Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 22. 06:00|Hornyák József | Gazdaság » Makrogazdaság

Nem lassul olyan gyorsan a magyar gazdaság, mint az elemzők hitték

Egy kicsit az idei GDP-n is lendíthet az, hogy a tavalyi év végén kirobbanó formában volt a gazdaság. Az egyszeri hatások kifutnak, de lesz még motorja a bővülésnek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A tavaly év végi, minden várakozást felülmúló GDP-adat miatt jól kezdődhetett az idei esztendő is – vélik a Világgazdaság által megkérdezett közgazdászok. Sokáig azzal érveltek az elemzők, hogy egy meglepően jó adat után rosszabbra kell számítani, a bázishatás ugyanis ronthatja a kilátásokat. Most viszont Balatoni András, az ING Bank vezető közgazdásza úgy véli, hogy az „áthúzódó hatás” segíteni fogja a növekedést az év elején. A tavalyi negyedik negyedévben éves alapon 3,2, negyedéves összevetésben pedig 1 százalékkal nőtt a GDP. Ilyen kedvező háromhavi ütemre utoljára 2014 második negyedévében volt példa. „A gyorsulás az idei év elejét is támogatja” – emelte ki.

Ezzel egyetért Németh Dávid , a K&H Bank közgazdásza, aki szerint lehet szerepe az áthúzódó hatásnak, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a tavalyi év végi növekedést több egyszeri tényező is befolyásolhatta. „Az EU-pénzek beáramlásának gyorsuló lehívása – összhangban a ciklus végével – és az év végi kormányzati költekezés megdobta a növekedést tavaly év végén, ezek azonban már nem segítenek” – mondta Németh Dávid. A nettó export kedvező teljesítménye viszont kitarthat.
Az kétségtelen, hogy a GDP-növekedés a tavalyi 2,9 százalék után lassulhat idén, de nem túl sokat. Balatoni 2,3 százalékos bővülésre számít, ez hajszálnyival kedvezőbb a korábbi előrejelzésénél. „A konszolidáció mögött meghúzódó legfontosabb tényező az új építőipari szerződések volumenének éves bázisú emelkedése” – emelte ki a szakértő, aki szerint a kedvező folyamat azonban csak fokozatosan gyűrűzik be a reálgazdaságba.

A Világgazdaság indexe, a gyorsulási irányadó (GYIA) is arról tanúskodik, hogy az év elején lassulhatott a növekedés, de a folyamat nem annyira gyors, mint ahogy azt korábban sejteni lehetett. Az ipar bővülése mellett a monetáris feltételek sem alakultak rosszul. Németh Dávid arra számít, hogy a jegybanki programok idén is támogathatják a növekedést, és a bankok várhatóan 200-250 milliárd forintnyi hitel kihelyezését vállalhatják az MNB-vel kötött kamatcserén keresztül.

„Az alacsony kamatkörnyezet mellett a háztartások fogyasztása erős maradhat, amit a markáns, akár hatszázalékos reálbér-emelkedés is segíthet” – mondta a szakértő, aki szerint a tavalyi 0,1 százalékos árcsökkenés után idén mérsékelt, 0,6-0,7 százalékos áremelkedés várható. Kiemelte, hogy az ipari termelés ugyanakkor nem tud olyan gyorsan nőni, mint tavaly: a 2015-ös 7,5 százalék után 5 százalékos bővülésre számít.

„Beruházási boom sem várható” – emelte ki Németh Dávid, így 2,3-2,4 százalékos GDP-bővüléssel kalkulál idén. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az idei első negyedévben három százalék körül lehet a gazdasági bővülés, és a kormány az év egészére 2,5 százalékos növekedést tervezett. Utóbbi csupán hajszálnyira van az elemzői várakozásoktól.

A jövőt tekintve a szakértők bizakodóak. Németh Dávid kiemelte, az EU-pénzek ismét gyorsuló lehívása és a kormány lakásépítést támogató programjainak hatására 2017-ben ismét három százalék körüli GDP-növekedés várható. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sok minden megváltozhat, ha valóban nullás költségvetést terveznek, amely az ismét felgyorsuló GDP-növekedési sztorit is felülírhatja.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nem lassul olyan gyorsan a magyar gazdaság, mint az elemzők hitték
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 11. 29. 11:46Elvonultak a sötét fellegek a Klik fölül

  A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) költségvetését idén 91,5 milliárd forinttal növelte meg a kormány, így az elmúlt nyolc-kilenc hónapban az iskolák finanszírozásával kapcsolatos "ügyek" megszűntek - mondta Palkovics László oktatási államtitkár kedden az Országgyűlésben, hozzátéve: a Kliknek, szemben a februári 17 milliárdos lejárt tartozásállománnyal, ma nincs kifizetetlen számlája.

 • 2016. 11. 29. 09:38MNB: eredményt hozott a monetáris eszköztár átalakítása

  Egyértelműen beigazolódott, helyes döntést hozott a Magyar Nemzeti Bank a monetáris eszköztárának átalakításával, a jegybank célzott, nemkonvencionális intézkedéseivel július óta érdemi hozamcsökkenést tudott elérni - erről írt az MNB honlapján keddtől elérhető háttértanulmányban Nagy Márton, az MNB alelnöke és Virág Barnabás ügyvezető igazgató.

 • 2016. 11. 17. 16:32Holnap kiderül, javul-e a magyar államadós-besorolás

  Pénteken vizsgálja a magyar államadós-minősítést a Fitch Ratings, és ezzel befejeződik a magyar szuverén osztályzat idei hitelminősítői felülvizsgálati programja.

 • 2016. 11. 15. 09:00Kiderült: lassabban nőtt a magyar gazdaság

  Magyarország bruttó hazai terméke 2016 harmadik negyedévében 2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva a második negyedéves 2,8 után. A Világgazdaság által megkérdezett közgazdászok előzetesen 2,1 százalékos GDP-növekedést prognosztizáltak, így az adat összhangban van a várakozásokkal, de lassabb növekedést jelent a második negyedévhez képest.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

 • Nobel-díj 2016 Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér