Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 6. 05:30|Utolsó módosítás: 2017. 1. 6. 06:30|Várkonyi Iván | Gazdaság

Ünnep után indították a kasszarohamot a taxisok

A taxisok és a pénzváltók vitték a leginkább az online pénztárgépeket, de ők is csak a két ünnep között. A szerelők és a tisztítási szolgáltatók egy jelentős része azonban hivatalosan inkább az áfás számlák mindennapos töltögetését választotta.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az autószerelők legalább fele nem vásárolt online pénztárgépet. Ők valószínűleg abban bíznak, hogy – fix ügyfélkörük lévén – könnyen felismerik az adóhatóság ellenőreit, vagyis tudják majd, kinek kell adni kérdés nélkül is áfás számlát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Világgazdaságnak megküldött adatai szerint összesen több mint 3300 online pénztárgépet üzemeltettek be a január elsejei határidőig az autó- és motorszervizek, illetve a gépjárműalkatrész-kiskereskedők – az Opten adatbázisában azonban összesen több mint 7300 olyan társaságot találtunk, amelynek fő tevékenységi köre valamelyik érintett járműszervizelés. Ráadásul ez nem fedi az összes vállalkozást: az érintett egyéni vállalkozók ugyanis ehhez még hozzáadódnak.

Január elsejétől az autó- és motorszervizeken és a járműalkatrész-kiskereskedőkön kívül a taxisoknak, a pénzváltóknak, a plasztikai sebészeknek, a fitnesz- és wellnesskluboknak, a diszkóüzemeltetőknek, a patyolatoknak és a masszőröknek kellett csatlakozniuk az online pénztárgépek rendszeréhez. Az első becslések még 27 ezer érintettről szóltak, míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összesen 23 ezer érintett vállalkozást keresett meg, hogy figyelmeztesse őket e kötelezettségükre.

Ebből 5500-an eleve jelezték, hogy nem fognak gépet vásárolni, hanem élnek azzal a lehetőséggel, hogy vevőiknek csak áfás számlát állítanak ki minden esetben – így spórolva meg a kasszák (állami támogatás mellett) összesen legfeljebb 50-60 ezer forintos beruházási költségét és a működtetésért fizetendő díjat. Valószínűsíthető persze, hogy a motivációk között az is ott volt, hogy így a NAV nem lesz teljesen naprakész a bevételeikkel kapcsolatban. (Félteni azért nem kell a hivatalt: miután sokan be lesznek kötve, elég nagy adatmennyiség lesz a revizorok birtokában ahhoz, hogy pontos képet kapjanak arról, mennyi bevételt is hozhat egy adott területen mondjuk egy szerviz.)

A taxisok és a pénzváltók vitték a leginkább az online pénztárgépeket Fotó: MW

Az online kasszák iránti lelkesedés egyébként a taxisoknál volt a legnagyobb – a korábbi becslések szerint a mintegy 7900-8000 személyfuvarozó kisiparos 80 százaléka már be is kötötte az online pénztárgépet. Várkonyi Gábor, a taxisoknak kínált gépet elsőként piacra hozó LA Pénztárgép Kft. ügyvezetőjének közlése szerint csak a társaságuk ötezer mobil kasszát értékesített (persze nem csak a személyszállítóknak, hiszen vittek belőle például a kasszával szintén mozgó masszőrök is). Az eladások – ahogyan azt várni lehetett – a két ünnep között futottak fel, december 22-ét követően naponta 500-800 gépet „személyesítettek meg” – vagyis ennyi vállalkozót kötöttek össze a hivatallal.

Ez ügyben kettősség érvényesült: csak annak ígértek támogatást, aki december 31-ig beüzemelte a kasszát, ám azok, akik siettek, az adataikat is előbb kezdték továbbítani a NAV-hoz – amit azért nem minden vállalkozás szeretett. Utóbb kiderült: a támogatást vélhetően azok is megkapják, akik december 31-ig csak a vásárláshoz szükséges kódot igényelték, de készlethiány miatt nem jutottak géphez. Igaz, Várkonyi Gábor szerint nincs szó arról, hogy várni kellene a gépekre: náluk még mindig van raktáron néhány száz darab legyártott példány.

Az online kasszák a pénzváltók körében tűnnek még népszerűnek: ez az egyetlen szolgáltatói csoport, amelynek érdekképviseleti szervezete maga kérte, hogy terjesszék ki rájuk a NAV-hoz bekötött gépek rendszerét.

Összesen 213 olyan társaságot találtunk a cégnyilvántartásban, amely főtevékenységként pénzváltást végez, közülük január elején már 173-nak volt kasszája – igaz, lehettek olyanok is, amelyeknél több telephelyen kell üzemeltetni a gépet. A tisztítási tevékenységet végzők – a patyolatok – pedig éppen a telephelyek nagyobb száma miatt lehetnek a leginkább alulkasszásítottak: a vállalkozások számához képest itt a legalacsonyabb, 41 százalékos a bekötött masinák száma. Rajtuk kívül még a masszőröknél lehet arányaiban kevés gép (az egyéni vállalkozások magas száma miatt ezen a területen nincs pontos adatunk): közülük valószínűleg sokan nem végzik olyan rendszeresen a tevékenységet, hogy egyáltalán megérje megvásárolniuk a gépet.

Bővül még a kör

Közel háromezer online kassza várt még beüzemelésre január elején – ennyivel haladja meg a bekötésikód-­igénylések száma a bekötött gépekét. (Igaz, előfordulhat, hogy egy vállalkozás fölöslegesen kért kódot, és azt nem használja fel.) A legnagyobb eltérés az igényelt kódok és a bekötött pénztárgépek számában a pénzváltóknál volt: itt további hatszáz kassza vár megszemélyesítésre, ami a már kint lévőknek több mint a háromszorosa. A taxisoknál több mint kétezer kód volt felhasználatlan.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ünnep után indították a kasszarohamot a taxisok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 27. 16:27Kedvezően alakult az ültetvénytelepítési kedv

  A 2015-ös 23,1 százalékos csökkenés után tavaly ismét bővült a mezőgazdasági beruházások várható értéke.

 • ÁPRILIS 27. 15:34Mexikói győzelemmel zárult a tonhalcsata

  Súlyos konfliktusok nyomják rá bélyegüket az észak-amerikai kereskedelmi együttműködésre, amely kezdettől fogva Donald Trump kritikáinak kereszttüzében van.

 • ÁPRILIS 27. 13:52Újabb cégeket alapított a Wing ingatlanfejlesztő

  Egyszerre három új egységgel bővült az ingatlanbizniszben piacvezető Wing csoport: Wpropa Center Ingatlanberuházó Kft., Wincenter Europe Ingatlanberuházó Kft., illetve Winhun Projekt Ingatlanfejlesztő Kft. néven jegyzett be a cégbíróság új társaságokat.

 • ÁPRILIS 27. 05:00Hírsor

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér