Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 7. 15. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 7. 15. 07:30|H. É. | Gazdaság » Gazdaságpolitika
felülvizsgálat Hatvan gyógyszertárnál nézik át az új tulajdonhányad szerinti jogokat

Egymilliárd forintot költöttek online pénztárgépekre a patikák

A teljes éves árrésbevételük nagyjából egy százalékát, körülbelül egymilliárd forintot költöttek a patikák az online pénztárgépek beüzemelésére.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az egymilliárdos összeg darabonként átlagosan 160-170 ezer forintos költséget jelentett, amelyből 50 ezer forintot az állam megfinanszíroz azoknak a kispatikáknak, amelyek éves nettó árbevétele nem haladja meg az 500 millió forintot. Közülük azonban most több is futhat a pénze – összesen nagyjából 186 millió forint – után, mert a támogatás csak a február 28-ig telepített gépek után jár. A gyógyszertárak sem tehetnek a csúszásról: a patikáknak nem csak az adóhatósággal, hanem az egészségbiztosítóval is online kapcsolatban kell lennie, ami a hagyományos kiskereskedelmi pénztárgépekhez képest plusz fejlesztést és tesztelést igényelt. Emiatt várhatóan csak e hét végére fejeződik be mind a 2329 patikában és a több mint 600 fiókgyógyszertárban az online pénztárgépek telepítése – derült ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökségi ülésén.

Arról már az Országos Tisztiorvosi Hivatal tájékoztatta lapunkat, hogy a patikai tulajdonváltás törvényességi felülvizsgálata során mindössze két olyan patikát találtak, amelyben a gyógyszerészi tulajdoni hányad január elsejére nem haladta meg az előírás szerinti minimum 25 százalékot. Mivel közforgalmú gyógyszertár ez évtől már csak ezen feltétel mellett működhet, az OTH tájékoztatta az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat, amely akár fel is függesztheti a finanszírozási szerződést a patikával, ami azt jelentheti, hogy ott nem lehet receptet beváltani.

A szerződések felülvizsgálata során a hivatal azt is áttekintette, hogy az új tulajdonhányadnak megfelelően biztosított-e a tagsági jogok gyakorlása. Az ezzel ellentétes megállapodás ugyanis semmis. Ennek az a lényege, hogy szakmai kérdésekben a tag- vagy közgyűlés kizárólag a gyógyszertár szakmai vezetését ellátó személyi jogos gyógyszerész egyetértésével dönthessen.

A 2329 patika közül 60-nál volt probléma e téren a cégpapírokkal. Mindegyiknél törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek a cégbíróságnál „a jogszabálysértő állapot megszüntetésére”. Ez azonban – tették hozzá – a gyógyszertárak napi működését, a betegek gyógyszerhez jutását nem befolyásolja.

A patikák tulajdoni szerkezetátalakításának ezzel még csak az első lépcsője fejeződött be. A törvény szerint 2017. január 1-jéig az 50 százalékot is meg kell haladnia a gyógyszerészi tulajdonhányadnak.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egymilliárd forintot költöttek online pénztárgépekre a patikák
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 20. 18:36Államadósság: kinéz a csökkenés

  Tavaly is csökkent a GDP-arányos államadósság a jegybank előzetes adatai szerint. A következő években is mérséklődés várható a GDP-növekedés és az alacsony hiány miatt.

 • FEBRUÁR 20. 16:05Tavaszig rendeződhetnek az uniós viták

  Április közepéig feloldódhat a konfliktus az Európai Bizottság és a magyar kormány között, igaz, most még merőben eltérnek az álláspontok a szabad árumozgásról és a zajszennyezettségről

 • FEBRUÁR 20. 15:48Kínában Trump már védett márka

  Ettől a héttől immár védettséget élvez Donald Trump neve Kínában. A milliárdos immár tíz éve küzd az elismerésért, véletlenül éppen most sikerült neki.

 • FEBRUÁR 18. 11:05Dömötör: A magyar gazdasági modell az árral szemben is bizonyította működőképességét

  A magyar gazdasági modell az árral szemben is bizonyította működőképességét, hiszen a gazdasági növekedés tette lehetővé az adócsökkentéseket, az idén is folytatódó ágazati béremeléseket és a családi otthonteremtési támogatások növelését - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér