Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 6. 13:05|Márk Edina | Gazdaság
Már a frissdiplomásokra is vadásznak a cégek

Krónikussá vált a mérnökhiány

Egymás elől halásszák el a mérnököket a cégek, és az egyes ágazatok között is nagy a verseny az alkalmas jelöltekért

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az elektronikai bérgyártással foglalkozó Jabilnál évek óta problémát jelent a mérnöki pozíciók betöltése. A cégnél elsősorban a felületszerelési (SMT) technológiában és az elektronikai gyártásban jártas mérnököket hiányolják. Legtöbb esetben csak a szükségesnél alacsonyabb képzettségű jelöltekkel tudják betölteni a meghirdetett pozíciókat, átlagosan két-három hónap alatt. Ebből következik, hogy több időt vesz igénybe a betanulás, emiatt nő a csapattagok leterheltsége és a túlórák száma.

A Bosch csoportnál több száz nyitott pozíció van. Fotó: Földi Imre

Más ágazatokban is mérnökhiányra panaszkodnak. Az Unilevert annak ellenére érinti a probléma, hogy olyan ismert, fogyasztási cikkeket gyártó nagyvállalatról van szó, amely családbarát munkahelyet és versenyképes juttatásokat kínál – tudtuk meg a cégtől. Folyamatosan keresnek villamos-, gépész- és mechatronikai mérnököket. A meghirdetett pozíciókra kevés a pályázó, és még kevesebb az olyan potenciális jelölt, aki nyelvtudással és vezetői kvalitásokkal is rendelkezik. (Bár a nagyvállalatok is érintettek, az igazán súlyos helyzet a kis- és középvállalkozások szintjén alakult ki.)

„Érezhető, hogy az utóbbi évekhez képest kicsit nehezebb helyzetben vagyunk” – mondta Somogyi András, a magyarországi Bosch csoport HR-igazgatója. A vállalat budapesti és miskolci fejlesztési központjaiban több mint kétezer munkatárs dolgozik k+f területen, de rajtuk kívül a termelésben, a logisztikában, a minőségirányításban is több száz mérnök dolgozik a Bosch többi telephelyén is. A fejlesztéseknek, bővítéseknek köszönhetően a létszám folyamatosan nő, emiatt jelenleg is több száz nyitott pozíció van a cégcsoportnál. Most leginkább informatikai és speciális teszteléstechnikai mérnököket keresnek. (A tavalyi év harmadik negyedévében történelmi csúcsra emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma!)

Az Unilever szerint a munkaerőhiány oka elsősorban abban keresendő, hogy országszerte nagyon sok vállalat verseng a tehetséges mérnökökért. Néhány nagyobb volumenben toborzó cég rengeteg fiatal mérnököt vesz fel, amivel természetesen csökkenti azon gyárak esélyeit, amelyek kevesebb szakembert keresnek, ám komplexebb feladatkörökre. A Jabil szerint a másik nagy probléma az elvándorlás, mivel az Y generáció sokkal mobilabb és kalandvágyóbb, mint az X, ezért számukra nem jelent problémát a külföldi munkavállalás.

Emellett gondot jelentenek az oktatási rendszer hiányosságai és a mérnökhallgatók alacsony száma is. Az országon belüli mobilitás szintén hiányzik, a magyar mérnökök számára a keleti régió nem vonzó, ha tehetik, Dunántúlon vagy a fővárosban keresnek állást. Ukrajnából a munkavállalással és tartózkodással kapcsolatos ügyintézés, valamint a nyelvi korlátok akadályozzák a foglalkoztatást. A román állampolgárok számára pedig nem perspektíva a magyarországi foglalkoztatás az Európai Unióhoz képest kevésbé versenyképes bérek miatt.

Egyáltalán nem lehetetlen megtalálni a megfelelő munkaerőt – hangsúlyozta Somogyi András. „A HR-szakmának a megváltozott feltételekhez is alkalmazkodnia kell, ami egyrészt új toborzási eszközöket jelent, másrészt folyamatos megújulásra és kreatív megoldásokra is szükség van. Elkerülhetetlen például az új generációk igényeinek megfelelő csatornák – például a Facebook, a LinkedIn, a Bosch-blog – használata” – vélekedett a HR-igazgató. Emellett szoros együttműködést alakítottak ki a műszaki felsőoktatási intézményekkel, így a frissdiplomásokat viszonylag könnyű megtalálni. Az Unilever is a felsőoktatással való szorosabb együttműködésben és a gyakornoki programokban látja a megoldást, emellett országszerte részt vesznek állásbörzéken, hogy fiatal tehetségeket találjanak.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Krónikussá vált a mérnökhiány
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér