Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 14. 06:00|Gyöngyösi Balázs | Gazdaság

Lendületbe jött a fejlesztéspolitika

A 2014–2020-as uniós ciklus pályázatai közül tízből öt operatív programnál már elérhető a teljes keret, a többinél március 31-ig 533 milliárd forintnyi forrás meghirdetése szükséges a száz százalék eléréséhez – értesült a Világgazdaság.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg a 2014–2020-as időszakra az Európai Bizottság a magyar kormánnyal, ami a szükséges önerővel 12 ezermilliárd forintos fejlesztés Magyarország számára. Lázár János , a Miniszterelnökséget vezető miniszter kormányhatározatba foglalt terve szerint március 31-ig a teljes forráskeretet elérhetővé kell tenni a pályázók számára.

Alig több mint két héttel a határidő lejárta előtt a fejlesztési irányokat rögzítő tíz operatív program közül ötnél a számláló már elérte a 100 százalékot, ezek a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a közigazgatás és közszolgáltatás (Köfop, 109 százalék), a terület- és településfejlesztés (TOP, 103), a környezet és energiahatékonyság (Kehop, 101), az integrált közlekedésfejlesztés (IKOP, 100), illetve a rászoruló személyek támogatása (RSZTOP, 100). Abban az esetben léphető túl a 100 százalék, amikor a programok mögött nemcsak európai uniós forrás áll, hanem a tagországi túlvállalás lehetőségével élve, a magyar költségvetés kockázatára és terhére kiegészítő állami forrást is bevonnak.

A márciusi hajrá után 2018 tavasza lehet a következő mérföldkő, mivel deklarált cél, hogy addigra be kell fejeződnie a forráslekötésnek, azaz minden pályázaton nyertest kívánnak hirdetni. Tavaly 1987 milliárd forint jutott el a győztes pályázókhoz, ez az összeg idén Lázár János szerint akár 2700-2800 milliárd forint is lehet.

Nagyot kell hajráznia a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az általa koordinált Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programmal (Ginop). A 2720 milliárd forintnyi pályázati pénzt felölelő fejlesztési terület forrásainak még csak a 89 százaléka érhető el, így jelentősen hozzájárul ahhoz az 533 milliárd forinthoz, amennyi támogatást még meg kell hirdetnie a kormánynak a cél eléréséhez. A Ginop öt fókuszponton át hivatott erősíteni a magyar gazdaságot, ezek a munkahelyteremtés, a versenyképesség növelése, a kutatás-fejlesztés és innováció ösztönzése, az integrált infokommunikáció és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságszerkezet.

Az operatív programok felénél már elérhető az összes pályázat. Fotó: Kallus György
Az emberi erőforrás-fejlesztés (EFOP) 79 százalékos részeredménnyel sereghajtó, ez a program az esélyegyenlőség növelésére, a családok és az ifjúság támogatására irányul.

A nagyobb összegű programok közül egyedül a közlekedésfejlesztési érte el már tavaly is a 100 százalékot, ami azért is volt egyszerűbb feladat, mert négy pályázati felhívás felölelte az 1200 milliárd forintos keret 92 százalékát. A transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) közúti fejlesztésére 315 milliárd forint jut, a vasúti és vízi elérhetőség javítására 459 milliárd. Emellett Közép-Magyarországon 211 milliárd forint, a vidéki régiókban pedig 119 milliárd fordítható a fenntartható városi közlekedésre és elővárosi vasútra. A forrásokat az állami beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a közútkezelő, a vasúttársaságok és a projektgazda önkormányzatok hívhatják le.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Lendületbe jött a fejlesztéspolitika
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér