Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 22. 06:52|Márk Edina | Gazdaság » Önkormányzatok

Adót emelnek az önkormányzatok

Az idegenforgalmi adókból származó bevételek (ifa) után az önkormányzatoknak fizetett állami hozzájárulás 1,55 forintról 1 forintra csökkent az idén, amit a turisztikailag frekventált települések különféleképpen igyekeznek ellensúlyozni.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„Számításaink szerint jelentős, mintegy 80 millió forintos bevételkiesésről van szó” – mondta lapunknak Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere. A Zala megyei fürdővárost évről évre egyre többen látogatják: tavaly 556 ezren váltottak fürdőbelépőt a 2015-ös 540 ezer után. A ifabevétel a tavalyi 160 millióról az idén várhatóan 180 millióra nő.

Zalakaros önkormányzata a bevételcsökkenés kompenzálása érdekében felemelte az idegenforgalmi adó mértékét 450 forintról 500 forintra. A szemétszállítás díját eddig az önkormányzat fizette, 2017. júliustól viszont bevezették a lakossági díjfizetést (ugyanakkor az összképhez tartozik, hogy csökkentették a kommunális adót). Emellett különböző takarékossági intézkedéseket foganatosítottak az önkormányzatnál, státuszokat nem töltöttek be, ingatlanokat értékesítettek.

 

Pótolni próbálják a bevételeket - Kép: AFP

„Természetesen komplex módon kell kezelni a költségvetés egészét, mert például a leendő pályázatok önrészét is biztosítani kell – hangsúlyozta Novák Ferenc. – Tehát tévedés lenne azt hinni, hogy az ifához való hozzájárulás miatt kell például ingatlanokat eladnunk. A történet másik oldala pedig az, hogy a kormány épp a gyógyhelyek fejlesztésére külön forrásokat rendelt, amivel szeretnénk élni.”

A tavaly több mint egymillió turisztikai vendégéjszakával büszkélkedő Hévízen a kiesés is nagyobb: 2016-hoz képest 280,2 millió forinttal kevesebb állami támogatást kap a város az üdülőhelyi feladatokra – tudtuk meg Papp Gábortól, Hévíz polgármesterétől. Az önkormányzat ennek ellenére egy forinttal sem hajlandó megkurtítani a turizmusra szánt erőforrásait. „Költségvetésünk összeállítása során az állami kiegészítés csökkentését elsősorban a működési kiadások csökkentésével, illetve belső átszervezésekkel kívántuk ellensúlyozni,a melyekkel hatékonyabbá tudtuk és tudjuk tenni a városi intézmények működését. Idegenforgalmi célú költéseinket és a fejlesztési terveinket ez nem befolyásolja ez évben sem” – hangsúlyozta Papp Gábor.

Hévíz az idén 855 millió forintot fordít turisztikai célokra, például 19,5 millióval támogatja a Hévíz Turizmus Marketing Egyesületet, a Hévíz Turisztikai Nonprofit Kft. támogatását 71 millióra növelték. A tavaly elindított, magánszálláshelyek minőségfejlesztését támogató pályázatra ugyanúgy 16 millió forintot irányoztak elő, mint tavaly. Turisztikai rendezvényekre 95 milliót, a repülőtér üzemeltetésére 50 milliót fordítanak az idén is. A turisztikai célú beruházások  előkészítése egyelőre önerőből történik, ennek összege mintegy 404 millió forintra rúg. Egyéb turisztikai célokra körülbelül 200 milliót költenek.

A Balaton partján is komoly fejtörést okozott az állami támogatás csökkenése. Válaszul például Zamárdi is megemelte ötven forinttal az idegenforgalmi adót, ahogy számos dél-balatoni település is hasonló lépésre kényszerült – derült ki a Somogy TV összeállításából. A bevételcsökkenés kompenzálása érdekében Balatonföldváron fizetősek lesznek egyes parkolók, Balatonszárszón pedig a tavaly fizetőssé nyilvánított strand bevételeiből pótolják a kiesést. Az önkormányzat a tavalyi 21 millió forintos bevételből sokféle újítást szeretne az idén megvalósítani a szárszói plázson.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Adót emelnek az önkormányzatok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 13. 18:33Tízmilliárdot költ turisztikai fejlesztésekre Kaposvár

  Kaposvár tízmilliárd forintot költ a turizmus bővülését is szolgáló helyi fejlesztésekre a következő években.

 • ÁPRILIS 11. 16:30Kilencmilliárdos állami támogatás színházfelújításra

  Egy sor, a Modern városok program keretében megvalósuló beruházásról, illetve a finanszírozásukról döntött a kormány. Ezekre összességében több mint 15 milliárd forintot fordítanak idén és a következő egy-két évben. A beruházások egy része kulturális intézményeket, más része turisztikai fejlesztéseket érint.

 • ÁPRILIS 6. 09:14Lekapcsolták az áramot a tiszabői önkormányzatban

  Múlt hét szerdán elégelte meg a szolgáltató, hogy a tiszabői önkormányzat hónapok óta nem fizeti a számlát, ezért lekapcsolta az áramot.

 • ÁPRILIS 6. 08:29Budapesten nem lesz kukássztrájk

  Megállapodott a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. a szakszervezettel a 2017-es béremelésekről, így idén nem lesz kukássztrájk – értesült a Magyar Nemzet.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér