Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 10. 18. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 10. 18. 07:15|Várkonyi Iván | Gazdaság

Tízmilliárd a magyar topkereset

Osztalékból keresett 9,8 milliárd forintot a legnagyobb jövedelemmel rendelkező magyar tavaly, míg a legmagasabb fizetés „csak” 1,9 milliárd forint volt

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egyre többet keresnek a jól kereső magyarok, az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a TOP-jövedelmek 2015-ben – derül ki a Nemzeti Adó és Vámhivatal Világgazdaságnak küldött adataiból. A múlt évi adóbevallások tanúsága szerint tavaly az első száz legmagasabb jövedelmet kimutató magánszemély összesen 130,5 milliárd forint jövedelmet vallott be, ami 23 százalékos növekedés a 2014-eshez képest. A jövedelmi különbségek a legjobban keresők között is emelkedtek tavaly: a leggazdagabbak elitje gyorsabban gyarapodott az átlagnál, míg a legjobban kereső százas lista végén szereplők nem tudták tartani az ütemet. Az első százba 499,7 millió forintos keresettel lehetett bekerülni – ez csak 12 százalékkal haladja meg az előző évi értéket. Ehhez képest a legmagasabb jövedelem megduplázódott.

Még Dagobert bácsi is megirigyelné a legmagasabb kereseteket Fotó: MW
A legmagasabb jövedelmet bevalló magyar 9 milliárd 759 millió forintos keresetről adott számot – tavalyelőtt a csúcsjövedelem 4,3 milliárd forint volt, vagyis ez összesen 124,5 százalékos növekedést jelent. (Az a megküldött adatokból természetesen nem derül ki, hogy ugyanarról a személyről volt-e szó, vagyis a csúcstartó megduplázta-e a jövedelmét, vagy valaki hirtelen beelőzött.) Az adatokból annyi látszik, hogy a legtöbbet kereső magyar osztalékként vette fel jövedelmét, méghozzá külföldön. A NAV adatai szerint ugyanis a legmagasabb forrásadós jövedelem tavaly 9 milliárd 756 millió forint volt – ebből azért kikövetkeztethető, hogy a legjobban kereső honfitársunk szerény bruttó 250 ezer forintos havi alapfizetést is hazatolhat valamilyen formában. A többit azonban nem itthon kereste meg, a legnagyobb forrásadós jövedelem ugyanis az adóhivatal beszámolója szerint teljes egészében külföldi osztalékjövedelem volt. Ez után külföldön 1 milliárd 463,4 millió forint (15 százalék) adót fizetett meg a magánszemély, vagyis Magyarországon a maradék egy százalék, 97,6 millió forint adófizetési kötelezettsége keletkezett. A 2015. évi legnagyobb belföldi forrásadós jövedelem egyébként 6 milliárd 604,5 millió forint volt, melyhez 1 milliárd 58 millió forint adófizetési kötelezettség társult.

A legmagasabb jövedelmek között egyébként is jellemző az osztalékból származó keresmény. A legjobban kereső száz magánszemély bevallott jövedelmének 86,4 százaléka elkülönülten adózó jövedelem volt tavaly, és ezen belül is – az összes jövedelem százalékában kifejezve – 62,4 százaléka osztalék, 21 százaléka pedig árfolyamnyereség volt.

A legmagasabb munkaviszonyból származó bérjövedelmet szerző a 18. helyet foglalta el. A forrásadós jövedelmek kiugró nagyságrendjét jelzi, hogy az összes fizetendő adó rangsorában az első 25 helyezettből 23 kötelezettsége főként forrásadóból keletkezett.

2015-ben a legnagyobb összevont jövedelem 3 milliárd 777,1 millió forint volt – az előző évinél 2 milliárd 657,5 millió forinttal több –, ami külföldön 35,5 százalékos adóteherrel adózott, így ez után a kereset után a kettős adóztatást kizáró egyezmény miatt Magyarországon nem kellett adót fizetni. A múlt évre vallott legmagasabb munkaviszonyból származó bérjövedelem 1 milliárd 757,4 millió forint volt, az ezen összeget szerepeltető adózónak összesen 1 milliárd 886,8 millió forint összevont jövedelme volt. Ezután az összevont adóalapot terhelő, kedvezményekkel csökkentett adó 301,1 millió forint volt, a teljes adófizetési kötelezettség – a magánszemély 54,1 millió forint összegű elkülönülten adózó jövedelmeit is figyelembe véve – 309 millió forint volt.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Tízmilliárd a magyar topkereset
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 19:04Nem tetszik az S&P-nek, ami Nagy-Britanniában történik

  Megerősítette Nagy-Britannia "AA" szintű hosszú távú államadós-besorolását pénteken a Standard & Poor's, érvényben hagyva ugyanakkor az osztályzat leminősítésének lehetőségére utaló negatív kilátást is, azzal az indokkal, hogy a brit EU-tagság megszűnése komoly kockázatot jelent a brit gazdaság és különösen a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor teljesítményére.

 • ÁPRILIS 28. 11:48Új adatok érkeztek a brit gazdaságról: erre még az elemzők sem számítottak

  A vártnál nagyobb mértékben lassult a brit gazdaság növekedési üteme az idei első negyedévben, elsősorban a szolgáltatási szektor aktivitásának gyengülése miatt.

 • ÁPRILIS 28. 10:45Hétezermilliárd dolláros lyuk

  A Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter által szerdán kivonatosan ismertetett, történelmi horderejűnek nevezett amerikai adócsökkentési csomag 3,5–7 ezermilliárd dollár közötti bevételkiesést okoz a hatálybalépését követő tíz évben.

 • ÁPRILIS 28. 09:56Vonzó attrakciófejlesztések juthatnak forráshoz

  Másfél milliárd forintra növelte a majki kamalduli remeteség fejlesztésének támogatását egy most érvénybe lépett kormányhatározat.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér