Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 17. 14:43|Utolsó módosítás: 2016. 2. 17. 14:46|Várkonyi Iván | Gazdaság » Gazdaságpolitika

Egy nap alatt közel 50 milliárdot költött el a kormány, elment a tartalék ötöde

Egyetlen nap alatt 50 milliárd forintnyi extrakiadást hagyott jóvá a kormány. A határozatokkal az idei tartalék ötödét felhasználták, és a tavalyi maradványok több mint a felét is elköltötték.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Összesen 29,5 milliárd forintot fordíthat az állami részesedések vásárlására, vagy tőkepótlásokra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az idén, miután a kormányzat az eredetileg 11 milliárdos keretet február közepi döntésével további 18,5 milliárd forinttal emelte meg. A kabinet egyetlen határozattal döntött a tavaly megmaradt mintegy 50,8 milliárd forintos maradvány idei felhasználásáról, amelyből összesen most 31,2 milliárdot használtak fel különböző célokra. Határoztak még közel tízmilliárd forint átcsoportosításáról (ebből 8 milliárd technikai jellegű áthelyezés volt, a bérkompenzációs tartalékból bérkompenzációra tettek át).

Ám mindezek mellett az idei tartalékból is elköltöttek 8,4 milliárdot, és – mint arra a napi.hu felhívta a figyelmet – ezzel már összesen több mint 19 milliárd forintot használt fel a kormány a rendkívüli keretből. Ez az idei – százmilliárdos – keret közel ötöde, a lap szerint ilyen kiköltekezésre még nem volt példa. Pedig a rendkívüli tartalék tavaly is elégtelennek bizonyult: a kormány az őszre csaknem a teljes, az előre nem tervezhető helyzetek kezelésére félretett keretet felhasználta. Így mire a migránsválság kezeléséhez szükség lett volna a pénzre, addigra nem maradt mihez nyúlni, így módosítani kellett a költségvetést. Igaz: a többletbevételek miatt ez nagy problémát nem jelentett.

A mostani kiadási intézkedések sem előre nem látható események következményei. A tartalékból a kormány már február elején felhasznált 2,4 milliárdot a Miniszterelnöki Kabinetiroda többletköltségeinek fedezésére, 5,3 milliárdot a kéményseprő-ellátás biztosítására, és további 3,3 milliárdot az olimpai pályázat előkészítésére. Most a legnagyobb összeget a keretből a közútfejlesztési feladatokra adták (3,5 milliárdot), míg 2,6 milliárd forinttal egészítették ki a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala 33,5 milliárdos költségvetését. A sportfejlesztésekre közel 200 millió, az Erzsébet-program támogatására 300 millió forint jutott még a keretből.

A kormányhatározattal a legtöbbet a tavalyi tartalékok felhasználásával nyerhettek az intézmények – ebben jeleskedett az MNV Zrt. A részesedésvásárlási keret mellett ugyanis még a 6,9 milliárdot kapott ingatlanberuházásokra- és vásárlásokra, további 1,1 milliárdot az új konferencia-központ megvalósítására, de megemelték még a Gül Baba türbéjének megújítására szánt keretet is 258 millió forinttal. Ezen kívül 1,5-ről 3,5 milliárdra emelkedett a Nemzeti Lovarda megvalósításának költségvetésre, és egymilliárddal emelték meg a Rubik kocka ihlette új kiállítóhely megvalósításának keretét. Az eszközvásárlásra kapott 125 millióval együtt összesen az MNV így több mint 29 milliárd forintos forrást kapott.

A kormány ezen kívül döntött még arról is, hogy a megfelelő díjak befizetésével támogatja a nemzetközi tenisztornák helyi rendezését: ez több, mint egymilliárd forintos forrást igényel, ahogyan 44-44 millió forintból hoznak létre Pátyon szolgálati lakásokat, illetve Békéscsabán kollégiumi szállásokat a végzett, illetve a kiképzés alatt lévő rendőröknek.
A kabinet összesen az idén a költségvetésben eddig 87,7 milliárd forintot mozgatott meg, ennek több mint százaléka volt a tavalyi maradvány felhasználása, 20 százalékát pedig a tartalék felhasználása jelenti. Az átcsoportosítások közül számos olyan van azonban, amelynél egyelőre nincs meg a forrás: az 1956-os emlékévre szükséges 12,5 milliárd forint fedezetét a nemzetgazdasági miniszternek például még meg kell találnia.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egy nap alatt közel 50 milliárdot költött el a kormány, elment a tartalék ötöde
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. Teofil2016. 2. 17. 18:38

  Bizony így cselekszik az aki hatalmon van,azt tehet amit csak akar,meg mondták a választáskor mindenre felhatalmazást kaptak a továbbiakban a választók egyetlen feladata a tudomásul vétel és a bégetés!!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Egy nap alatt közel 50 milliárdot költött el a kormány, elment a tartalék ötöde


  Bizony így cselekszik az aki hatalmon van,azt tehet amit csak akar,meg mondták a választáskor mindenre felhatalmazást kaptak a továbbiakban a választók egyetlen feladata a tudomásul vétel és a bégetés!!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. Hablaty2016. 2. 17. 16:51

  Nálam a táblázat elég halványan látható. Szerepel benne a lopásra kiszemelt, és a kurva anyjuknak juttatandó összeg is ?...

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Egy nap alatt közel 50 milliárdot költött el a kormány, elment a tartalék ötöde


  Nálam a táblázat elég halványan látható. Szerepel benne a lopásra kiszemelt, és a kurva anyjuknak juttatandó összeg is ?...

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér