Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 7. 14:12|Utolsó módosítás: 2016. 3. 7. 14:16|Szabó Márta | Gazdaság » Gazdaságpolitika

Görögország legyőzné az IMF-et

A görögök abban bíznak, hogy mivel megkerülhetetlenek a menekülthelyzet kezelésében, Berlin is melléjük áll az IMF-fel szemben.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A nemzetközi hitelezők május elsejéig fejezzék be a görög reformintézkedések felülvizsgálatát és vessenek véget a nyugdíjcsökkentésről szóló vitáknak - sürgette a görög pénzügyminiszter, Euklidész Cakalotosz az eurózóna pénzügyminisztereinek mai tanácskozása előtt a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban.

A tavaly nyári 86 milliárd eurós hitelcsomag következő részletéhez azért nem jut hozzá Görögország, mert hitelezői, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió, nem értenek egyet abban, milyen lépéseket kell még megtennie Athénnak ahhoz, hogy elérje a 2018-ra kitűzött 3,5 százalékos elsődleges, vagyis adósságszolgálat nélkül számolt költségvetési többletet. Februárban a nyugdíjreform megítélésében mutatkozó eltérések miatt feneklett meg a felülvizsgálat, amelynek lezárása nélkül az eurózóna pénzügyminiszterei nem engedélyezhetik a következő részlet utalását. Cakalotosz szerint nagyon meglepő, hogy az IMF további nyugdíjcsökkentéseket sürget annak ellenére, hogy az adóbevételek magasabbak lettek a vártnál, a görög GDP pedig az előrejelzettnél kevésbé esett vissza tavaly. Az első mentőcsomag elfogadása, 2010 óta Görögországban 11 alkalommal vágták meg a nyugdíjakat - emlékeztetett a pénzügyminiszter -, és lejjebb már nem vihetik őket.

Korábbi információk szerint IMF azt is állítja, hogy egy nagyobb adósságleírás nélkül Athén nem érheti el a mentőcsomag mellé tűzött célokat, az európai partnerek azonban ezt nehezen tudnák elfogadni, főleg Németország. A Valutaalapra az utóbbi időben az USA és az Egyesült Királyság is nyomást gyakorolt, hogy engedjen merevségéből, már csak azért is a görög válság a legrosszabbkor éleződne ki újra akkor, amikor Európa egyszerre küzd a menekültválsággal, illetve a britek esetleges kilépésének rémével.

A görögök most abban bíznak, hogy mivel megkerülhetetlenek a menekülthelyzet kezelésében, Berlin is melléjük áll az IMF-fel szemben. Athénnak legkésőbb júliusban szüksége lesz az újabb hitelrészletre - akkor esedékes egy 3,5 milliárd euró körüli törlesztés -, de a tavalyihoz hasonló "last minute" megoldásokat mindenki szeretné elkerülni.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Görögország legyőzné az IMF-et
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 22. 08:56Párizsba csábítanák a londoni bankokat

  Ha elnökké választják, Franciaországba kívánja csábítani a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorának vállalatait Emmanuel Macron.

 • FEBRUÁR 22. 08:14Vége az olcsó munkaerő korának

  Az idén két nagy feladat áll az ország előtt az uniós források felhasználása területén, el kell végezni az előző fejlesztési időszak pénzügyi zárását, és lépéseket kell tenni az új lehetőségek felhasználása érdekében - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 • FEBRUÁR 21. 20:16A piacra tolná a fiatalokat az állam

  Indul a Lépj a piacra! program a fiatalok vállalkozóvá válásának elősegítésére.

 • FEBRUÁR 21. 17:44Újabb 90 milliárd vidékfejlesztésre

  Újabb öt, a helyi gazdaság- és turizmusfejlesztést, energetikai korszerűsítést és fenntartható városi környezet fejlesztését támogató pályázati felhívás jelent meg, illetve emelkedett két nyitott felhívás összege a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), összesen 92,9 milliárd forint értékben.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér