Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 5. 15:45|Utolsó módosítás: 2017. 1. 5. 17:45|MTI | Gazdaság » Makrogazdaság

Elemzők: a vártnál magasabb lesz az infláció Magyarországon is

Londoni pénzügyi elemzők szerint a jelenleg vártnál valószínűleg magasabb lesz az infláció az idén a közép-európai EU-gazdaságokban, köztük Magyarországon, de mivel a felhajtóerőt jórészt a maginflációs körön kívüli összetevők adják, ez az idén még nem feltétlenül vezet monetáris szigorításhoz ezekben a gazdaságokban.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői csütörtökön ismertetett, felülvizsgált előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy mindenekelőtt az élelmiszerek, és a dollár erősödése miatt az olaj okoz majd felfelé ható inflációs meglepetéseket a térségben.

Ennek alapján a ház az idei magyarországi, csehországi és lengyelországi éves átlagos inflációra szóló prognózisait 0,2-0,4 százalékponttal emelte. 

A cég londoni elemzői a legkisebb mértékben idei átlagos magyar inflációra adott előrejelzésüket növelték, 0,2 százalékponttal 2,6 százalékra, mivel ez a prognózisuk eddig is meghaladta a 2 százalékos konszenzusos előrejelzési átlagot.

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai szerint kiigazított magyarországi inflációs várakozásukban benne vannak az olaj drágulása mellett a minimálbér emeléséből eredő új, felfelé ható inflációs kockázatok is.

Az egyes élelmiszerek áfájának csökkentése azonban akár 0,5 százalékpontot is lefaraghat a teljes kosárra számolt tizenkét havi januári inflációból, elfedve az alapszintű inflációs nyomás erősödését a magyar gazdaságban. Ennek alapján a teljes kosárra számolt inflációs ütem valószínűleg az előrejelzési távlat zömében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célsávjának 3 százalékos központi szintje alatt marad, de a maginfláció az idén várhatóan megközelíti, 2018-ban pedig átlépi a 3 százalékot - jósolták csütörtöki prognózisukban a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

A ház szerint mindazonáltal az MNB számára minden feltétel adott a monetáris politika további enyhítésére nem konvencionális eszközökkel, mivel a teljes kosár figyelembevételével mért infláció továbbra is elmarad a céltól, és valószínűleg a magyar gazdaság növekedése is a jegybanki előrejelzés alatt lesz. A Bank of America-Merrill Lynch elemzői közölték: 2017-re és 2018-ra is 2,5 százalék körüli GDP-növekedést várnak Magyarországon.

Más nagy londoni házak ennél derűlátóbb növekedési előrejelzéseket tartanak érvényben, de az MNB monetáris politikájának szigorítását ők sem valószínűsítik.

A Morgan Stanley globális bankcsoport elemzői az idén 2,9 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban. Ez javított előrejelzés, a ház ugyanis korábban a magyar hazai össztermék 2,5 százalékos bővülésével számolt 2017-ben.

A cég szerint azonban mivel a magyar gazdaság növekedése eddig elmaradt a várttól, és az infláció is egyelőre messze jár az MNB céljától, logikus a magyar monetáris politika enyhítésre hajló jelenlegi alapállása.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői legutóbbi előrejelzésükben szintén 2,9 százalékos idei növekedést valószínűsítettek a magyar gazdaságban, és várakozásuk szerint az inflációs ütem 2018 első negyedében az MNB célszintjének közelébe kerül.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a már most is negatív jegybanki reálkamat ellenére egészen 2018 közepéig nem várnak monetáris szigorítást az MNB részéről, és onnantól sem az alapkamat emelésével, hanem az egynapos hitelkamat módosításával és egyéb, nem szabvány eszközök alkalmazásával tartják valószínűnek a monetáris kondíciók feszesebbre vonását.

 

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Elemzők: a vártnál magasabb lesz az infláció Magyarországon is
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér