Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 24. 06:30|Várkonyi Iván | Gazdaság » Gazdaságpolitika

Magán nem spórol az állam

A bürokráciára és gazdasági támogatásokra sokat, egészségügyre és szociális támogatásokra keveset költ a magyar állam uniós összevetésben.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A bankok feltőkésítésével küzdő Ciprus után Magyarország költötte a legtöbbet a GDP arányában az állami hivatalok működtetésére, általános közszolgáltatásokra az Európai Unióban 2014-ben – derül ki az Eurostat közleményéből. Az állami kiadásokat összehasonlító kiadvány megállapítása szerint Európában a szociális kiadások jelentik a legnagyobb szeletét az állami költéseknek (az átlag a GDP 19,5 százaléka), aminek a felét a nyugdíjak teszik ki, míg a második legfontosabb terület az egészségügy 7,1 százalékos részesedéssel.

A magyar állam 2014-ben a GDP 49 százalékát osztotta el újra, amivel Görögországgal holtversenyben a 9–10. helyen volt az újraelosztás teljes méretét tekintve az Európai Unióban. A nemzeti termékhez viszonyítva a legnagyobb méretű államot a finnek tartják fenn (ott 58 százalékát osztja el újra a megtermelt javaknak az állam), míg Litvánia 34,8 százalékkal a közösség legolcsóbb államának számít, de nem sokkal marad el ettől Románia sem a maga 34,9 százalékával. A környező országok általában 40 százalék körül vannak.

A magyar állam költései két területen haladják meg jelentősen az uniós átlagot: a bürokráciára (önmaga működtetésére) a GDP 10,1 százalékát fordította a kormányzat, a gazdasági támogatásokra pedig 7,4 százalékot, miközben az uniós átlag is 6,7, illetve 4,1 százalék. Cipruson csak azért volt 18,8 százalék feletti az állam működtetésére fordított kiadások GDP-aránya, mert itt számolták el a banki feltőkésítéseket. A gazdasági támogatásoknak Ausztriában annyira magas még az arányuk, mint nálunk, másutt ez nem jellemző.

Az egészségügyre kevesebb jut, mint a cégek támogatására. fotó: Veres Viktor
Az oktatásra fordított GDP-arányos kiadás azonban valamivel nagyobb is az uniós átlagnál: nálunk 5,2 százalék, míg az EU-ban 4,9 százalék. Kicsi az aránya viszont az egészségügyi költéseknek: az uniós átlag 7,2 százalékos, míg a magyar állam csak a GDP 5 százalékát költötte el erre. A magas sporttámogatásoknak hála viszont a szabadidős tevékenységekre pont kétszer annyit költ a magyar állam GDP-arányosan, mint az unió más tagállamai átlagosan.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Magán nem spórol az állam
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. lzoli412016. 3. 24. 19:55

  A költségvetés összeállítása során szükséges lenne egy szükségességi és arányossági tesztet végezni nem politikai, hanem szakmai alapon, ami lehetne a Költségvetési Tanács feladata. Ez viszont akkor tudna hatékony lenni, ha annak személyi állományát nem azok választanák ki, akiket Ők ellenőriznek. A hatékonyságon túl a társadalmi elvárásokkal vajon mennyiben van összhangban? A vállalkozások versenyképessége és a gazdasági ügyek célú felhasználás is lehet összefüggésben.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Magán nem spórol az állam


  A költségvetés összeállítása során szükséges lenne egy szükségességi és arányossági tesztet végezni nem politikai, hanem szakmai alapon, ami lehetne a Költségvetési Tanács feladata. Ez viszont akkor tudna hatékony lenni, ha annak személyi állományát nem azok választanák ki, akiket Ők ellenőriznek. A hatékonyságon túl a társadalmi elvárásokkal vajon mennyiben van összhangban? A vállalkozások versenyképessége és a gazdasági ügyek célú felhasználás is lehet összefüggésben.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 14:36Kamatot csökkentett az orosz jegybank

  Kamatot csökkentett és javította gazdasági növekedési előrejelzését Oroszország központi bankja.

 • MÁRCIUS 24. 13:33Drága lesz a Brexit Nagy-Britanniának

  Ötvenmilliárd fontot - körülbelül hatvanmilliárd eurót kell fizetnie Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépésnél - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

 • MÁRCIUS 24. 06:00Hetven év lesz a nyugdíjkorhatár a briteknél

  Várhatóan 70 évre emelik a briteknél a nyugdíjkorhatárt, hogy a fenntarthatóság irányába navigálják a rendszert. Az éves kötelező emeléseket is visszafogják.

 • MÁRCIUS 23. 15:46Előrelépnénk a versenyképességben

  Magyarország versenyképessége romlott az elmúlt években, ezért a kormány létrehozta a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot. A cél az, hogy megfordítsák a trendet, ennek érdekében hat területen javasolnak intézkedéseket.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér