Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 15. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 15. 08:26|V. I. | Gazdaság

Századát se éri a hetvenéves forint

Százharmincszor kisebb ma a forint vásárlóértéke, mint a bevezetésekor – ez is kiderült a tegnap közzétett inflációs számokból.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A forint az idén ünnepli hetvenedik születésnapját: 1946. augusztus elsején váltotta fel a világ leggyorsabb inflációjában teljesen elértéktelenedett pengőt (illetve az átmenetként az év elején bevezetett adópengőt). Az árakat anno rendeletben állapították meg, egy kiló kenyér 0,96 forintba került például – ma (pontosabban tavaly decemberben) az egykilós kenyérért 262 forintot kell fizetni. Ez összességében 274-szeres árnövekedés, vagyis kétszerese az átlagosnak: az arányok eltolódtak ugyanis, így például a cukor az átlag alatti mértékben drágult hetven év alatt, míg a cigarettákért a korábbi 464-szorosát kell kifizetni ma (persze a minőség mindeközben változhatott is).

A forint a bevezetése utáni az első években gyorsan veszített értékéből a háborút követő áruhiány és a jegyrendszer mellett működő feketepiac miatt: 1952-ig összesen 162 százalékos volt az összesített infláció. Az árak azonban ezt követően stabilizálódtak, a következő két évtizedben – egészen 1970-ig – összességében változatlan volt az átlagos árszínvonal. Negatív, a mainál kisebb inflációs ütemre 1969-ben volt utoljára példa. A hetvenes években a moderált 3-5 százalékos inflációs szintet az tette lehetővé, hogy a kormány megállította a határnál az olajárrobbanást.

Aztán 1979–80-ban, amikor az adósság (ebből is fakadó) növekedését már nem lehetett finanszírozni, beszivárogtak a magasabb árak, és az infláció is 10 százalék közelébe gyorsult. A nyolcvanas években az ötszázalékos szint feletti áremelkedési ütem volt jellemző egészen a rendszerváltás hajnaláig: 1988-ban már 15 százalék fölé emelkedett az infláció. A kilencvenes éveket – az átalakulás évtizedét – a 20 százalék feletti szint jellemezte, a rekord 35 százalékos pénzromlás volt, majd az ezredforduló után sikerült a mutatót tíz százalék alatt stabilizálni. Az inflációs ütem három éve, 2012 óta van 3 százalék alatt, ám tavaly és az azt megelőző évben már csökkentek az árak.
Összességében a forint értéke a bevezetése és a rendszerváltás között mintegy tizedére esett, 1989 és 2015 között pedig további egytizenötödére esett vásárlóereje – így jön ki a hetven év 13 585 százalékos inflációja. Az árindex fő összetevői közül a rendszerváltásig a háztartási energia az átlag alatti ütemben drágult, míg az élelmiszerek és a szolgáltatások nagyjából annak megfelelően. A rendszerváltást követően azután a háztartási energia ára meredeken emelkedett, a rezsicsökkentés időszakának kezdetekor, 2012-ben az árak ezen a területen több mint 4600 százalékkal voltak magasabbak, mint 1989-ben. Három év alatt az árak 22 százalékkal estek, de relatíve még mindig az energia drágult a legnagyobb mértékben a rendszerváltás óta (például majdnem kétszer annyira, mint az üzemanyagok).

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Századát se éri a hetvenéves forint
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Rovat további hírei
 • AUGUSZTUS 23. 14:00Nem nyúltak a kamathoz Matolcsyék

  Nem változtatott az irányadó kamatszinten a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A jegybank nem konvencionális eszközökkel élénkíthet a következő hónapokban.

 • AUGUSZTUS 23. 10:00Húzd meg, ereszd meg! – a renminbi árfolyamának alakulása

  A kínai tőke- és devizapiac liberalizálása, a renminbi szerepének globális erősítése, valamint a gazdasági szerkezet újraegyensúlyozását célzó (rebalancing) folyamata számos, egymással gyakran szembenálló, más időtávokat érintő cél és érdek összehangolását igényli a kínai döntéshozók részéről. E folyamat szükségszerű következménye egyes gazdasági és pénzügyi változókban a volatilitás megjelenése, amely globális összehasonlításban jelenleg nem tekinthető kirívónak, az elmúlt évtizedek kínai relációjában azonban szokatlannak tűnhet. 2015 augusztusa óta a kínai jegybank a piaci folyamatoknak nagyobb teret hagyva menedzseli az árfolyamot, ami azóta 5-6%-os renminbi gyengülésben és az árfolyam nagyobb változékonyságában jelent meg. Az MNB azt vizsgálja cikkében, hogy a gazdasági kihívásokra (rebalancing, trilemma, változó tőkeáramlások) adott válaszok milyen változásokat hoztak magukkal a kínai devizapiacon.

 • AUGUSZTUS 23. 07:17Barcza megvalósíthatja Orbán álmát

 • AUGUSZTUS 23. 05:00A július már nem olyan jó

  Az első hét hónap egészét tekintve jól áll az államháztartás, de a júliusi adatok már nem annyira szépek, mint a korábbiak. Az állam megkezdte a költekezést, ám a bevételek nem jöttek úgy, mint az előző hónapokban

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Éremeső az olimpián

 • Rio 2016

 • Kezdődik a riói olimpia

 • Kihirdették a felvételi ponthatárokat

 • Kilenc halálos áldozatot követelt a müncheni vérengzés Fotók: AFP

 • Terrortámadás Franciaországban

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér