Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 10. 14. 06:30|Hornyák József | KKV

Magyarország nem halad a korral

Csökken az innovatív vállalatok száma, ez meglátszik versenyképességünk romlásában is. A nagyvállalatokra jellemző inkább a fejlesztés.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Magyarországon egyre kevesebb innovációt valósítanak meg a vállalatok, ami jelentősen rontja a gazdaság növekedési kilátásait. Az innovatív cégek aránya azért csökkenhet, mert nem bíznak a jövőben, így pedig még messzebb kerülünk majd a világ élvonalától. A Központi Statisztikai Hivatal két évig, 2012 és 2014 között tartó felmérése szerint a cégek negyede hajtott végre valamilyen típusú innovációt, miközben az európai adósságválság legsúlyosabb időszakában, 2010 után is 30 százalék feletti arányt mértek.

Termék- és eljárásinnovációra koncentrálnak a cégek, de a marketingre és a szervezetire nem Fotó: AFP
Az új vagy továbbfejlesztett termékek, szolgáltatások bevezetése, korszerű technológiák alkalmazása, a szervezetben végrehajtott változtatások, továbbá a marketing területén alkalmazott megoldások mind az eredményesebb működést segítik elő, így hozzájárulnak a versenyképesség javításához és a hatékonyság növeléséhez. Ennek hiánya viszont visszahúzza a vállalatok fejlődését, pedig megérné az innováció, ugyanis ezeknek a vállalatoknak nagyon gyorsan nő az árbevételük.

A vizsgált időszakban a termék- vagy eljárásinnovációt folytató vállalkozások aránya emelkedett, az összességében mért csökkenés oka, hogy a megkérdezett vállalkozások kevesebb szervezeti vagy marketinginnovációs tevékenységet jelentettek – derül ki a hivatal jelentéséből. Sokan csak a termék- vagy az eljárásinnovációt tekintették innovációnak, a szervezetit vagy a marketinget nem.

A szervezetek méretei alapján nagy a szóródás: a 250 vagy annál több főt foglalkoztatóknál több 50 százalék, az 50 főnél kisebbek között alig több mint 20 százalék volt az innovatív vállalkozások részesedése. Az eltérések nemcsak a vállalkozás nagysága szerint jelentősek, hanem működés és terület szerint is. Kiemelkedően magas volt az újdonságot bevezető szervezetek részesedése a gyógyszeriparban és a kokszgyártás, a kőolaj-feldolgozás területén.

A kisebb és a nagyobb vállalkozások körében egyaránt magas a saját maguk által végzett kutatás-fejlesztési tevékenységek eredményeinek használati aránya. Ugyanakkor a legalább 250 főt foglalkoztatók több mint kétszer akkora hányada vásárolt K+F-tevékenységet, mint az 50 főnél kisebbek.

A termék- és eljárásinnovációt végző vállalkozások 43, ezek közül a kisvállalkozások 46, a nagyvállalatok 38 százalékos arányban kaptak valamilyen állami támogatást a fejlesztésükhöz. Lepsényi István, a gazdasági tárca államtitkára a Világgazdaságnak korábban azt mondta, hogy „a kkv-k jelentős hányadában nem azért nem fejlesztenek, mert nincs pénz, hanem mert úri huncutságnak tartják, és nincs szakemberük. Utóbbiak képzése az állam feladata, és az is, hogy értesse meg a kkv-kkal, miért kell fejleszteni”. Ezt látszik alátámasztani a felmérés is: azok közül, akik nem fejlesztettek, több mint 90 százalék azt mondta, nem volt szükség innovációra. Lepsényi hangsúlyozta: „Mintagyárakat fognak létrehozni, ahová a kkv-k illetékesei elmehetnek, és láthatják, hogy milyen modern technológiát alkalmazhatnak ők is, ami segíti az iparfejlesztést.”

A kutatók úgy látják: az innováció nélkül búcsút inthetünk annak, hogy javuljon a versenyképességünk. A Világgazdasági Fórum (WEF) friss jelentése szerint az innovációvezérelt gazdaságok teljesíthetnek a legjobban, Magyarország azonban nincs ebben a kategóriában. És egyelőre nem is lesz, hiszen a tavalyi 63. helyről idén a 69.-re estünk vissza. Az egyik problémánk az innovációs képességgel van. A WEF jelentése szerint a kormányzat nem ösztönzi megfelelően a tudományos kutatást, valamint a fejlett technológiák beszerzését, pedig a magyar kutatóintézetek, valamint technológiai vállalatok minősége a világátlag felett van – igaz, a világ tudományos elitjétől mégis távol esik. A Kopint-Tárki elemzése alapján a vállalatok technológiai kapacitása elmarad a világszínvonalhoz képest, pedig ha saját fejlesztéssel nem is, de know-how- vagy licencvásárlással fel tudnának zárkózni a jelenlegi technológiai világszínvonalhoz.

Mindehhez fontos lenne az együttműködés is. A KSH elemzése szerint a termék- és eljárásinnovációs tevékenységet végző vállalkozások 38 százaléka működött együtt e tevékenységei során más vállalkozásokkal vagy szervezetekkel, ebben is úttörők a nagyvállalatok.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Magyarország nem halad a korral
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér