Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2010. 8. 3. 05:00| | Gazdaság » Gazdaságpolitika

Nem káros, ha az anya visszamegy dolgozni

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Munkavállalás. Nem veszélyes sem a gyermek mentális fejlődésére, sem a viselkedésére vagy a jóllétére, ha pár hónappal a szülés után az anya visszatér a munka világába – derült ki egy a New York-i Columbia Egyetem kutatói által végzett, most publikált vizsgálatból. A kutatás során az anya távollétének a gyermek szellemi és szociális fejlődésére gyakorolt teljes hatását vizsgálták, és az eredmények szerint az újdonsült anyák munkavégzésének pozitív hozadékai meghaladják a hátrányokat.
Tíz földrajzi térségben több mint ezer hétévesnél fiatalabb gyermek fejlődését és családi jellemzőit követték nyomon, gazdag adatsorokat felhasználva a szülő-gyermek interakciókról, a jövedelemről és a gyermekellátásról. Mindezek során a negatív hatásokon túl jelentős előnyökre is bukkantak. Így például nő a valószínűsége, hogy a gyermek kiváló minőségű gondozást kap, s emelkedik az anya jövedelme, illetve komfortérzete, jólléte is.
Az eredmények különösen az amerikai nők számára fontosak; nekik rendszerint három hónappal a szülés után vissza kell térniük a munkahelyükre, mivel az USA-ban nem létezik gyermekellátási juttatás. Részmunkaidős foglalkoztatásnál, tehát heti legfeljebb 30 munkaórás állásoknál az eredmények kecsegtetőbbek, mint teljes munkaidő esetén – hangsúlyozta azonban a The Guardian című brit lapnak Jane Waldfogel amerikai akadémikus, aki jelenleg a London School of Economics vendégoktatója. Hozzátette: a kulcstényező leginkább a nevelés milyensége. „Kiemelkedően fontos, hogy az anya mennyire érzi a gyermek szükségleteit. Még azok az anyák is, akik heti több mint 30 órát dolgoznak, javíthatják saját körülményeiket, megkönnyíthetik a dolgukat. Annyi csak a teendő, hogy az otthon küszöbét átlépve mély levegőt vegyenek, s maguk mögött hagyják az összes munkahelyi gondot, és ezután kizárólag a gyermekükre figyeljenek” – öszszegezte a tapasztalatokat az amerikai akadémikus.

Ellentmondásos kutatási eredmények
Az elmúlt húsz év legvitatottabb szociálpolitikai témájában számtalan tanulmány készült; ezek arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermek számára káros, ha az anya a baba egyéves kora előtt visszatér a munka világába. Az Essex Egyetem közelmúltbeli kutatásában azt találták, hogy azok a gyermekek, akiknek az édesanyja hároméves kora előtt dolgozni kezdett, lassabban tanulnak. Az UNICEF 2008-ban pedig arra figyelmeztetett, hogy az anyák jobban teszik, ha az első egy évben otthon maradnak, különben a gyermekük fejlődése kerül veszélybe. VG

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nem káros, ha az anya visszamegy dolgozni
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 14:36Kamatot csökkentett az orosz jegybank

  Kamatot csökkentett és javította gazdasági növekedési előrejelzését Oroszország központi bankja.

 • MÁRCIUS 24. 13:33Drága lesz a Brexit Nagy-Britanniának

  Ötvenmilliárd fontot - körülbelül hatvanmilliárd eurót kell fizetnie Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépésnél - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

 • MÁRCIUS 24. 06:00Hetven év lesz a nyugdíjkorhatár a briteknél

  Várhatóan 70 évre emelik a briteknél a nyugdíjkorhatárt, hogy a fenntarthatóság irányába navigálják a rendszert. Az éves kötelező emeléseket is visszafogják.

 • MÁRCIUS 23. 15:46Előrelépnénk a versenyképességben

  Magyarország versenyképessége romlott az elmúlt években, ezért a kormány létrehozta a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot. A cél az, hogy megfordítsák a trendet, ennek érdekében hat területen javasolnak intézkedéseket.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér