Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 10. 11. 15:51|Hornyák József | Gazdaság » Makrogazdaság

Már drágul az élet

Nemcsak a cigaretta drágul, hanem már a szolgáltatásokért is egyre többet kell fizetni, ezért az infláció január óta nem látott csúcsra emelkedett szeptemberben. A következő hónapok a drágulásról szólhatnak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Emelkedő pályára került szeptemberben az infláció, miután a benzinár hanyatlása megállt, drágultak az élelmiszerek, sokkal többe kerül a cigaretta, és a szolgáltatások áremelkedési üteme is arra utal, hogy a következő hónapokban még több pénzt hagyunk majd a boltokban akkor is, hanem vásárolunk többet. Az augusztusi 0,1 százalékos esést követő 0,6 százalékos éves infláció nem okozott meglepetést, hiszen minden elemző számított rá, hogy hamarosan véget ér a közel három évig tartó áremelkedés nélküli időszak Magyarországon.

Az index megugrásában az játszotta a kulcsszerepet, hogy tavaly nyár végén és ősz elején omlottak össze az üzemanyagárak, ez pedig egy éven keresztül nagymértékben lefelé húzta a teljes inflációs indexet. Volt olyan hónap, amikor 1 százalékponttal csökkentette a teljes indexet az olcsóbb benzin, mostanra azonban ez a hatás csaknem teljesen kikopott. Éves alapon ugyan még 4 százalékkal olcsóbb volt a benzin, augusztushoz képest azonban már 3 százalékos drágulást mértek.

Habár a cigaretta drágult a legjobban, a dohánytermékekben még így sem látszik a jövedéki adó emelésének a hatása. Az üzemanyagoknál is csak a következő hónapban, októberben lesz érdemi drágulás, hiszen túl alacsony volt az olaj világpiaci ára, ami az új magyar adószabályok miatt drágább benzinhez vezet. Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza az év végére már 1,5 százalékos inflációra számít, ilyen magas ütemre utoljára 2013 nyarán volt példa.

A maginfláció, vagyis például az energia- és benzinárakat kiszűrő index minimálisan mértékben, 1,4 százalékra gyorsult, ami azt tükrözi, hogy a jelentős béremelkedések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás – véli Suppan Gergely , a TakarékBank vezető közgazdásza. Több elemző szerint azonban a munkaerőhiány okozta gyors béremelkedés – amely rontja a jövedelmezőséget – áremelésre kényszeríti a cégeket, különösen a jelenlegi helyzetben, amikor a fogyasztás növekedése stabil és töretlen.

Suppan Gergely kiemelte: a béremelkedések költség- és keresletnövelő hatásai magasabb inflációt is okozhatnak, ám ezt ellensúlyozhatja a forint erősödése, valamint a továbbra is igen alacsony nemzetközi inflációs környezet.

Idén átlagosan 0,4-0,5 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak, jövőre ez 2 százalék közelébe emelkedhet, és elemzők szerint az infláció csak 2018-ban éri el a jegybank 3 százalékos célját, ami miatt tartósan fennmaradhat a támogató monetáris politika, vagyis a központi bank nem kényszerül a 0,9 százalékos kamat emelésére. Sőt további ösztönzőket vezethet be, hogy támogassa a gazdasági növekedést, felpörgesse az inflációt és a hitelezést. Ez már csak azért is szükséges lesz, mert a forint elmúlt hetekben látott erősödése az inflációs cél mellett a jegybank nyereségességét is veszélyeztetheti.

Az infláció megjelenése azonban azt is jelenti, hogy a reálkeresetek eddigi 6-7 százalék közötti növekedésének búcsút inthetünk, miután az infláció elvisz majd 1-2 százalékot a béremelésből. Ezt csak az írhatná felül, ha az egyre erősödő munkaerőhiány miatt az eddiginél is nagyobb ütemben emelkednének a keresetek.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Már drágul az élet
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 28. 12:50Zuhantak a beruházások tavaly, de idén fordulat lesz

  A rendszerváltás óta nem estek akkorát a beruházások, mint tavaly, idén azonban fordulat lesz, miután az új uniós költségvetési ciklus forrásainak lehívása felgyorsul.

 • FEBRUÁR 28. 09:20Akár két hónapot is késnek a fizetéssel a cégek

  Tavaly a számlák kétharmadát fizették pontosan a vállalkozások, ám ez az eredmény néhány százalékponttal elmarad a 2015-östől, derült ki a Bisnode adataiból. Nemcsak az átlagos számlafizetési határidő hanem az átlagos késedelem is növekedett, így egyes szektorokban két hónapos késések is előfordulnak.

 • FEBRUÁR 28. 09:04Tavaly húsz százalékkal estek a beruházások - Íme a magyarázat!

  2016 IV. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 24 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól, ezen belül a költségvetési szervek beruházásai szűkültek nagyobb mértékben. A visszaesés az EU költségvetési ciklusainak váltásával van összefüggésben - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • FEBRUÁR 28. 08:35Megtorpant a japán ipar

  A japán ipari termelés januárban 0,8 százalékkal maradt el az előző havitól.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér