Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2010. 8. 3. 05:00| | Gazdaság » Gazdaságpolitika

Nem káros, ha az anya visszamegy dolgozni

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Munkavállalás. Nem veszélyes sem a gyermek mentális fejlődésére, sem a viselkedésére vagy a jóllétére, ha pár hónappal a szülés után az anya visszatér a munka világába – derült ki egy a New York-i Columbia Egyetem kutatói által végzett, most publikált vizsgálatból. A kutatás során az anya távollétének a gyermek szellemi és szociális fejlődésére gyakorolt teljes hatását vizsgálták, és az eredmények szerint az újdonsült anyák munkavégzésének pozitív hozadékai meghaladják a hátrányokat.
Tíz földrajzi térségben több mint ezer hétévesnél fiatalabb gyermek fejlődését és családi jellemzőit követték nyomon, gazdag adatsorokat felhasználva a szülő-gyermek interakciókról, a jövedelemről és a gyermekellátásról. Mindezek során a negatív hatásokon túl jelentős előnyökre is bukkantak. Így például nő a valószínűsége, hogy a gyermek kiváló minőségű gondozást kap, s emelkedik az anya jövedelme, illetve komfortérzete, jólléte is.
Az eredmények különösen az amerikai nők számára fontosak; nekik rendszerint három hónappal a szülés után vissza kell térniük a munkahelyükre, mivel az USA-ban nem létezik gyermekellátási juttatás. Részmunkaidős foglalkoztatásnál, tehát heti legfeljebb 30 munkaórás állásoknál az eredmények kecsegtetőbbek, mint teljes munkaidő esetén – hangsúlyozta azonban a The Guardian című brit lapnak Jane Waldfogel amerikai akadémikus, aki jelenleg a London School of Economics vendégoktatója. Hozzátette: a kulcstényező leginkább a nevelés milyensége. „Kiemelkedően fontos, hogy az anya mennyire érzi a gyermek szükségleteit. Még azok az anyák is, akik heti több mint 30 órát dolgoznak, javíthatják saját körülményeiket, megkönnyíthetik a dolgukat. Annyi csak a teendő, hogy az otthon küszöbét átlépve mély levegőt vegyenek, s maguk mögött hagyják az összes munkahelyi gondot, és ezután kizárólag a gyermekükre figyeljenek” – öszszegezte a tapasztalatokat az amerikai akadémikus.

Ellentmondásos kutatási eredmények
Az elmúlt húsz év legvitatottabb szociálpolitikai témájában számtalan tanulmány készült; ezek arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermek számára káros, ha az anya a baba egyéves kora előtt visszatér a munka világába. Az Essex Egyetem közelmúltbeli kutatásában azt találták, hogy azok a gyermekek, akiknek az édesanyja hároméves kora előtt dolgozni kezdett, lassabban tanulnak. Az UNICEF 2008-ban pedig arra figyelmeztetett, hogy az anyák jobban teszik, ha az első egy évben otthon maradnak, különben a gyermekük fejlődése kerül veszélybe. VG

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nem káros, ha az anya visszamegy dolgozni
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 5. 06:00Háromszázmilliárdos megállapodás

  A kedvezőbb idei és tavalyi költségvetési egyenleg nyomán fedezni tudja a bérmegállapodásból következő mintegy 340 milliárdos kiesést a kormány. Egyes szociális intézményekben, az építőiparban vagy a turizmusban azonban még lehetnek gondok.

 • 2016. 12. 1. 18:58Lázár: a kormány érdemben segíti a nyugdíjasokat

  A kormány érdemben tud segíteni a nyugdíjasok megélhetésében - értékelt Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 • 2016. 11. 24. 22:10Orbán Viktor telefonon beszélt Trumppal – Exkluzív interjú a miniszterelnökkel

  Telefonon értekezett az Egyesült Államok megválasztott elnökével, Donald Trumppal, s komoly remény mutatkozik arra, hogy rendeződhet a viszonyunk Amerikával –­ mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Orbán Viktor.

 • 2016. 11. 15. 17:51A kormány nagyarányú reálbér-emelkedést szeretne

  Folytatódtak a minimálbér-tárgyalások kedden a kormány és a szociális partnerek között, a nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány nagyarányú reálbér-emelkedést szeretne elérni jövőre és 2018-ban is - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) kibővített testületi ülését követően az MTI-vel.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér