Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 7. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 7. 09:19|Hornyák József | Gazdaság

Teljesül az álom? A létminimum közelében a minimálbér!

Eltűnt a létminimum és a minimálbér között tátongó szakadék – s már legfeljebb csak egy szűk rés látható –, amit a szakszervezetek hosszú évek óta akartak. Azonban most mégsem biztos, hogy örülnek ennek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Már nem sokáig követelhetik a munkavállalók képviselői, hogy a minimálbér érje el a létminimumot, hiszen az idén csaknem teljesen megszűnhet a különbség a két összeg között. A bruttó minimálbér hatezer forinttal növekedett januártól, miközben a létminimum 11 ezer forinttal is csökkenhet (egy egyszemélyes háztartásnál). Mindezek hatására pedig maximum pár ezer forintos rés marad a létminimum és a minimálbér között a korábban tátongó több mint húszezer forintos szakadék után.

Cseresnyés Péter, a gazdasági tárca államtitkára azt mondta a minimálbérről szóló megállapodást értékelve, hogy 2002 óta nem volt ilyen nagymértékű reálnövekedés a kötelező legalacsonyabb bérnél. Kalkulációja szerint 1,6 százalékos infláció és 1 százalékpontos szja-csökkenés mellett 5,6 százalékkal nőhet a minimálbér reálértéke 2016-ban. A nettó összeg 73 800 forintra nőtt. Ezzel azonban véget is érnek azok a kedvező folyamatok, amelyek a tátongó lyuk csökkenését magyarázzák.

A másik, akár erőteljesebben is jelentkező hatás a létminimum számítási modelljének megváltoztatásából adódik. A KSH szerint a létminimum (az évtizedek óta használt számítás szerint) 2014-ben 87 ezer forint volt annak a felnőttnek, aki egyedül él. A két új modell alapján azonban csökken ez az összeg. Ha az eredeti modellt változtatják meg – és kevesebb kalóriabevitellel számolnak –, akkor csak 1600 forinttal, de ha az amerikai modellt veszik át, akkor 11 400 forinttal csökken a létminimum összege egy egyszemélyes háztartásnál. Utóbbi esetben pedig 76 ezer forintos létminimum adódott 2014-ben. Miután tavaly sem volt infláció, és idén is visszafogott áremelkedés lesz, így a megemelt összegű minimálbérrel szinte teljesen eltűnhet az eddigi szakadék a két összeg között, ha az amerikai módszert adaptálja a statisztikai hivatal.

A KSH egyébként is azzal szokott érvelni, hogy nem szabad összemosni a minimálbér és a létminimum összegét – mint ahogy a szakszervezetek teszik –, mert a háztartásoknak van más jövedelmük is a béren kívül. Ilyen például a családi pótlék vagy a különböző támogatások és segélyek. Ráadásul a nettó minimálbér összege csak az egykeresős egyszemélyes háztartások esetén éri el a létminimumot, ha már többen élnek egy fedél alatt, akkor számtalan tényezővel kell korrigálni. (Két gyerekre például magasabb az adókedvezmény, és jár családi pótlék is.)

Miután nemcsak a minimálbér reálértéke nőtt nagyot tavaly, és emelkedik idén is, hanem – az szja általános csökkentése miatt is – mindenhol érdemi növekedést láthattunk, ezért még többen kerülhetnek ki a létminimum alól, mint a számítási modell változásából adódna. A számítási módszer változása miatt a Világgazdaság korábbi kalkulációja szerint 3,6-3,8 millióról 1,2-2 millióval csökkent a létminimum alatt élők száma. A reálbérek emelkedése és az alacsony infláció pedig további százezrekkel csökkenthette a számukat.

Ha valaki egyedül él a gyerekével, akkor az új számítás szerint 30-45 ezerrel kevesebb pénzre van szüksége havonta, mint a korábbi módszer szerint, de ha például két felnőtt él három-négy gyerekkel, akkor már 80-120 ezer forinttal kisebb a rájuk érvényes létminimum – pusztán az új számítási modell miatt. Ez azonban igazából csak egyet jelent: az új létminimumértékeket úgy találták ki, hogy valóban azok kerüljenek a meghatározott szint alá, akiknek gondot jelent már az elegendő mennyiségű és minőségű élelmiszer megvásárlása is.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Teljesül az álom? A létminimum közelében a minimálbér!
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 3. szala2016. 1. 7. 20:24

  rokkantaknak 25000-35000ft létmaximum van,többit orbán kormánya elvette.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Teljesül az álom? A létminimum közelében a minimálbér!


  rokkantaknak 25000-35000ft létmaximum van,többit orbán kormánya elvette.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 2. i8223k2016. 1. 7. 17:55

  1.
  A KSH állapítja meg a létminimum összegét.
  Módszertantól függő összeg.

  A jelenlegi alapján 87000huf/hó, az amerikai alapján 76000huf/hó

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Teljesül az álom? A létminimum közelében a minimálbér!


  1.
  A KSH állapítja meg a létminimum összegét.
  Módszertantól függő összeg.

  A jelenlegi alapján 87000huf/hó, az amerikai alapján 76000huf/hó

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. laja2016. 1. 7. 17:30

  Ki állapítja meg, hogy mennyi a létminimum? Amit a fidesznyik kormány elrendel, annyi! Na de ki hiszi el a birkákon kívül?!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Teljesül az álom? A létminimum közelében a minimálbér!


  Ki állapítja meg, hogy mennyi a létminimum? Amit a fidesznyik kormány elrendel, annyi! Na de ki hiszi el a birkákon kívül?!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 12:36Fogyatékkal élők: ajánlást adott ki az MNB

  Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank annak érdekében, hogy a pénzügyi szolgáltatókat további lépésekre ösztönözze a fogyatékkal élő ügyfelek esélyegyenlőségének biztosítására.

 • MÁRCIUS 24. 12:31Lázár egy hónapon belül megoldásra számít a Heineken-ügyben

  A magyar kormány tárgyalásra biztatja a Heinekent és a Csíki Sör Manufaktúrát a védjegyhasználat vitájában - jelentette ki Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter Csíkszentsimonban, az Igazi Csíki Sör gyártelepének meglátogatása után tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

 • MÁRCIUS 24. 11:57Áprilisban kapják meg az emelt bért az állami cégek dolgozói

  Várhatóan áprilisban kapják meg a megemelt fizetést az állami cégeknél dolgozók, januárig visszamenőleg - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

 • MÁRCIUS 24. 05:00Célegyenesben az uniós pályázatok

  Az Európai Bizottság ma már nem tartja aggályosnak az uniós forrásból megvalósuló magyarországi beruházásokat Lázár János szerint, a fejlesztési költségek brüsszeli elszámolása is hatékonyabb, mint korábban

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér