Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 20. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 20. 15:30|H. J. | Gazdaság » Makrogazdaság

A régiónál gyorsabban nőtt a foglalkoztatás

A népességfogyás ellenére kedvezőek a hazai munkaerőpiaci folyamatok.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Magyarország lemaradása a foglalkoztatásban a régiós országokhoz képest 2012 óta jelentősen csökkent – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzéséből. 2015-ben a 15 és 64 év közötti foglalkoztatottak száma a munkaerő-felmérés szerint meghaladta a 4 millió 175 ezer főt, a foglalkoztatás legutóbb az 1990-es évek elején állt ezen a szinten.

A bővülésből a 2012–2015-ös időszakban a közfoglalkoztatás
101 ezer, a külföldi munkavállalás 31 ezer, míg a hazai nem közfoglalkoztatott státuszú munkavállalás közel 251 ezer fővel vette ki a részét. Ez utóbbi önmagában 6,6 százalékkal növelte a foglalkoztatást.

 

Kép: kormany.hu

Az MNB elemzése kiemelte, hogy a közfoglalkoztatás érdemben támogatta az alacsony aktivitású csoportok munkához jutását, miközben az elmúlt években már a versenyszektor vált a foglalkoztatottság növelésének fő hajtóerejévé. Mindemellett 2012 és 2015 között a hazai 15–64 éves népesség mintegy 164 ezer fővel, azaz közel 2,5 százalékkal csökkent, ami egyúttal rámutat a demográfiai folyamatokból eredő munkaerőpiaci kihívásokra is.

Az időszakban Kelet-Közép-Európa országainak többségében a foglalkoztatottak száma nőtt, a növekedés mértéke 2 és 4 százalék között alakult, kivéve Szlovéniát és Romániát, ahol a foglalkoztatás stagnált. Mindeközben a 15–64 éves népesség csökkent a régióban, a legkisebb népességcsökkenés Szlovákiát, a legnagyobb Lettországot jellemezte. „Régiós összevetésben tehát elmondható, hogy a hazai foglalkoztatásbővülés kiemelkedően magas volt, míg a népességváltozás átlagosnak tekinthető” – írják az MNB szakértői.

Az aktivitás, a foglalkoztatás és a népesség változásának következtében a magyar foglalkoztatási ráta a 2012-ben megfigyelt 56,7 százalékról 2015-re 7,3 százalékpontos növekedést mutatott fel. Közfoglalkoztatottak nélkül a növekedés 5,7 százalékpont volt. Ezzel a magyar foglalkoztatási ráta a vizsgált időszakban a legnagyobb mértékben emelkedett, régiós szinten pedig jelentősen felzárkózott.

A kelet-közép-európai régió országaiban a foglalkoztatási ráta szintén emelkedett, de lényegesen kisebb mértékben. A hazánkat követő legnagyobb, 5 százalékpont körüli rátanövekedés a balti országokban volt megfigyelhető (Észtország és Lettország, utóbbi esetében jelentős népességcsökkenéssel társulva), ezt követték a visegrádi országok 3-4 százalékponttal. Szlovéniában és Romániában alig haladta meg az 1 százalékpontot, de ez nem a foglalkoztatottak számának növekedésével, hanem csak a népességfogyással magyarázható.

A magyar foglalkoztatási ráta régióhoz viszonyított lemaradása tehát úgy csökkent, hogy az elsősorban a foglalkoztatotti létszám kiemelkedő bővülésének köszönhető, ugyanis a rátát szintén befolyásoló népességcsökkenésünk régiós szinten átlagosnak tekinthető – állapítja meg a jegybank. A javulás a foglalkoztatás bővülésén kívül a fiatalok, az idősek és az alapfokú végzettséggel rendelkezők munkaerőpiaci helyzetének kedvezőbbé válásával magyarázható.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A régiónál gyorsabban nőtt a foglalkoztatás
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 14:43Tízből négy cégnél emelkednek a fizetések az idén

  Idén 10-ből 4 vállalkozás készül fizetésemelésre, az ipari szektorban azonban ez minden második cégre igaz – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

 • MÁRCIUS 29. 14:19Jön föl Kína a külkereskedelmi partnerek között

  Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere továbbra is Németország, de uniós és magyar tekintetben is egyre nagyobb a Kínával folytatott árucsere - közölte az Eurostat szerdán közreadott elemzésében.

 • MÁRCIUS 29. 13:09Ilyen jó hangulatot még nem mért az MFB

  Az MFB Indikátor 2009 óta tartó felmérései során még sohasem volt olyan kedvező az üzleti klíma a vállalatok megítélése alapján, mint 2016 végén.

 • MÁRCIUS 29. 11:10Gyorsuló növekedést vár a CIB

  Növekvő GDP-re, stabil belső és külső egyensúlyi pozícióra, tartósan laza monetáris politikára, ám gyorsuló inflációra számítanak idén Magyarországon a CIB Bank elemzői.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér