Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 11. 18:04|VG-összeállítás | Gazdaság

Hiányt csökkent a földeladás?

Állami vagyongyarapításra nem fordíthatja, földvásárlásra pedig nem valószínű, hogy az állam elkölti a földprogramból származó bevételt. A pénz így is növelheti a költségvetés mozgásterét – kérdés, mit szól majd Brüsszel.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A költségvetési hiány csökkentésére vagy azonos szinten tartása mellett pluszpénzek elköltésére lehet alkalmas az állami földprogramból származó bevétel, miután kiderült, hogy a privatizációs bevétel nem fordítható tetszőleges célokra. Mint ismert, december közepén az Alkotmánybíróság döntött arról, hogy – a kormány eredeti elképzelésével szemben – a földeladásokból származó összeget nem lehet az „állami vagyon gyarapítására” fordítani.

A Nemzeti Földalapkezelőről (NFA) szóló törvény valóban kiköti: a földeladásból származó pénzt csak földek vételére használhatja fel az állam. Ezzel a szabállyal jobbára az ellenzék és az agrártársadalom is egyetértett, a konszezusnak nem is volt nagy jelentősége, amíg az állam csak ritkán adott el földet, kis mennyiségben. A földprivatizációs program keretében azonban az ünnepek előtti összesítésig 165 ezer hektárnyi földet árvereztek, és 102 ezer hektár gazdára is talált. Bár az Alkotmánybíróság döntésére reagálva Fazekas Sándor a Kossuth rádiónak kijelentette: földet vásárol az állam az árveréseken befolyt bevételből, információink szerint a pénz felhasználásának módja még nincs eldöntve. Ez érthető is: december közepéig 142 milliárd forint folyt be az árveréseken, pontosabban ennyi volt a leütési ár, a pénz a gyakorlatban a következő hetekben érkezik meg az állam számláira. A programban meghirdetett földek közül ráadásul eddig nagyon sok nem kelt el, az árverési tételek csupán alig 60 százalékára akadt jelentkező. Mint azt lapunk korábban megírta, valószínűleg a „bennragadt” földek feldarabolásával és kisebb részletekben történő értékesítésével folytatódik a program.

A második fordulóban tehát újabb tízmilliárdok érkezhetnek az államhoz a már beszedett 142 milliárd mellé, márpedig elég valószínűtlen, hogy az állam ilyen összegekért akarna földet venni azok után, hogy nem keveset éppen maga értékesített. Igaz, az NFA-nak ezt követően lehet pénze kisebb-nagyobb földeket az állam számára megvenni, a teljes összeget azonban nem kötelező elkölteni. Sőt: egy külön alapba helyezve megtartható, és így a költségvetés más pontjain ennyivel több elkölthető forrás támad, amellyel a kormány rendelkezhet.

Mivel a tavalyi árverések után a tényleges bevételek idén érkeznek meg az államhoz, a költségvetés pénzforgalmi egyenlegét 2016-ban javítja az összeg. Ha a földeket az idén írják át, akkor az uniós módszertan szerinti mutatót is idén javítja az eladás – feltéve, ha erre Brüsszel is rábólint. Hogy a pénz külön alapba helyezése az uniós metodika szerint is csökkentené a hiányt, egyelőre még vita tárgya, erről megoszlanak a vélemények. Az azonban tény, hogy a hiányra nagyon szigorúan ügyelő kormánynak az alkotmánybírósági döntés után is kapóra jöhet 150-200 milliárd forintnyi mozgástérbővülés.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Hiányt csökkent a földeladás?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Sunday2016. 1. 11. 23:15

  ""Ha tudni akarod, hogy ki uralkodik feletted, vizsgáld meg, hogy ki az, akit nem kritizálhatsz."
  Voltaire

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Hiányt csökkent a földeladás?


  ""Ha tudni akarod, hogy ki uralkodik feletted, vizsgáld meg, hogy ki az, akit nem kritizálhatsz."
  Voltaire

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 26. 14:39Nem éri meg telefonbetyárkodni

  Bár a segélyhívó szám félre­vezető hívásának komoly szankciója van, mégis évente átlagosan 400-500 álbejelentés érkezik az illetékes szervekhez, és ők természetesen minden esetben kimennek. A téves riasz­tások száma azóta csökkent lényegesen, amióta szabálysértéssé minősítették a cselekményt.

 • FEBRUÁR 26. 14:12Jó évet zárt tavaly a csehországi aukciós festménypiac

  Jó évet zárt tavaly a csehországi aukciós festménypiac. Az árverésen értékesített képek együttes értéke 1,257 milliárd koronát (14,3 milliárd forint) tett ki, s a rendszerváltás után első ízben lépte át az egymilliárd koronás határt - derül ki az ART+ című évkönyvből, amely a piac tavalyi alakulását térképezte fel.

 • FEBRUÁR 26. 13:46Elképzelhető, hogy felminősítik a magyar államadós-besorolást az idén

  Elképzelhető, hogy felminősítik a magyar államadós-besorolást az idén, ha folytatódnak a jó makrogazdasági tendenciák - mondta Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár vasárnap az M1 aktuális csatornán.

 • FEBRUÁR 26. 08:02Íme, a legfontosabb jövő heti gazdasági események, amire érdemes odafigyelni

  A jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülésére figyel a piac a jövő héten, emellett számos statisztikai adat, munkaerőpiaci, beruházási, kiskereskedelmi adatok is megjelennek.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér