Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2010. 8. 3. 05:00| | Gazdaság » Gazdaságpolitika

Nem káros, ha az anya visszamegy dolgozni

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Munkavállalás. Nem veszélyes sem a gyermek mentális fejlődésére, sem a viselkedésére vagy a jóllétére, ha pár hónappal a szülés után az anya visszatér a munka világába – derült ki egy a New York-i Columbia Egyetem kutatói által végzett, most publikált vizsgálatból. A kutatás során az anya távollétének a gyermek szellemi és szociális fejlődésére gyakorolt teljes hatását vizsgálták, és az eredmények szerint az újdonsült anyák munkavégzésének pozitív hozadékai meghaladják a hátrányokat.
Tíz földrajzi térségben több mint ezer hétévesnél fiatalabb gyermek fejlődését és családi jellemzőit követték nyomon, gazdag adatsorokat felhasználva a szülő-gyermek interakciókról, a jövedelemről és a gyermekellátásról. Mindezek során a negatív hatásokon túl jelentős előnyökre is bukkantak. Így például nő a valószínűsége, hogy a gyermek kiváló minőségű gondozást kap, s emelkedik az anya jövedelme, illetve komfortérzete, jólléte is.
Az eredmények különösen az amerikai nők számára fontosak; nekik rendszerint három hónappal a szülés után vissza kell térniük a munkahelyükre, mivel az USA-ban nem létezik gyermekellátási juttatás. Részmunkaidős foglalkoztatásnál, tehát heti legfeljebb 30 munkaórás állásoknál az eredmények kecsegtetőbbek, mint teljes munkaidő esetén – hangsúlyozta azonban a The Guardian című brit lapnak Jane Waldfogel amerikai akadémikus, aki jelenleg a London School of Economics vendégoktatója. Hozzátette: a kulcstényező leginkább a nevelés milyensége. „Kiemelkedően fontos, hogy az anya mennyire érzi a gyermek szükségleteit. Még azok az anyák is, akik heti több mint 30 órát dolgoznak, javíthatják saját körülményeiket, megkönnyíthetik a dolgukat. Annyi csak a teendő, hogy az otthon küszöbét átlépve mély levegőt vegyenek, s maguk mögött hagyják az összes munkahelyi gondot, és ezután kizárólag a gyermekükre figyeljenek” – öszszegezte a tapasztalatokat az amerikai akadémikus.

Ellentmondásos kutatási eredmények
Az elmúlt húsz év legvitatottabb szociálpolitikai témájában számtalan tanulmány készült; ezek arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermek számára káros, ha az anya a baba egyéves kora előtt visszatér a munka világába. Az Essex Egyetem közelmúltbeli kutatásában azt találták, hogy azok a gyermekek, akiknek az édesanyja hároméves kora előtt dolgozni kezdett, lassabban tanulnak. Az UNICEF 2008-ban pedig arra figyelmeztetett, hogy az anyák jobban teszik, ha az első egy évben otthon maradnak, különben a gyermekük fejlődése kerül veszélybe. VG

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nem káros, ha az anya visszamegy dolgozni
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 27. 17:50Rábólintott a KT a költségvetésre: jövőre is nagyarányú béremelkedés várható

  Elfogadta a Költségvetési Tanács a Nemzetgazdasági minisztérium által készített jövő évi költségvetési tervezetet.

 • ÁPRILIS 27. 14:59Oszkó: most kevés az informatikus, húsz év múlva túl sok lesz

  Informatikushiány van Magyarországon, ezt észleljük mi is – mondta Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország ügyvezetői igazgatója a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. Oszkó Péter, az OXO Labs vezetője az oktatás szerepéről elmondta, jelenleg nincs olyan tudásanyag, amire biztosan elmondható, hogy tíz év múlva is érvényes lesz.

 • ÁPRILIS 27. 14:45Magyarországon van tér a béremelésre

  „Miért érezzük a munkaerőhiányt? A hazai foglalkoztatás problémája egészen a rendszerváltozásig nyúlik vissza. Csehországhoz képest 500 ezer munkahely hiányzik még, ami óriási hátrány” ­- mondta György László, a Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciáján.

 • ÁPRILIS 27. 14:08Virág Barnabás: a tudástőkére kell helyezni a hangsúlyt

  Már a negyedik technológiai forradalom zajlik, nem csak a kézi erőt, de az agyi tevékenységet is képesek lesznek helyettesíteni az új technológiák, ehhez pedig minden gazdasági szereplőnek alkalmazkodnia kell – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciáján.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér