Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 21. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 21. 07:26|Márk Edina | Gazdaság

Milliókat kerestek az informátorok

Három magánszemélynek összesen 45 millió forint informátori díjat fizetett ki a Gazdasági Versenyhivatal 2010 óta.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Több tízmillió forintnyi informátori díjat fizetett ki a Gazdasági Versenyhivatal annak bevezetése óta – közölte lapunkkal a GVH. Először a 2013 végén lezárt irodaszer-piaci kartellügy feltárását lehetővé tevő magánszemély kapott informátori díjat – több mint tízmillió forintot – a versenyhivataltól. Mivel a jutalom összege az ügyben kiszabott bírság egy százaléka (maximum 50 millió forint), a 2014-ben lebukott – 2,8 milliárdos összbírsággal sújtott – betonkartell informátorának már mintegy 28 millió ütötte a markát. Ez az eddigi legnagyobb informátori jutalom, legalábbis ez következik abból, hogy a GVH a Világgazdaság kérdésére közölte: eddig három magánszemélynek összesen 45 millió forint informátori díjat fizettek ki.

Bár a versenyhatóság további konkrét információkat nem hajlandó nyilvánosságra hozni – annak érdekében, hogy ne veszélyeztesse a közreműködők anonimitását –, annyit elárult, hogy az informátori díj 2010-es bevezetése óta mintegy 50 megkeresés érkezett hozzájuk. Az „informátorok” azonban nagy számban nem a versenytörvény megsértéséről szóló információkat adnak, hanem más bűncselekmények (például korrupció) gyanúját vetik fel. Márpedig az informátori díj csak azoknak jár, akik kartellek lebuktatásához szolgáltatnak nélkülözhetetlen információkat.

Bár a laikusok számára kevéssé hatékonynak tűnhet az informátorok díjazása, Marosi Zoltán, az Oppenheim Ügyvédi Iroda versenyjogi szakértője szerint nagyon elégedettek lehetünk. Az ügyvéd szerint a magyar informátori díj intézménye kuriózumnak számít, hiszen harmadikként vezették be a világon. Az eddigi kevés esetszámból pedig még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mivel a kartellügyek nagyon hosszadalmasak.

A GVH szerint többször előfordult az is, hogy bár a hivatalhoz fordulók információja alkalmas lenne egy kartell feltárására, végül mégis visszalépnek, annak ellenére, hogy az informátorok személyének titokban tartása garantált. Ennek az lehet a fő oka, hogy aki pontos információval rendelkezik az adott kartellről, valószínűleg még az érintett vállalkozásnál vagy iparágban dolgozik, így az anonimitásának esetleges sérülése jelentősen veszélyezteti a meglévő egzisztenciáját. A várt díjat pedig csak az eljárás végén fizetik ki.

Rendszerint egy-egy elégedetlen alvállalkozó vagy elbocsátott munkatárs dönt úgy, hogy információkat szolgáltat a GVH-nak. Az is gyakran előfordul, hogy a céget megvásárló új tulajdonos bukkan rá kartelltevékenység nyomaira, amit nem akar tovább folytatni – teszi hozzá Marosi Zoltán. A GVH tavaly novemberben tovább tágította felderítési lehetőségeit a Kartell Chat nevű anonim kapcsolatfelvételi rendszer bevezetésével, amelyhez hasonló csak a német Bundeskartellamtnál működik. A versenyhatóság szerint az első tapasztalatok jók, mivel számos információ érkezett, bár egyelőre többségben csak kartellnek vélt piaci „érzéseket” osztanak meg a GVH Felderítő Irodájának munkatársaival, de előfordult olyan eset is, amely már konkrét, a csetszobán kívüli tárgyalásokba fordult.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Milliókat kerestek az informátorok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Nemgyarmat2016. 1. 21. 09:04

  Orbánisztán = házmesterek országa...

  Egyébként nem Szájtátó Petya apja volt az egyik besúgó?

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Milliókat kerestek az informátorok


  Orbánisztán = házmesterek országa...

  Egyébként nem Szájtátó Petya apja volt az egyik besúgó?


  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér