Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 10. 18:07|Utolsó módosítás: 2016. 2. 10. 18:22|Blahó Miklós | Gazdaság » Gazdaságpolitika
Janet Yellen bizonytalanságokról beszélt a képviselőházban

Ellenszélben az amerikai gazdaság

A Kínából érkező kedvezőtlen hatások és a dollár erősödése miatt a világgazdasági feltételek nem támogatják igazán az amerikai gazdaságot, a kamat mégis fokozatosan emelkedhet Janet Yellen, az amerikai jegybank (Fed) elnöke szerint.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Janet Yellen
Arra számítottak a piacok, hogy eligazítást kapnak a Fed elnökétől a képviselőház pénzügyi bizottságának meghallgatásán a tekintetben, és kiderült, hogy vajon mit gondol Janet Yellen a kamatpályáról, az amerikai és a világgazdaság állapotáról.

A január óta tartó piaci ingadozások és egyes jegybanki vezetők megszólalásai nyomán már-már arra a következtetésre jutottak, hogy bár a decemberi kamatemelő ülésen a döntéshozók négy további emelést is kilátásba helyeztek erre az évre, a változó körülmények között tartózkodni fognak a szigorítástól. Ezt a vélekedést alá is támasztotta Yellen, meg nem is, amire a piacok azonnal reagáltak.

Ahogy megjelent a jegybankelnök bevezető nyilatkozata a Fed honlapján, a dollár kissé erősödött a múlt heti nagy gyengülés után, a Dow Jones index pedig pluszban nyitott a Wall Streeten, de idegesek maradtak a piacok.

A Fed elnöke ugyanis nem adott menetrendet a kamatpálya alakulását illetően, de nem is zárta ki az emelés eshetőségét, inkább azzal érvelt, hogy minden az adatoktól függ. Egyértelmű, hogy most kedvezőtlen folyamatok is érvényesülnek, elsősorban Kína miatt, bár a távol-keleti óriás gazdasági növekedésének az üteme nem lassul drámai mértékben. Ugyanakkor nagy ingadozásokat mutatnak a részvénypiacok, s a dollár erősödése is akadályokat gördít az exportálók elé. A munkanélküliség ráta viszont 4,9 százalékra esett, és 2010 eleje óta 13 millió új munkahely keletkezett, emelkednek a bérek, így az energiaárak csökkenésének nyomán is élénkülhet a fogyasztás. Ha az energiaárak hanyatlásának hatása elmúlik, akkor a múlt évben csupán félszázalékos infláció is megindulhat a kétszázalékos cél felé.

A kilátások bizonytalansága volt azonban a kulcsszó Janet Yellen állásfoglalásában, mert a kilenc év után decemberben először megemelt kamat szerinte csak akkor kúszhat fokozatosan felfelé, ha a most észlelt kockázatok csökkennek, és a többi nagy központi bank élénkítő intézkedései nyomán bővül a globális kereslet.

A New York-i demokrata Carolyn Maloney azt firtatta, vajon a Fed kész-e akár csökkenteni is a kamatot, ha a piacokon most tapasztalható recessziós félelmek fokozódnak. Erre azt válaszolta Yellen, hogy nem számít ilyen fejleményre, de a Fed stábja márciusra elkészíti az új előrejelzést, és a jegybanknak teljesítenie kell feladatát, előmozdítani a teljes foglalkoztatást és megőrizni az árstabilitást.

A kérdések zöme a pénzügyi szektor szabályozására vonatkozott, tekintettel a választási évre, s arra tényre, hogy a New Hampshire-i előválasztást olyan jelöltek nyerték, akik a választók bankellenes dühéből merítenek politikai tőkét. A bizottság elnöke, a texasi republikánus Jeb Hanserling egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Fed maga a rendszerszintű kockázat, hozzájárul az államadósság növekedéséhez és a piacokon buborékokat fúj fel, amelyek kipukkanásának most vagyunk éppen szemtanúi. A kaliforniai demokrata Maxine Waters szintén azt feszegette, vajon miért fizet a Fed a kereskedelmi bankok többlet tartalékai után kamatot, s tömi ezzel a pénzügyi intézmények zsebét, mire Yellen úgy felelt, hogy ez világszerte alkalmazott monetáris politikai eszköz, ám közben a mennyiségi lazításból, azaz az értékpapírok vásárlásából fakadó hasznot a Fed befizeti a költségvetésbe, csupán az utóbbi két évben összesen 200 milliárd dollárral támogatta közvetve az adófizetőket.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ellenszélben az amerikai gazdaság
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. lzoli412016. 2. 10. 20:53

  Egyre inkább úgy tűnik, hogy csak a globális térben lehet fejlődni.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Ellenszélben az amerikai gazdaság


  Egyre inkább úgy tűnik, hogy csak a globális térben lehet fejlődni.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 24. 07:11Húsz évet várhatunk a budapesti olimpiára

  Ha Budapest nekirugaszkodik 2028-nak, akkor a 2018-as választások után erről népszavazást kell tartani. De árnyalja a képet, hogy Párizs a fő esélyes a 2024-es lebonyolításra. Ha nyer, várhatóan 2036-ban kerülhet szóba újabb európai helyszín.

 • FEBRUÁR 23. 19:47Deficit helyett csinos kis pluszt hoztak össze Hollandiában

  A közelmúltban prognosztizált deficit helyett meglepetésre, mintegy 200 millió eurós költségvetési többletet ért el Hollandia 2016-ban.

 • FEBRUÁR 23. 15:30Parázs vita várható a Brexit költségeiről

  Felfelé módosította az év végi GDP-adatot a brit statisztikai hivatal, miközben az Európai Unió hatvanmilliárd eurót követel Londontól a vagyonmegosztás részeként. A kilépési folyamat megindításáról szóló törvény most a Lordok Háza előtt van

 • FEBRUÁR 23. 14:31Bíróság dönthet a rezsicsökkentésről

  Bíróság elé viszi az Európai Bizottság (EB) a magyar hatósági árszabályozás kérdését az energetika területén - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér