Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 18. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 18. 08:00|Diószegi József | Gazdaság

Tavaly ötmilliárd forint bírságot szabott ki a GVH

Az elmúlt két évben csökkent a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabott versenyfelügyeleti bírság összege. A legnagyobb bírságot minden évben a kartellezők fizették.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tavaly több mint ötmilliárd forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – erről tájékoztatta a Világgazdaságot a hivatal. A legtöbb, 42 esetben a fogyasztók megtévesztése miatt büntette a cégeket a GHV, de az emiatt kiszabott bírság mindössze a teljes büntetés valamivel több mint tíz százaléka volt. Az ügyek száma alapján a dobogó második fokán a versenykorlátozó megállapodások – amelyeknek legsúlyosabbika a kartell – álltak, de az öt ügy kapcsán kiszabott több mint 3,35 milliárd forintos bírsággal az összeg alapján ezek az esetek kerültek a dobogó első helyére. Erőfölény, jelentős piaci erő, valamint az engedélykérelem késedelmes benyújtása miatt egy-egy esetben szabott ki büntetést a GVH, ezek összességében mintegy egymilliárdos bírságot jelentettek.

Úgy tűnik, tavaly a versenyjog szempontjából fegyelmezettebbek voltak a társaságok, amíg ugyanis az elmúlt évben ötven, addig 2014-ben még 61 bírsággal végződött jogsértést állapított meg a GVH. Ennek megfelelően a kiszabott büntetés is magasabb volt, az meghaladta a 7,1 milliárd forintot. Ahogyan tavaly, 2014-ben is a versenykorlátozó megállapodások miatt szabták ki összességében a legnagyobb büntetést, több mint 5,7 milliárd forintot, és a 2014-ben bírsággal zárult kartellügyek száma csaknem a duplája volt a tavalyinak. 2013-ban is a kartellügyek miatt szabta ki a legnagyobb bírságot a hivatal, a teljes 11,17 milliárd forintos büntetésből 10,58 milliárd forint köthető a versenykorlátozó megállapodásokhoz.
A GVH-hoz 2014-ben 1910 piaci jelzés érkezett, ezekből 1411-et elutasítottak, és 185 ügy szolgált versenyfelügyeleti eljárás alapjául – derül ki a GVH által az Országgyűlésnek benyújtott beszámolóból.

Az elmúlt három év viszonylatában a legnagyobb bírságot, csaknem 9,5 milliárd forintot a jelzáloghitel kapcsán folytatott kartellügy miatt szabta ki a GVH. Az ügyben hat bank, az OTP, az Erste, az MKB, a Raiffeisen, a CIB és az UniCredit volt az érintett. A második helyen az a hétmilliárd forintot meghaladó bírság állt, amelyet még 2010-ben szabott ki a hivatal egy vasútszakasz felújítása kapcsán a Vegyépszer és társaira, szintén kartellezés miatt. Még csak néhány hónap telt el 2016-ból, de az idén eddig kiszabott BankAdat információs kartell miatt a Bankszövetség, a Nemzeti Bankárképző Központ már így is felkerült a dobogó harmadik fokára. Az önmagában négymilliárd forintos bírság alapján idén minden bizonnyal sikerült túlszárnyalni az elmúlt évi ötmilliárdos bírságot, főleg ha pénzfizetéssel zárul az a versenyfelügyeleti eljárás is, amelyet az M4-es autópálya építésével kapcsolatban felmerült kartellgyanú miatt indított a hivatal. Ez az az útszakasz, amelynek építését leállította a kormányzat, és amelynek építői között a Simicska Lajos üzletember érdekeltségébe tartozó Közgép is részt vett.

Az útépítők egyébként nem most kerültek először kartell miatt a GVH vizsgálatának célkeresztjébe, 2009-ben is csaknem hárommilliárd forintos bírsággal sújtott a hivatal több útépítő vállalkozást, de bírságolt gyógyszerkartell miatt is, például tavaly csaknem 2,5 milliárd forintra büntetett öt céget. A médiapiac szereplői sem mindenkor voltak tekintettel a versenyjogra, 2014-ben például több médiavállalkozást is megbüntetett a GVH, együttesen több mint kétmilliárd forintra.

Győzött a GVH

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a jogsértést megállapító határozatoknak mintegy felében kértek felülvizsgálatot az érintett vállalkozások – közölte a GVH. Az esetek nagy többségében a GVH döntéseit az egyes felülvizsgálati fórumok (Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, Fővárosi Törvényszék, Kúria) helybenhagyják, a bírságok végrehajthatóvá válnak.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Tavaly ötmilliárd forint bírságot szabott ki a GVH
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 28. 13:40London polgármestere: Mindkét félnek ártana az Egyesült Királyság büntetése

  Mindkét félnek ártana, ha az Európai Unió "megbüntetné" az Egyesült Királyságot a kilépés miatt, senkinek nem érdeke a "kemény Brexit", azaz, hogy a szigetország a belső piacról is kivonuljon szabadkereskedelmi egyezmény nélkül - mondta London polgármestere kedden Brüsszelben.

 • MÁRCIUS 28. 12:16Szinte ingyen kap hitelt a magyar állam

  Hozamemelkedéssel értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

 • MÁRCIUS 28. 12:11A fiatalok többsége takarékoskodó

  A takarékoskodás igénye már egész korán megjelenik a magyar fiataloknál, a 14-18 éves korúak kétharmada, ha tud, félretesz. Az OTP Bank felkérésére készített, tavaly év végi, adatfelvételből emellett az is kiderült, hogy tízből négy fiatal már bankkártyával is rendelkezik, többségük az online vásárlástól sem riad vissza, ugyanakkor a jelentős hányaduk még mindig a készpénzt részesíti előnyben.

 • MÁRCIUS 28. 06:30Hatalmas különbség a magyar fizetésekben

  Hatalmas eltérések vannak az országon belül a fizetésekben és a foglalkoztatásban egyaránt. Budapest mindenben vezet, az ország északkeleti része pedig a legtöbb mutatóban leghátul helyezkedik el

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér