Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 20. 12:11|Utolsó módosítás: 2017. 4. 20. 12:27|MTI/VG | Gazdaság » Gazdaságpolitika

Szijjártó: 200 ezer magyar élhet Nagy-Britanniában, meg kell védeni a jogaikat

Tisztességes megállapodást kell kötni Nagy-Britannia uniós kilépésével kapcsolatban. Olyat, amely megfelelően figyelembe veszi és érvényesíti az európai és a brit érdekeket is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután David Davisszel, a Brexit-tárgyalások irányításáért felelős brit miniszterrel tárgyalt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szijjártó Péter közölte, az ő meghívására jött Magyarországra David Davis, aki végigjárja az uniós tagországokat és a brit álláspontról tájékoztatja a kormányokat, hogy elkerülhető legyen egy megállapodás nélküli Brexit, illetve egy rossz megállapodás. 

"A britek döntését a kilépésről tiszteletben tartjuk, de sajnáljuk, Európa számára ez egy nagy veszteség" - szögezte le. A miniszter felidézte: Nagy-Britannia az ENSZ BT tagja, atomhatalom, övé Európa legütőképesebb hadserege, valamint Európa második, a világ ötödik legerősebb gazdasága. Az országnak emellett nagyon speciális kapcsolata van az Egyesült Államokkal. 

Szijjártó Péter elmondta: Nagy-Britannia Magyarország 11. legfontosabb kereskedelmi partnere, Magyarország tavaly 3,6 milliárd eurónyi exportot mutatott fel. Nagy-Britannia az ország hetedik legjelentősebb befektetője, 800 brit vállalat 51 ezer embernek ad munkát Magyarországon. Hozzátette: nem túlzás, hogy a Brexit legjelentősebb vesztese a közép- és kelet-európai térség lehet. 

Szijjártó Péter és David Davis találkozója. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági miniszter (b) fogadja David Daviszt, a Brexit-tárgyalások irányításáért felelős brit minisztert Budapesten

Szijjártó közölte, ha 2019-2020-ban a menetrend szerinti brit befizetések nem érkeznek meg az Európai Unióba, és más tagállamok sem vállalják át, az Magyarország számára a mostani számítások szerint 1,4-1,5 milliárd eurónyi veszteséget jelentene. Hozzátette: Nagy-Britanniában a hivatalos brit statisztika szerint 55 ezer, becslések szerint akár 200 ezer magyar is él, dolgozik, tanul. Az ott dolgozó magyarok évente fejenként 6300 eurót utalnak haza, ami unióban az ötödik legmagasabb. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta: tisztességes megállapodást kell kötni a Brexitről, olyat, amely megfelelően figyelembe veszi és érvényesíti az európai és a brit érdekeket is. Az EU nem ülhet tárgyalóasztalhoz a briteket okoló, vádoló magatartással, mert abból nem születhet jó megállapodás - jelentette ki. 

Úgy vélte, minél szélesebb körű, minél átfogóbb szabadkereskedelmi megállapodást kell kötnie az EU-nak Nagy-Britanniával. Hozzátette: ha az EU nem képes ilyet megkötni, a britek viszont megkötik saját szabadkereskedelmi megállapodásukat az erős világgazdasági szereplőkkel - például az Egyesült Államokkal, Brazíliával, Kínával, Indiával, Ausztráliával és Új-Zélanddal, valamint az Öböl-országokkal -, akikkel az EU-nak nincs megállapodása, az óriási versenyhátrányt jelent majd az unió számára, és drámai hatással lesz az olyan nyitott gazdasággal rendelkező országok számára, mint amilyen Magyarország. A miniszter ezt a forgatókönyvet "rémálomszerűnek" nevezte.

A magyar kormány Brexittel kapcsolatos céljairól szólva közölte: meg kell védeniük a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok jogait, ez számukra a legfontosabb. "Ebből nem tudunk engedni" - szögezte le, hozzátéve, hogy ebben a kérdésben a kölcsönös megállapodás lehetősége "kifejezetten jó", a britekben egyértelműen van erre készség és nyitottság. 

Azt is el kell érni, hogy a britek továbbra is részt vegyenek az európai biztonsági és védelmi rendszerben - mondta. Hozzátette: egyetértenek a britekkel abban, nem szabad úgy erősíteni az európai biztonsági szerkezetet, hogy az bármilyen duplikációt hozzon létre a NATO-val, ugyanakkor az euroatlanti értékközösség európai lábát meg kell erősíteni. Ez azonban nem elképzelhető a britek nélkül - jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy a közös költségvetéshez történő brit hozzájárulás ügyében is olyan megállapodást kell létrehozni, amely a kilépés utáni jogokat és kötelezettségeket egyensúlyban tudja tartani.  A miniszter egy kérdésre válaszolva azt mondta, egyelőre nem számolnak azzal, hogy az előrehozott brit választásoknak hatásuk lenne a Brexit menetrendjére.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Szijjártó: 200 ezer magyar élhet Nagy-Britanniában, meg kell védeni a jogaikat
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 07:00Egyre több a vita az Eurostattal

  Tavaly a kormányzati szektor hiánya a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 646,7 milliárd forint volt, a GDP 1,8 százaléka – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a túlzotthiány-eljárásról szóló idei első jelentés (EDP-jelentés) alapján.

 • ÁPRILIS 24. 12:37Orbán Viktor: kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók

  Több újítást dolgoz majd ki és indít el a kormány a szakmai képviseletekkel, mintegy 260 ezer munkavállaló digitális készségfejlesztését tervezik és kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett, háromnapos 10. jubileumi Szakma Sztár Fesztiválon, az Országos szakmai tanulmányi verseny és a Szakma kiváló tanulója verseny döntőjén.

 • ÁPRILIS 24. 12:12Felengednek Trumppal szemben

  Meglepően baráti hangulatban folytak a tárgyalások az IMF és a Világbank tavaszi ülésén, noha a záróközleményből ezúttal kimaradt a protekcionizmus elutasítása.

 • ÁPRILIS 20. 12:15A digitalizáció elterjesztéséről tárgyalt a Versenyképességi Tanács

  A digitalizáció elterjesztésére vonatkozó javaslatokat tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, az egyik a készpénzforgalom csökkentése érdekében a szociális alapszámla bevezetését vetette fel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tanács 3. ülését követő sajtótájékoztatón.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér