VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

GAZDASÁG / GAZDASÁGPOLITIKA

Janet Yellen bizonytalanságokról beszélt a képviselőházban

Ellenszélben az amerikai gazdaság

2016. 2. 10. 18:07|Utolsó módosítás: 2016. 2. 10. 18:22|Gazdaság » Gazdaságpolitika
A Kínából érkező kedvezőtlen hatások és a dollár erősödése miatt a világgazdasági feltételek nem támogatják igazán az amerikai gazdaságot, a kamat mégis fokozatosan emelkedhet Janet Yellen, az amerikai jegybank (Fed) elnöke szerint.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Janet Yellen
Arra számítottak a piacok, hogy eligazítást kapnak a Fed elnökétől a képviselőház pénzügyi bizottságának meghallgatásán a tekintetben, és kiderült, hogy vajon mit gondol Janet Yellen a kamatpályáról, az amerikai és a világgazdaság állapotáról.

A január óta tartó piaci ingadozások és egyes jegybanki vezetők megszólalásai nyomán már-már arra a következtetésre jutottak, hogy bár a decemberi kamatemelő ülésen a döntéshozók négy további emelést is kilátásba helyeztek erre az évre, a változó körülmények között tartózkodni fognak a szigorítástól. Ezt a vélekedést alá is támasztotta Yellen, meg nem is, amire a piacok azonnal reagáltak.

Ahogy megjelent a jegybankelnök bevezető nyilatkozata a Fed honlapján, a dollár kissé erősödött a múlt heti nagy gyengülés után, a Dow Jones index pedig pluszban nyitott a Wall Streeten, de idegesek maradtak a piacok.

A Fed elnöke ugyanis nem adott menetrendet a kamatpálya alakulását illetően, de nem is zárta ki az emelés eshetőségét, inkább azzal érvelt, hogy minden az adatoktól függ. Egyértelmű, hogy most kedvezőtlen folyamatok is érvényesülnek, elsősorban Kína miatt, bár a távol-keleti óriás gazdasági növekedésének az üteme nem lassul drámai mértékben. Ugyanakkor nagy ingadozásokat mutatnak a részvénypiacok, s a dollár erősödése is akadályokat gördít az exportálók elé. A munkanélküliség ráta viszont 4,9 százalékra esett, és 2010 eleje óta 13 millió új munkahely keletkezett, emelkednek a bérek, így az energiaárak csökkenésének nyomán is élénkülhet a fogyasztás. Ha az energiaárak hanyatlásának hatása elmúlik, akkor a múlt évben csupán félszázalékos infláció is megindulhat a kétszázalékos cél felé.

A kilátások bizonytalansága volt azonban a kulcsszó Janet Yellen állásfoglalásában, mert a kilenc év után decemberben először megemelt kamat szerinte csak akkor kúszhat fokozatosan felfelé, ha a most észlelt kockázatok csökkennek, és a többi nagy központi bank élénkítő intézkedései nyomán bővül a globális kereslet.

A New York-i demokrata Carolyn Maloney azt firtatta, vajon a Fed kész-e akár csökkenteni is a kamatot, ha a piacokon most tapasztalható recessziós félelmek fokozódnak. Erre azt válaszolta Yellen, hogy nem számít ilyen fejleményre, de a Fed stábja márciusra elkészíti az új előrejelzést, és a jegybanknak teljesítenie kell feladatát, előmozdítani a teljes foglalkoztatást és megőrizni az árstabilitást.

A kérdések zöme a pénzügyi szektor szabályozására vonatkozott, tekintettel a választási évre, s arra tényre, hogy a New Hampshire-i előválasztást olyan jelöltek nyerték, akik a választók bankellenes dühéből merítenek politikai tőkét. A bizottság elnöke, a texasi republikánus Jeb Hanserling egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Fed maga a rendszerszintű kockázat, hozzájárul az államadósság növekedéséhez és a piacokon buborékokat fúj fel, amelyek kipukkanásának most vagyunk éppen szemtanúi. A kaliforniai demokrata Maxine Waters szintén azt feszegette, vajon miért fizet a Fed a kereskedelmi bankok többlet tartalékai után kamatot, s tömi ezzel a pénzügyi intézmények zsebét, mire Yellen úgy felelt, hogy ez világszerte alkalmazott monetáris politikai eszköz, ám közben a mennyiségi lazításból, azaz az értékpapírok vásárlásából fakadó hasznot a Fed befizeti a költségvetésbe, csupán az utóbbi két évben összesen 200 milliárd dollárral támogatta közvetve az adófizetőket.

Szerző: Blahó Miklós
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ellenszélben az amerikai gazdaság
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

 • 1. lzoli412016. 2. 10. 20:53

  Egyre inkább úgy tűnik, hogy csak a globális térben lehet fejlődni.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Ellenszélben az amerikai gazdaság


  Egyre inkább úgy tűnik, hogy csak a globális térben lehet fejlődni.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér