Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 7. 30. 07:09|Utolsó módosítás: 2012. 7. 30. 07:45|Világgazdaság Online | Gazdaság » Makrogazdaság

GKI: az egész évben esik a hazai gazdaság

Az első negyed évben 1,5 százalékkal esett a hazai gazdaság és nem lesz jobb az arány éves szinten sem, jósolja a GKI, amely 2012-re 295 forintos átlagos euróárfolyamot vár.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Noha a második félévben az autóipari beruházások hatására a kivitel emelkedni fog, a belső keresletben nem várható javulás, így 2012 egészében az első negyedévihez hasonló, 1,5 százalék körüli GDP-visszaesés várható - közölte legfrissebb prognózisában a GKI Gazdaságkutató.

 Az intézet az első félévi 295,5 forintos átlagos euróárfolyam után az év egészére átlagosan 295 forinttal számol.

Az első negyedévi GDP-visszaesés után a GKI kutatói azt prognosztizálják, hogy a második negyedévben is zsugorodik a GDP. (A KSH augusztus 14-én közli előzetes becslését a GDP második negyedévi alakulásáról.) Ennek hátterében az áll, hogy az első öt hónapban a magyar ipar termelése 0,7 százalékkal csökkent, kivitele stagnált, belföldi értékesítés 2 százalékkal mérséklődött. A teljes magyar export - ami korábban gyorsan nőtt - euróban számítva 1 százalékkal csökkent.

A gyenge forint - bár egyes ágazatok, például az élelmiszeripar kivitelét segíti - ezt a tendenciát nem tudta megakadályozni, miközben a devizában eladósodottak terheinek növekedése következtében csökkentette a belföldi keresletet. A cserearány-romlás az első négy hónapban 2,5 százalék volt, vagyis a devizában mért importárak sokkal gyorsabban emelkedtek az exportáraknál. Az építőipari visszaesés több mint 10 százalékos - áll a GKI elemzésében.

A munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatás statisztikailag ugyan kissé emelkedett, ez azonban a bővülő közfoglalkoztatás eredménye. Az első öt hónapban az ezen kívüli költségvetési szférában 2,4 százalékkal, az öt főnél többet foglalkoztató versenyszektorban 1,6 százalékkal csökkent a létszám.

Az év egészében a GKI kutatói az első félévihez hasonló, 5,7 százalékos áremelkedést várnak. Az áremelkedés mintegy 40 százaléka az adóemelések következménye.

A reálkeresetek az első öt hónapban 3,6 százalékkal csökkentek. Az év egészében összességében ennél kisebb, 3 százalék körüli visszaesés prognosztizálható. A reáljövedelem hasonló, a fogyasztás 2,5 százalék körüli mérséklődése valószínű.

A beruházások az év egészében 4 százalékkal csökkennek, új, jelentős fejlesztés indulásáról szinte nincs információ. Növekedésre csak a kivitelben lehet számítani, részben a belépő autóipari beruházások hatására.

Az államháztartás helyzetéről a GKI megállapítja: az idei hiány várhatóan meghaladja a törvényben előirányzott GDP-arányos 2,5 százalékot, de feltehetőleg 3 százalék alatt marad. A túl optimista gazdasági növekedésre alapozott költségvetés okozta feszültségeket az évközi zárolások és intézkedések még ellensúlyozni tudták, a parlament által júliusban elfogadott 100 milliárd forintos kiadásnövelésnek azonban egyelőre nincs fedezete. A munkahelyvédelmi akcióterv 2013-ra tervezett 300 milliárd forintos adóbevétel-csökkenésének ugyancsak papíron van meg az ellentétele. Így fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország 2013-ban mégsem kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól, illetve ennek elkerülése érdekében a már ismerteken kívül további kiigazító lépéseket kell tennie.

A kormány szavakban gyors IMF/EU-megállapodásra törekszik, valójában azonban az eddigi időhúzás, valamint a számos területen deklarált merevség, sőt az újabb és újabb mesterséges akadályok - például a tranzakciós adó kivetése az MNB-re - következtében ez a szándék megkérdőjeleződik - áll a GKI elemzésében. Az elmúlt hónapokhoz viszonyítva viszonylag erős forint tartós fennmaradására ezért egyelőre nem lehet számítani, ellenkező irányú kilengést viszont a külső körülmények romlása kiválthat. Félő, hogy az IMF/EU-val való tényleges megállapodásra csak ilyen kilengések, és így egyre nagyobb károk elszenvedése után kerül sor - írta elemzésében a GKI.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
GKI: az egész évben esik a hazai gazdaság
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. Rudar2012. 7. 30. 15:44

  Alpacsino,a bemásolt szövegedben a "2012-re átlag" biztos nem volt érthető számodra.

  A GKI elég jó prognózisokat ír különben rövid távon,arról nem ők tehetnek,hogy minden héten kitalál a kormány egy új adót,vagy adóemelést ami visszaveti a gazdaságot.

  Mondjuk én már tavaly decemberben írtam itt a 1,5%-os visszaesést.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  GKI: az egész évben esik a hazai gazdaság


  Alpacsino,a bemásolt szövegedben a "2012-re átlag" biztos nem volt érthető számodra.

  A GKI elég jó prognózisokat ír különben rövid távon,arról nem ők tehetnek,hogy minden héten kitalál a kormány egy új adót,vagy adóemelést ami visszaveti a gazdaságot.

  Mondjuk én már tavaly decemberben írtam itt a 1,5%-os visszaesést.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. Alpacsino2012. 7. 30. 14:19

  "jósolja a GKI, amely 2012-re 295 forintos átlagos euróárfolyamot vár."

  Mennyi most az Euró? 280Ft alatt ÓÓÓÓÓ azok a jóslatok pedig még IMF sincs, de még mindíg jobb mint korábban amikor 350Ft-ot jósoltak

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  GKI: az egész évben esik a hazai gazdaság


  "jósolja a GKI, amely 2012-re 295 forintos átlagos euróárfolyamot vár."

  Mennyi most az Euró? 280Ft alatt ÓÓÓÓÓ azok a jóslatok pedig még IMF sincs, de még mindíg jobb mint korábban amikor 350Ft-ot jósoltak

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 14:43Tízből négy cégnél emelkednek a fizetések az idén

  Idén 10-ből 4 vállalkozás készül fizetésemelésre, az ipari szektorban azonban ez minden második cégre igaz – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

 • MÁRCIUS 29. 14:19Jön föl Kína a külkereskedelmi partnerek között

  Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere továbbra is Németország, de uniós és magyar tekintetben is egyre nagyobb a Kínával folytatott árucsere - közölte az Eurostat szerdán közreadott elemzésében.

 • MÁRCIUS 29. 13:09Ilyen jó hangulatot még nem mért az MFB

  Az MFB Indikátor 2009 óta tartó felmérései során még sohasem volt olyan kedvező az üzleti klíma a vállalatok megítélése alapján, mint 2016 végén.

 • MÁRCIUS 29. 11:10Gyorsuló növekedést vár a CIB

  Növekvő GDP-re, stabil belső és külső egyensúlyi pozícióra, tartósan laza monetáris politikára, ám gyorsuló inflációra számítanak idén Magyarországon a CIB Bank elemzői.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér