Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 12. 17:12|B. H. L. | Gazdaság » Önkormányzatok

Púp lenne a MÁV hátán a HÉV

Nem hiányzik a MÁV-nak a budapesti HÉV-ek esetleges átvétele. A főváros korábban "metróvá" alakította volna a helyi érdekűt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nem hiányzik a MÁV-nak a budapesti HÉV-ek esetleges átvétele – állítják a Világgazdaságnak nyilatkozó szakmai források. Márpedig az állami társaság megkaphatja a zöld vonatokat, mert Lázár János miniszter minapi bejelentése szerint a kormány így látja megoldhatónak, hogy – Tarlós István főpolgármester elvárásának eleget téve – ne fővárosi pénzből kelljen fenntartani a Budapest határán kívüli közlekedést. Lapunk érdeklődött a BKK-nál, a MÁV-nál és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM) is az előkészületekről, egyelőre egyik helyről sem érkezett válasz. Úgy tudjuk, még nem is történt semmi, és a Fővárosi Közgyűlés se tűzte napirendre a kérdést február 17-i ülésére.

A HÉV-ek átcsoportosítása nem érdeke sem a fővárosnak, sem a MÁV-nak. Utóbbi már kipróbálta, milyen, ha van HÉV-je, ugyanis az államosítások során, 1952-ben „megnyerte” a Budapesti Helyi Érdekű Vasutak (BHÉV) üzemeltetését. A tevékenységébe nem illő feladattól aztán 1958-ban sikerült megszabadulnia. Az akkor már fővárosi tulajdonú BHÉV 1973-ban lett a BKV része.

Nem halad az átvétel. fotó: Veres Viktor
A HÉV elsősorban nem a műszaki különbségek miatt illik nehezen a MÁV rendszerébe, hanem a nagyvasút és a városi vasút üzemeltetőinek eltérő szakmai kultúrája miatt – mutatnak rá a lapunkat tájékoztató szakemberek. A MÁV-nál például öt perc késés „nem is számít”, a HÉV-eknél viszont csúcsidőben ötpercenként is indulnak vonatok; csak azért nem ennél is sűrűbben, mert akkor a keresztező közúti forgalom végképp ellehetetlenülne. Pedig van igény a sűrítésre, ami gyakorlatilag metróüzemet jelentene – nem véletlenül számozták be a HÉV-vonalakat a metrók folytatásaként, s a Fővárosi Közgyűlés már sokszor kinyilvánította, hogy a növekvő utasforgalom miatt a HÉV-ekből valódi metrókat szeretne létrehozni. A kormánydöntés ezekkel az igényekkel menne szembe.

Szakmai vélekedések szerint az államnak is csak egy okból kellenek a HÉV-ek: így számolható fel a legkönnyebben a megcélzott olimpiai fejlesztéseknek útban lévő csepeli és ráckevei vonal. Az NFM-nek kell kidolgoznia, hogy milyen legyen a főváros közlekedése a 2024-es játékok idején. Közlekedési szakértők szerint azonban „öngyilkosság az olimpiai pályázat szempontjából, ha a rendezvényre készülve megszüntetünk egy gyorsvasutat, ahelyett hogy újat építenénk”. Egyelőre csak az említett HÉV-vonal megszüntetése és a helyére állítandó 7-es villamos terve ismert, az viszont nem, hogy mi lesz az olimpia után – már ha Budapest elnyeri a rendezés jogát.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Púp lenne a MÁV hátán a HÉV
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Nonemart2016. 2. 12. 17:48

  Persze, megint beleszólnak az illetékesek, mármint a lakosok ! A HÉV a városi metróhoz van közelebb, de lehetne kéregvasút is - amiben vannak hagyományaink. Az meg világos, hogy a MÁV kapja be, miért, a Paksi ATomerűmű jobb lenne ?

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Púp lenne a MÁV hátán a HÉV


  Persze, megint beleszólnak az illetékesek, mármint a lakosok ! A HÉV a városi metróhoz van közelebb, de lehetne kéregvasút is - amiben vannak hagyományaink. Az meg világos, hogy a MÁV kapja be, miért, a Paksi ATomerűmű jobb lenne ?

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér