Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 7. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 7. 13:00|Szabó Brigitta | Gazdaság

Rávetették magukat a vállalkozások az uniós forrásokra

Felfüggeszti a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázati felhívást a gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárság, támogatási kérelmeket már csak hétfőig lehet beadni.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Eredetileg 2015. szeptember végétől 2017 szeptemberéig lett volna elérhető az 50 milliárd forintos keretösszegű pályázat, ám a benyújtott igények már most meghaladják a 230 milliárd forintot, amely négy és félszerese a meghirdetett összegnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közlése szerint ez utóbbi szám az összes beérkezett igényt tartalmazza, előfordul azonban, hogy az adott pályázat nem jut el az értékelésig, mert már az úgynevezett befogadási kritériumoknak sem felel meg, de arra is van példa, hogy egy támogatást igénylő önmagát javítva új kérelmet ad be, azaz duplán jelenik meg az igénye. Így tehát a 230 milliárd forintnál várhatóan valamivel kisebb támogatási igény értékelését végzik majd el a szakemberek. Elnyerni pedig mindössze 50 milliárd forintot lehet majd.

Arra a kérdésünkre, hogy elképzelhető-e a felhívás pénzügyi keretének megemelése, azt a választ kaptuk, hogy keretemelésre, illetve a felhívás ismételt kiírására az irányító hatóság a szakpolitikai felelőssel, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal együttműködve tehet javaslatot a jóváhagyó Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságnak.

Annyit tudunk, hogy a kormány a gazdaságfejlesztés egyik fő pilléreként határozta meg az innovációt és a kutatás-fejlesztést. A 2007–2013-as uniós költségvetési ciklusban összesen 353 milliárd forintnyi támogatást használtak fel a pályázók a Magyarország versenyképességének erősítését célzó kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok révén. A jelenlegi, 2014–2020-as fejlesztési ciklusban az említett összegnek több mint a kétszerese jut hasonló célokra.

A 2730 milliárd forint keretösszegű Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban mintegy 750 milliárd forint az az összérték, amellyel a kutatás-fejlesztést és innovációt érintő ráfordítások GDP-arányos mértéke 1,8 százalékra emelkedhet az időszak végére.

A hamarosan bezáródó pályázat mellett 2015 decemberében két másik felhívás is megjelent, amelyekre a K+F szektor képviselői nyújthatják be ötleteiket. Az egyik az Innovációs ökoszisztéma építése (startup és spinoff), a másik a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási infrastruktúra fejlesztése című pályázati felhívás. Hétfőtől pedig a Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés című konstrukcióra is benyújthatják a pályázataikat a vállalkozások. Így összesen kilenc felhívás jelent meg eddig a Ginop „Kutatás, technológiai fejlesztés és innováció” prioritása keretében, több mint 251 milliárd forintos keretösszeggel.

Erre adják a pénzt

A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázati felhívás 50 milliárdos keretéből a tervek szerint 50–1000 pályázó részesülhet 50–1000 millió forint közötti támogatásban. Olyan kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek támogatása a cél, amelyek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezik.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Rávetették magukat a vállalkozások az uniós forrásokra
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Aratógép2016. 1. 7. 13:12

  Gyalázatos vége lesz ennek az országnak.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Rávetették magukat a vállalkozások az uniós forrásokra


  Gyalázatos vége lesz ennek az országnak.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér