VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

GAZDASÁG / GAZDASÁGPOLITIKA

SZABÁLYOZÁS Tovább bontják a díjköteles szakaszokat, jön az utólagos díjfizetés

Változások jönnek az e-útdíj rendszerben

2013. 11. 4. 05:00|Gazdaság » Gazdaságpolitika
Már 53,5 milliárd forint fölött van az e-útdíj bevétel, a fizetésre kötelezettek többsége még a viszonylati jegyeket használja. Hamarosan jelentős változások lesznek, nő a díjköteles szakaszok száma, illetve bevezetik az utólagos fizetés lehetőségét

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Meghaladta az 53,5 milliárd forintot október 29-én éjfélre a megszolgált útdíj, vagyis a fizetésre kötelezettek által megtett útszakaszok után fizetendő tarifa – tudtuk meg Kibédi-Varga Lajostól, az e-útdíj szakmai projektszóvivőjétől. A cikk a hirdetés után folytatódik
');">Az eddigi bevételek az elvárásoknak megfelelően alakultak és ezek alapján teljesíthetőnek látszik az év végéig a 75 milliárd forintos bevételi célkitűzés, és az éves szinten megfogalmazott 150 milliár forintos terv – tette hozzá a szakember.
A díjfizetésre kötelezettek körében még mindig a viszonylati jegy a népszerűbb, és ebben rövid távon nem is várható változás, azonban egyre többen választják a járművekbe szerelt fedélzeti egység (OBU) beiktatásával, bevallási közreműködő segítségével történő bevallást is. A július elsején indult elektronikus útdíjrendszer keretében eddig a befizetések 63 százaléka volt viszonylati jegyes a fennmaradó részt teljesítették OBU-val a fuvarozók. „Nem is vártuk, hogy azonnal mindenki fedélzeti eszközt vásárol, az alkalmi- vagy tranzitfuvarozóknak lehet, hogy meg sem éri ez a megoldás. De hosszabb távon, két-három év múlva az OBU-t használók arány elérheti majd a kétharmadot” - közölte Kibédi-Varga Lajos. A fuvarozók észrevételeinek és javaslatainak figyelembe vételével tovább bontják a díjköteles szakaszokat, főleg az ipari parkok környékén. Jelenleg 6513 kilométer hosszú a díjköteles úthálózat, ami 2075 elemi díjköteles szakaszt jelent, ezek száma a fejlesztés eredményeként 2243-ra nő. Az erre vonatkozó kormányrendelet kihirdetését követően az új rendszer várhatóan november végéig megvalósulhat.
Emellett dolgoznak az utólagos díjfizetés koncepciójának kialakításán, az e-útdíj szakmai projektszóvivőjének közlése szerint a technikai kérdések megoldását követően hamarosan erre is lesz mód, amennyiben az útdíjfizető megfelel az utólagos díjfizetőkkel szemben támasztott követelményeknek. Kibédi-Varga Lajos ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nagyon körültekintőnek és alaposnak kell lenniük, hiszen ez a szolgáltatás pénzügyi kockázatot rejt magában. A kérdést kiemelten kezelik, és várhatóan november végén - december elején el tudják indítani ezt a fizetési lehetőséget.
Mára a rendszer működőképesnek mondható, többnyire inkább a gépjárművekbe beszerelt OBU készülékekkel vannak még nehézségek, nem mindig van kapcsolat, és erről nem ad visszajelzést – számolt be a tapasztalatokról Papp Zoltán, a Bautrans Kft. ügyvezető igazgatója. A cégvezető szerint komoly probléma van az autópályadíj elszámolásában, mint mondja, az ÁAK által eddig folytatott gyakorlat nem felel meg a számviteli törvény előírásainak. Az előlegként befizetett díjak felhasználásáról ugyanis eddig nem készítettek elszámoló számlát, így a társaság információ hiányában nem tudja a felmerült költségeket a megfelelő eszközre elszámolni, emiatt az az adott előlegek számlán mutatkozik. A 60 járművel rendelkező, tavaly 2,7 milliárd forintos forgalmat elérő cég számára komoly többletterhet jelent az e-útdíj. Míg korábban az éves autópályamatrica a járműveikre 300 ezer forint volt, addig most eszközönként 1,5 millió forinttal számolhatnak.

Látszanak már a típushibák

A jogosulatlan úthasználókra vonatkozó statisztikák ugyan még nincsenek, azonban a rendszer eddigi üzemelése alapján már megállapíthatók, hogy milyen típushibákat követnek el a felhasználók. A regisztráció, illetve az útvonaltervezés során előfordul, hogy a jármű felségjelzését hibásan adják meg, ami azért probléma, mert az ellenőrzések során a rendszám mellett ez a jármű egyértelmű beazonosíthatóságának másik fontos paramétere. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a viszonylati jegy csak a kifizetést követően jogosít fel úthasználatra, az adott útszakaszra utólag megváltott jegy jogosulatlan úthasználatnak minősül. A fedélzeti eszköz segítségével történő útdíjfizetésnél már az utazás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a fedélzeti eszköz be van kapcsolva és megfelelően működik. Az OBU-t hozzá kell rendelni a járműhöz, és elindulás előtt előtt érdemes ellenőrizni azt is, hogy az adott teherautóhoz tartozó folyószámlán rendelkezésre áll-e az utazáshoz szükséges egyenleg.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


Szerző: Kalocsai Zoltán
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Változások jönnek az e-útdíj rendszerben
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Ezek is érdekelhetik
Világgazdaság Piactér