Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 3. 26. 11:03|Utolsó módosítás: 2012. 3. 26. 14:09|Világgazdaság Online | Gazdaság » Makrogazdaság

A kormány nem is szeretne megállapodni az IMF-fel?

Elemzők véleménye szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérének jelzései (egy devizakötvény kibocsátásáról) arra utalnak, hogy nem is akarunk megállapodni az IMF-fel.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egyre több hír érkezik arról, hogy az ÁKK még az IMF-megállapodás létrejötte előtt szeretne megjelenni a nemzetközi piacokon egy devizakötvény-kibocsátással. A legutóbbi hír szerint dollárkötvényről lenne szó, de korábban jenben, rubelben és euróban denominált kibocsátásról is lehetett hallani – írják a CIB Bank közgazdászai.

A mennyiség egyelőre nem ismert (az idei finanszírozási tervben 4 milliárd eurónyi új devizaforrás bevonása szerepel), az MTI legutolsó híre szerint azonban az ÁKK akár már jövő hónapban „kimenne” a piacra, emlékeztetnek a közgazdászok.

„A befektetők ezt a hírt negatívan értékelték, mivel annak jelét látják benne, hogy a kormány nem is szeretne megállapodni az IMF-fel. A jelenlegi globális hangulat akár kedvező is lehet egy devizakötvény kibocsátásra, IMF-háttér hiányában azonban több piaci szereplő meglehetősen kockázatos vállalkozásnak tartaná a piaci megjelenést” – mutatnak rá a CIB elemzői.

„Továbbra is hullámokat ver az esetleges magyar devizakötvény kibocsátás. Egyesek (az MTI meg nem nevezett forrásai) már azt is tudni vélik, hogy áprilisban jöhet a kötvény” – hívják fel a figyelmet kommentárjukban az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

Ha a hagyományos magyar kötvényeket lejegyző alapok azt gondolják, hogy elfogadható áron megveszik a magyar devizakötvényt, akkor a Magyar Állam, azaz az ÁKK ki fogja bocsátani ezeket a kötvényeket, szögezik le. Az elemzők ugyanakkor úgy látják, hogy ezután is lesz EU-IMF-megállapodás.

„A kibocsátás mintha a tárgyalási pozíció javítását szolgálná inkább. Mindenesetre a befektetői közösség egyre inkább számol csúszással, és török kártyáról beszél, azaz időt húzunk, hogy aztán ne is egyezzünk meg, ha nemzetközi helyzet jelentősen javul” – vélekednek.

Az IMF-fel fenntarthatósági pályára kerülnénk

Az MNB számításai szerint 1,5 százalékos GDP növekedés mellett lenne fenntartható az adósságpálya. A jelenlegi hozamszintek figyelembevételével 3-4 százalékos elsődleges többletünknek kell lennie ahhoz, hogy hosszútávon finanszírozható maradjon az ország, vagyis az államadósság ne szálljon el – mutat rá Miró József elemzőcsoportja.

Jelenleg viszont az elsődleges többletünk 1 százalék körül van, ez pedig azt jelenti, hogy mintegy 2-3 százalék körüli kiigazításra lenne szükség. Az Európai Unió 1,4 százalék körüli GDP arányos kiigazítást kér, és ebben az esetben beszélhetünk IMF-hitelről. Az EU mintegy felét kéri tehát annak a kiigazításnak, amely IMF-hitel nélkül kellene a fenntarthatósághoz. Az IMF hitel 4 százalék körüli kamatozású lehet, míg a piaci 7-8 százalék körül van jelen pillanatban. Vagyis IMF „támogatás” esetén már tényleg fenntarthatósági pályára kerülnénk, zárják elemzésüket a közgazdászok.

„Az ÁKK vezetőjének múlt heti nyilatkozata, egy új dollárkötvény kibocsátástól még a megállapodás előtt azt sugallja, hogy korátsem biztos a szerződéskötési szándék a kormány részéről. Az IMF megkerülésével drága finanszírozás lenne a kötvényaukció. 7 százalék alatti hozam a cél dollárban, de ez is kétséges” – vélekedett Karsai Péter, a Commerzbank szakértője.

„A szabadságharcnak minden esetben ára van, a kérdés csak annyi, hogy ez mennyire éri meg” – írja az elemző, hozzátéve: Hosszabb távon, ha nem érkeznek konkrét hírek a szerződéskötéssel kapcsolatban, akkor a forint a régiós társakhoz képest is eshet, nemcsak az euróval szemben.

A Raiffeisen Bank elemzői azt emelték ki, hogy „egyre több indikáció érkezik arról, hogy a kormány IMF-megállapodás nélkül szeretne devizakötvényt kibocsátani”.

Töröcskei István, az ÁKK vezérigazgatója egy ma reggeli rádió interjúban azt is kijelentette, hogy már tárgyalnak a befektetőkkel a kereslet felmérése szándékával. Töröcskei szerint a piac jelenleg kiemelkedő likviditása ad olyan alkalmat, ami miatt érdemes lehet kibocsátani.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A kormány nem is szeretne megállapodni az IMF-fel?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. wilsor2012. 3. 26. 15:31

  Vagyis ezt a 8 millió ökörnek így tálalják. Ezt is úgy állítják be, hogy nem is kell nekik semmiféle segítség, hisz egy Istennek nem szokása segítséget kérni, közben meg a kutya nem áll már szóba orbánnyal és csürhéjével.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A kormány nem is szeretne megállapodni az IMF-fel?


  Vagyis ezt a 8 millió ökörnek így tálalják. Ezt is úgy állítják be, hogy nem is kell nekik semmiféle segítség, hisz egy Istennek nem szokása segítséget kérni, közben meg a kutya nem áll már szóba orbánnyal és csürhéjével.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. bakegya2012. 3. 26. 11:45

  A kormányzó és párttagtársai a saját fejük szerint,a saját pénzüket a magyar gazdaság érdekeitől függetlenül fektetik be.Sikeresen egy buldózer erejével.Egy "tea délutánon"lehet rá remény hogy mi is megtudjuk,nem az eredményt,a titkot,csak úgy bajorosan,bocs magyar mód nélkül.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A kormány nem is szeretne megállapodni az IMF-fel?


  A kormányzó és párttagtársai a saját fejük szerint,a saját pénzüket a magyar gazdaság érdekeitől függetlenül fektetik be.Sikeresen egy buldózer erejével.Egy "tea délutánon"lehet rá remény hogy mi is megtudjuk,nem az eredményt,a titkot,csak úgy bajorosan,bocs magyar mód nélkül.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 27. 16:18Kellemetlen hírek jöttek Amerikából

  Márciusban a vártnál kisebb mértékben nőtt a tartós használati cikkek megrendelése az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Census Bureau csütörtökön közzétett kimutatása alapján.

 • ÁPRILIS 27. 14:53A vártnál rosszabb adat látott napvilágot az Egyesült Államokban

  Az előzetesen vártnál nagyobb mértékben nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban.

 • ÁPRILIS 27. 14:32Lázár: 185 milliárd forinttal több jut egészségügyre

  A kormány május 2-án nyújtja be a 2018-as költségvetésre vonatkozó javaslatát a parlamentnek, amelyet június 15-ig elfogad a Ház - közölte Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 • ÁPRILIS 27. 14:07Nem nyúlt a kamathoz az EKB

  Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa márciusi üléséhez hasonlóan, nem változtatott az irányadó kamaton.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér