Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 20. 15:32|Tóth Péter (Vajdaság) | Gazdaság » Makrogazdaság

Felminősítette Szerbiát a Moody's

A Moody's Investors Service B1-ről, stabil kilátásokkal, Ba3 szintre javította Szerbia államadós-besorolását. A nemzetközi hitelminősítő a döntéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) 2015 februárjában megkötött készenléti megállapodás mentén jó ütemben zajlanak a reformok.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az ország rendre túl is szárnyalja azokat a célkitűzéseket, melyeket az IMF-fel közösen határoztak meg. Szerbia idén három új fejezetet nyitott meg az EU-csatlakozási tárgyalásokban. A térség országainak tapasztalatai valószínűsítik, hogy a csatlakozási folyamat önmagában is javítja a szerb intézményrendszer minőségét, növelve a kulcsfontosságú intézmények függetlenségét és elszámoltathatóságát. – olvasható többi között a hitelminősítő elemzésében.

A felminősítés indoklásában az áll, hogy az ország jó eredményeket ért el a pénzügyi konszolidáció terén. A költségvetésben - 2005 után először - úgynevezett elsődleges többletet sikerült megvalósítani. Az eredetileg az IMF-fel közösen tervezett, 4 százalékos költségvetési hiányhoz mérten ez kiváló teljesítmény. Az államadósság-ráta GDP-arányos növekedésének tendenciáját is sikerült megfordítani. A nemrég még 74 százalékot kitevő államadósságot 70 százalék alá sikerült szorítani. Az elemzés szerint Szerbia jelentős eredményeket ért el a szerkezeti reformok végrehajtásában is. A Moody's elemzésében olvasható még, hogy az államadósság-ráta GDP-hez viszonyított további csökkenése várható, valamint a költségvetési stabilitás megtartása, amit egyrészt az adózási fegyelem fokozásával, másrészt az államapparátus fenntartási költségeinek csökkentésével érnek el.

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) tevékenységével kapcsolatos várakozások szerint a jegybank az elkövetkező időszakban is meg tudja majd őrizni az árstabilitást. A dinárnak mint hazai fizetőeszköznek a szerepét pedig tovább tudják majd erősíteni azzal, hogy a NBS továbbra is alacsony szinten tartja az infláció mértékét és stabil marad az árfolyam is. A dinár iránti bizalom növekedésének mutatója, hogy amíg az országban 2012-ben a bankbetétek 19,3 százaléka volt dináralapú, 2016-ig ez az arány már 29 százalékra nőtt. A Moody’s elemzése szerint a szerkezeti reformok végrehajtása ellenállóbbá tette az ország gazdaságát a külső sokkhatások tekintetében is.

Szerbia "Ba3" államkötvény-besorolása még így is három fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapszintjétől, a "Baa3" osztályzattól. A szerb pénzügyminiszter szerint azonban a felminősítés mindenképpen pozitív üzenetet jelent a potenciális befektetők irányába és valószínűsíthető kamatcsökkentő hatását rövid távon is éreztetni fogja. Dusán Vujovics emlékeztetett arra, hogy csak a legalább BBB besorolású kötvények tartoznak az „investment grade”, azaz a befektetésre ajánlott kategóriába. Ez azt jelenti, hogy Szerbiát a felminősítést követően is csak külön jóváhagyással hitelezhetik a bankok, mindez mégis nagy előrelépést jelent. A szerb GDP 2016-ban 2,8 százalékkal nőtt, ami a legjobb eredmény az utóbbi nyolc évben. A Moody"s elemzése a pozitív trend folytatódását vetíti előre: 2017-ben 3, majd 2018-ban 3,3 százalékos bővülést prognosztizálnak.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Felminősítette Szerbiát a Moody's
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 14:43Tízből négy cégnél emelkednek a fizetések az idén

  Idén 10-ből 4 vállalkozás készül fizetésemelésre, az ipari szektorban azonban ez minden második cégre igaz – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

 • MÁRCIUS 29. 14:19Jön föl Kína a külkereskedelmi partnerek között

  Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere továbbra is Németország, de uniós és magyar tekintetben is egyre nagyobb a Kínával folytatott árucsere - közölte az Eurostat szerdán közreadott elemzésében.

 • MÁRCIUS 29. 13:09Ilyen jó hangulatot még nem mért az MFB

  Az MFB Indikátor 2009 óta tartó felmérései során még sohasem volt olyan kedvező az üzleti klíma a vállalatok megítélése alapján, mint 2016 végén.

 • MÁRCIUS 29. 11:10Gyorsuló növekedést vár a CIB

  Növekvő GDP-re, stabil belső és külső egyensúlyi pozícióra, tartósan laza monetáris politikára, ám gyorsuló inflációra számítanak idén Magyarországon a CIB Bank elemzői.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér