Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 7. 5. 13:42|Utolsó módosítás: 2012. 7. 5. 13:45|Világgazdaság Online | Gazdaság » Makrogazdaság

Lépett az EKB: Nem nézi tovább a gazdaság hanyatlását

Az Európai Központi Bank 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatszintet, 0,75 százalékra, összhangban a várakozásokkal. A kamatot az euróövezet történetében először vágta 1 százalék alá a jegybank.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az EKB történelmi mélypontra vágta a jegybanki alapkamatot: 25 bázisponttal, 0,75 százalékra csökkent a ráta. A központi bank azért dönthetett az irányadó kamat csökkentése mellett, mert a gazdasági kilátások egyre csak romlanak, az eurózóna adósságválsága mélyül, az inflációs kockázatok pedig alacsonyak, „köszönhetően” a recessziós környezetnek. A munkanélküliség pedig történelmi csúcsra, 11,1 százalékra emelkedett az euróövezetben májusban. Az EKB egyúttal szintén 25 bázisponttal, 0 százalékra csökkentette a betéti kamatot.

A következő kérdés az lesz, hogy Mario Draghi , az EKB elnöke sajtótájékoztatóján tesz-e említést további, nem konvencionális monetáris politikai eszközökről, vagy kilátásba helyezi-e a jegybanki alapkamat további csökkentését.

Az irányadó ráta mostani csökkentése elemzők szerint csupán „jelzés értékű” lehet, hogy az EKB nem nézi tétlenül a gazdaság visszaesését, azonban érzékelhető fellendülést nem lehet várni tőle.

Jól fogadta a piac a kamatcsökkentést

Az EKB kamatcsökkentése után az euró gyengülni kezdett a dollárral szemben. Az árfolyam 1,25 feletti szintről 1,245-ig ereszkedett. Az euró gyengülése később tovább folytatódott, és 1,24 közelébe ereszkedett az euró/dollár kurzus.

Forrás: Reuters
Euró/dollár árfolyam alakulása

Az érzékelhető hangulatjavulásból a forint is profitálni tudott: az euró/forint jegyzés 286-os szint alá került. A forint erősödését egyrészt magyarázhatja a javuló nemzetközi befektetői hangulat, másrészt az is, hogy a forint „kamatelőnye” az EKB lépésével növekedett. Ez pedig akár „carry trade”-re is sarkallhatja a piaci szereplőket (alacsony kamatozású devizában hitel felvétele, magas kamatozásúban kihelyezés).

Forrás: Reuters
Euró/forint árfolyam alakulása

Az európai vezető tőzsdeindexek is feljebb tudtak kapaszkodni az EKB kamatcsökkentését követően. A kockázatvállalási hajlandóság javulásával stagnálás közeléből 0,5-0,7 százalékos pluszba kerültek a részvényindexek.

Megszólalt az elnök

Mario Draghi arról beszélt, hogy a növekedést lefelé mutató kockázatok övezik, amelyek meg is valósultak, de egyelőre nem szólt arról, hogy további monetáris politikai eszközöket vetne be az EKB a gazdaság stabilizálása érdekében. A piacok elbizonytalanodtak.

A jegybank elnöke szerint nincs inflációs kockázat, és ebben az évben a 2 százalékos cél alá kerülhet a pénzromlás üteme.

Draghi elmondta, nincs a központi bank tervei között jelenleg, hogy újabb hiteleket nyújtson a bankoknak (LTRO), alacsony kamattal. (Az EKB korábban két tendert tartott, és összesen mintegy 1000 milliárd eurónyi hitelt adott a bankoknak.)

A piaci hangulatot ronthatta, hogy az EKB Kormányzótanácsában további nem szokványos monetáris politikai eszközök bevetéséről nem esett szó.

Pénzt nyomtat a Bank of England

Közben az angol jegybank is lépett: a 325 milliárd fontos eszközvásárlási programját még 50 milliárddal pumpálta feljebb, hogy lendületet adjon a gazdaságnak. A Bank of England szerint az eurózóna adósságválsága rontja a kilátásokat, és az inflációs cél „alullövése” miatt is indokolt a pénznyomtatás. A BoE az irányadó kamatszintet a várakozásokkal összhangban 0,5 százalékon tartotta.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Lépett az EKB: Nem nézi tovább a gazdaság hanyatlását
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér