Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 11. 18:04|VG-összeállítás | Gazdaság

Hiányt csökkent a földeladás?

Állami vagyongyarapításra nem fordíthatja, földvásárlásra pedig nem valószínű, hogy az állam elkölti a földprogramból származó bevételt. A pénz így is növelheti a költségvetés mozgásterét – kérdés, mit szól majd Brüsszel.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A költségvetési hiány csökkentésére vagy azonos szinten tartása mellett pluszpénzek elköltésére lehet alkalmas az állami földprogramból származó bevétel, miután kiderült, hogy a privatizációs bevétel nem fordítható tetszőleges célokra. Mint ismert, december közepén az Alkotmánybíróság döntött arról, hogy – a kormány eredeti elképzelésével szemben – a földeladásokból származó összeget nem lehet az „állami vagyon gyarapítására” fordítani.

A Nemzeti Földalapkezelőről (NFA) szóló törvény valóban kiköti: a földeladásból származó pénzt csak földek vételére használhatja fel az állam. Ezzel a szabállyal jobbára az ellenzék és az agrártársadalom is egyetértett, a konszezusnak nem is volt nagy jelentősége, amíg az állam csak ritkán adott el földet, kis mennyiségben. A földprivatizációs program keretében azonban az ünnepek előtti összesítésig 165 ezer hektárnyi földet árvereztek, és 102 ezer hektár gazdára is talált. Bár az Alkotmánybíróság döntésére reagálva Fazekas Sándor a Kossuth rádiónak kijelentette: földet vásárol az állam az árveréseken befolyt bevételből, információink szerint a pénz felhasználásának módja még nincs eldöntve. Ez érthető is: december közepéig 142 milliárd forint folyt be az árveréseken, pontosabban ennyi volt a leütési ár, a pénz a gyakorlatban a következő hetekben érkezik meg az állam számláira. A programban meghirdetett földek közül ráadásul eddig nagyon sok nem kelt el, az árverési tételek csupán alig 60 százalékára akadt jelentkező. Mint azt lapunk korábban megírta, valószínűleg a „bennragadt” földek feldarabolásával és kisebb részletekben történő értékesítésével folytatódik a program.

A második fordulóban tehát újabb tízmilliárdok érkezhetnek az államhoz a már beszedett 142 milliárd mellé, márpedig elég valószínűtlen, hogy az állam ilyen összegekért akarna földet venni azok után, hogy nem keveset éppen maga értékesített. Igaz, az NFA-nak ezt követően lehet pénze kisebb-nagyobb földeket az állam számára megvenni, a teljes összeget azonban nem kötelező elkölteni. Sőt: egy külön alapba helyezve megtartható, és így a költségvetés más pontjain ennyivel több elkölthető forrás támad, amellyel a kormány rendelkezhet.

Mivel a tavalyi árverések után a tényleges bevételek idén érkeznek meg az államhoz, a költségvetés pénzforgalmi egyenlegét 2016-ban javítja az összeg. Ha a földeket az idén írják át, akkor az uniós módszertan szerinti mutatót is idén javítja az eladás – feltéve, ha erre Brüsszel is rábólint. Hogy a pénz külön alapba helyezése az uniós metodika szerint is csökkentené a hiányt, egyelőre még vita tárgya, erről megoszlanak a vélemények. Az azonban tény, hogy a hiányra nagyon szigorúan ügyelő kormánynak az alkotmánybírósági döntés után is kapóra jöhet 150-200 milliárd forintnyi mozgástérbővülés.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Hiányt csökkent a földeladás?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Sunday2016. 1. 11. 23:15

  ""Ha tudni akarod, hogy ki uralkodik feletted, vizsgáld meg, hogy ki az, akit nem kritizálhatsz."
  Voltaire

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Hiányt csökkent a földeladás?


  ""Ha tudni akarod, hogy ki uralkodik feletted, vizsgáld meg, hogy ki az, akit nem kritizálhatsz."
  Voltaire

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér