Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 4. 06:02|Gyöngyösi Balázs | Gazdaság » Gazdaságpolitika

Már a teljes keretre pályázhatnak a cégek

A tíz operatív programra eső 8921 milliárd forintnyi európai uniós forrás teljes egészét meghirdette a március 31-i határidőig a kormány, ezt kiegészítve állami forrásból további 307 milliárd forint értékben jelent meg pályázat a 2014–2020-as támogatási ciklusban.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Feszes határidőt szabott magának a magyar fejlesztéspolitikai rendszer azzal, hogy vállalta: a 2014–2020-as európai uniós ciklushoz kötődő 8921 milliárd forintnyi kerethez kapcsolódó összes pályázatot meghirdeti március 31-ig. Lapunk érdeklődésére a Miniszterelnökségtől kapott részletes adatokból azonban kiderült, a törekvés nem volt hiábavaló, múlt hét péntekig valóban valamennyi felhívás nyilvánosságra került. A dömping eredményeként a 8921 helyett 9228 milliárd forintnyi EU-s pályázat válik elérhetővé, a tagországi túlvállalás nyomán ugyanis az uniós támogatást 307 milliárdnyi állami forrás is kiegészíti.

Kép: Imre György

Ezzel az eszközzel élve a tízből hat operatív programnál a 100 százalékot is sikerült felülmúlni, ezek a környezet- és energiahatékonyság (KEHOP, 109 százalék), a terület- és településfejlesztés (TOP, 107), a közigazgatás és közszolgáltatás (Köfop, 106), a versenyképes Közép-Magyarország (Vekop, 105), az emberi erőforrás fejlesztése (EFOP, 102), illetve a gazdaságfejlesztés és innováció (Ginop, 102). Fontos tudnivaló azonban a forrásra váró cégeknek és önkormányzatoknak: ez nem jelenti azt, hogy az érintett felhívásokra kivétel nélkül be lehet adni a pályázatot április első felében, bőven akadnak olyanok, amelyeknél három hónap vagy fél év múlva, esetleg az év végétől lehet benyújtani a kérelmet.

A következő részeredményt 2018 tavaszáig kell elérnie a rendszernek azzal, hogy a meghirdetett pályázatok mindegyikén győztest is hirdetnek. A kormány ígérete szerint a 2007–2013-as uniós ciklussal szemben 2014 és 2020 között az összes forrás nem 16, hanem 60 százaléka kerül a cégekhez, azaz jut közvetlenül a gazdaságba. Ezen a téren azonban van hová előrelépni, a kritikusok szerint még azokon a területeken is csak 30-40 százalékban jutnak el a források a cégekhez, ahol a teljes összegnek a versenyszférában lenne a helye. A szakértők úgy látják, a feldolgozóipari kapacitás bővítése, a képzési támogatás és a kombinált hiteltermékek tehetik versenyképesebbé a magyar kis- és középvállalkozásokat, nem pedig az, ha a piaci szereplők helyett a közszférában marad az uniós pénz.

Tekintve, hogy a magyar kormány előzetesen több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottsággal, a hozzá szükséges önerővel együtt ez a forrás 12 ezermilliárd forintos fejlesztést jelenthet hazánknak az évtized végéig. Amennyiben a 60 százalékos ígéret is megállná a helyét, több mint 7000 milliárd forintnyi beruházást, projektet, fejlesztést valósíthatna meg a kkv-szektor. A Ginop 2499 milliárd forintos kerete leginkább az, amelybe a piaci szereplők kapaszkodhatnak, a kiegészítő állami forrásokkal 2558 milliárd forint pályázható meg. A program kiemelt célja a kkv-k versenyképességének javítása, a kutatás és fejlesztés támogatása, illetve az infokommunikáció fejlesztése.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Már a teljes keretre pályázhatnak a cégek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 26. 16:07Létezik olyan, hogy túl alacsony adó

  Donald Trump 35-ről 15 százalékra tervezi csökkenteni a társasági adó kulcsát, ennek elfogadtatása azonban nem lesz egyszerű feladat a kongresszusban – írja a The New York Times.

 • ÁPRILIS 26. 14:28Brexit: szigorú lesz a menetrend

  Az Európai Tanács hét végi rendkívüli ülésén fogadja el a Brexit-tárgyalások forgatókönyvét. A szigorításoknak a Cityben biztosan nem fognak örülni

 • ÁPRILIS 25. 07:00Egyre több a vita az Eurostattal

  Tavaly a kormányzati szektor hiánya a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 646,7 milliárd forint volt, a GDP 1,8 százaléka – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a túlzotthiány-eljárásról szóló idei első jelentés (EDP-jelentés) alapján.

 • ÁPRILIS 24. 12:37Orbán Viktor: kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók

  Több újítást dolgoz majd ki és indít el a kormány a szakmai képviseletekkel, mintegy 260 ezer munkavállaló digitális készségfejlesztését tervezik és kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett, háromnapos 10. jubileumi Szakma Sztár Fesztiválon, az Országos szakmai tanulmányi verseny és a Szakma kiváló tanulója verseny döntőjén.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér