Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 22. 06:00|Hornyák József | Gazdaság » Makrogazdaság

Nem lassul olyan gyorsan a magyar gazdaság, mint az elemzők hitték

Egy kicsit az idei GDP-n is lendíthet az, hogy a tavalyi év végén kirobbanó formában volt a gazdaság. Az egyszeri hatások kifutnak, de lesz még motorja a bővülésnek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A tavaly év végi, minden várakozást felülmúló GDP-adat miatt jól kezdődhetett az idei esztendő is – vélik a Világgazdaság által megkérdezett közgazdászok. Sokáig azzal érveltek az elemzők, hogy egy meglepően jó adat után rosszabbra kell számítani, a bázishatás ugyanis ronthatja a kilátásokat. Most viszont Balatoni András, az ING Bank vezető közgazdásza úgy véli, hogy az „áthúzódó hatás” segíteni fogja a növekedést az év elején. A tavalyi negyedik negyedévben éves alapon 3,2, negyedéves összevetésben pedig 1 százalékkal nőtt a GDP. Ilyen kedvező háromhavi ütemre utoljára 2014 második negyedévében volt példa. „A gyorsulás az idei év elejét is támogatja” – emelte ki.

Ezzel egyetért Németh Dávid , a K&H Bank közgazdásza, aki szerint lehet szerepe az áthúzódó hatásnak, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a tavalyi év végi növekedést több egyszeri tényező is befolyásolhatta. „Az EU-pénzek beáramlásának gyorsuló lehívása – összhangban a ciklus végével – és az év végi kormányzati költekezés megdobta a növekedést tavaly év végén, ezek azonban már nem segítenek” – mondta Németh Dávid. A nettó export kedvező teljesítménye viszont kitarthat.
Az kétségtelen, hogy a GDP-növekedés a tavalyi 2,9 százalék után lassulhat idén, de nem túl sokat. Balatoni 2,3 százalékos bővülésre számít, ez hajszálnyival kedvezőbb a korábbi előrejelzésénél. „A konszolidáció mögött meghúzódó legfontosabb tényező az új építőipari szerződések volumenének éves bázisú emelkedése” – emelte ki a szakértő, aki szerint a kedvező folyamat azonban csak fokozatosan gyűrűzik be a reálgazdaságba.

A Világgazdaság indexe, a gyorsulási irányadó (GYIA) is arról tanúskodik, hogy az év elején lassulhatott a növekedés, de a folyamat nem annyira gyors, mint ahogy azt korábban sejteni lehetett. Az ipar bővülése mellett a monetáris feltételek sem alakultak rosszul. Németh Dávid arra számít, hogy a jegybanki programok idén is támogathatják a növekedést, és a bankok várhatóan 200-250 milliárd forintnyi hitel kihelyezését vállalhatják az MNB-vel kötött kamatcserén keresztül.

„Az alacsony kamatkörnyezet mellett a háztartások fogyasztása erős maradhat, amit a markáns, akár hatszázalékos reálbér-emelkedés is segíthet” – mondta a szakértő, aki szerint a tavalyi 0,1 százalékos árcsökkenés után idén mérsékelt, 0,6-0,7 százalékos áremelkedés várható. Kiemelte, hogy az ipari termelés ugyanakkor nem tud olyan gyorsan nőni, mint tavaly: a 2015-ös 7,5 százalék után 5 százalékos bővülésre számít.

„Beruházási boom sem várható” – emelte ki Németh Dávid, így 2,3-2,4 százalékos GDP-bővüléssel kalkulál idén. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az idei első negyedévben három százalék körül lehet a gazdasági bővülés, és a kormány az év egészére 2,5 százalékos növekedést tervezett. Utóbbi csupán hajszálnyira van az elemzői várakozásoktól.

A jövőt tekintve a szakértők bizakodóak. Németh Dávid kiemelte, az EU-pénzek ismét gyorsuló lehívása és a kormány lakásépítést támogató programjainak hatására 2017-ben ismét három százalék körüli GDP-növekedés várható. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sok minden megváltozhat, ha valóban nullás költségvetést terveznek, amely az ismét felgyorsuló GDP-növekedési sztorit is felülírhatja.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nem lassul olyan gyorsan a magyar gazdaság, mint az elemzők hitték
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér