prioritásaira
2010. február 25.: Duna-csúcs a magyar fővárosban: a budapesti nyilatkozat elfogadása
2010. április 30.: Magyar részről részletes együttműködési programtervezet benyújtása az Európai Bizottságnak


Mi következik ezután?

2010 végéig: Elkészül az Európai Bizottság előterjesztése a Duna-stratégiára
2011 első fele: Az EU-tagállamok a tervek szerint Magyarország uniós elnöksége idején fogadják el a Duna-stratégiát

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Duna-stratégia magyar javaslatokkal
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 20. 12:27Szijjártó: 200 ezer magyar élhet Nagy-Britanniában, meg kell védeni a jogaikat

  Tisztességes megállapodást kell kötni Nagy-Britannia uniós kilépésével kapcsolatban. Olyat, amely megfelelően figyelembe veszi és érvényesíti az európai és a brit érdekeket is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután David Davisszel, a Brexit-tárgyalások irányításáért felelős brit miniszterrel tárgyalt.

 • ÁPRILIS 20. 12:15A digitalizáció elterjesztéséről tárgyalt a Versenyképességi Tanács

  A digitalizáció elterjesztésére vonatkozó javaslatokat tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, az egyik a készpénzforgalom csökkentése érdekében a szociális alapszámla bevezetését vetette fel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tanács 3. ülését követő sajtótájékoztatón.

 • ÁPRILIS 20. 10:41Varga elmondta, mire számíthatunk jövőre

  A jövő évi költségvetés tervezetét csütörtökön átadják a Költségvetési Tanácsnak, a testületnek tíz napja lesz a véleményezésre - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács 3. ülését követő sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

 • ÁPRILIS 18. 17:44Dübörögni látszik a román gazdaság

  A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította a román gazdaság kilátásait, az idén 4,2 százalékos, jövőre 3,4 százalékos gazdasági növekedésre számít a kedden kiadott World Economic Outlook (WEO) jelentésében.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér