Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 12. 19. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 12. 19. 11:29|VG-összeállítás | KKV » Új Széchenyi-terv
További 41 milliárd forint visszatérítendő forráshoz juthatnak a vállalkozások

Cégek, figyelem - 41 milliárd vár gazdára

Jó hír az innovatív cégeknek, hogy január közepétől tíz új alap kezdi meg működését Magyarországon az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok keretében. A kockázati tőkepiacon ezért mindenképpen nagyobb versenyre, a vállalkozások szempontjából pedig jobb finanszírozási lehetőségekre számítanak a szakértők 2013-tól. a 2012 nyarán 28,5 milliárd kerettel meghirdetett két kiírásra 21 alapkezelő 33 pályázatot nyújtott be. A kiírás fontos feltétele volt, hogy legalább 30 százaléknyi magánforrást kell bevonniuk az alapkezelő társaságoknak, így ténylegesen 41 milliárd forint kockázati tőkéhez juthatnak a vállalkozások 2015 végéig.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„Hét nyertes alapkezelővel tíz szerződést kötöttünk az elmúlt napokban, közülük négy magvető, hat pedig növekedési alapra vonatkozik” – tájékoztatta lapunkat Vingelman József, az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgatója. Elmondta, hogy a 2012 nyarán 28,5 milliárd kerettel meghirdetett két kiírásra 21 alapkezelő 33 pályázatot nyújtott be. A kiírás fontos feltétele volt, hogy legalább 30 százaléknyi magánforrást kell bevonniuk az alapkezelő társaságoknak, így ténylegesen 41 milliárd forint kockázati tőkéhez juthatnak a vállalkozások 2015 végéig.

A korábban, 2009-ben indított Jeremie I programhoz képest jelentős eltérés, hogy ezúttal négy olyan alapkezelő van a nyertesek között, amelyek segítségével kifejezetten magvető típusú vállalkozások juthatnak kockázati tőkéhez. A változtatás magyarázata az, hogy a korai életszakaszban lévő kis- és középvállalatoknál jelentkezik a legintenzívebben a tőkehiány, ezek ritkán hitelképesek. Így hiába rendelkeznek ígéretes projekttel, eddig nem vagy csak nehezen juthattak kockázati tőkéhez, holott ha beváltja a hozzáfűzött reményeket a befektetés, akkor a hozam is nagyobb lehet.

A működés megkezdéséhez a nyertes alapkezelőknek még meg kell kapniuk a jóváhagyást alapkezelői szabályzatukra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF). Vingelman József szerint ez várhatóan egy hónapon belül megtörténik. Utána megnyílik az út a jelentkező kis- és középvállalatok előtt. A majdani megállapodások előkészítése ugyanakkor akár már most elkezdődhet az alapkezelők és a vállalkozások között. (Az Új Széchenyi Terv Kockázati Tőke Programok nyertes alapkezelőinek elérhetőségét az érdeklődők az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. honlapján megtalálhatják.)

„Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Magvető és Növekedési Alap alprogramok célja a korai (magvető és induló), illetve növekedési életszakaszban lévő innovatív mikro-, kis- és középvállalkozások tőkehelyzetének javítása a hat konvergencia régióban” – közölte az MV Zrt. vezetője. Ugyanakkor rohamra nem számít az új alapok megjelenésével, de „aki kockázati alapkezeléssel foglalkozik, az tisztában van azzal, hogy nagyobb lesz a verseny ezen a piacon”. Szerinte ezen a területen egy-egy befektetési döntés előkészítése több hónapos kemény munkát igényel. Az azonban biztos, hogy a megkeresések száma növekszik, mert a potenciális céltársaságok köre bővül.

Az Európai Unió 2020-ig szóló kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiájához is jól illeszkednek a most induló alapok, hiszen ténylegesen megvizsgálják a kutatás-fejlesztések eredményeit. További hozama lehet a kockázati alapok működésének az az inspiráló hatás is, hogy „tudósok láthatják, érdemes kutatniuk, mert pénzre lehet váltani munkájuk eredményeit”. Az is látszik, hogy az Európai Unió a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a kutatás-fejlesztésre és innovációra, a kiválóságra, és növelni fogja a visszatérítendő források arányát is a támogatási rendszeren belül.

Vingelman József arról is beszámolt, hogy eddig nagyon kedvezőek a tapasztalataik a programmal és az alapkezelőkkel egyaránt. A teljesítménye alapján Magyarország az Európai Unió élmezőnyébe tartozik a kockázati tőkebefektetések területén. A 2009-ben meghirdetett kockázati tőkeprogram (Jeremie I) befektetési periódusa 2013. december 31-én zárul, és a 42 milliárdos keret mintegy 60 százalékát sikerült lekötnie a nyolc alapkezelőnek, sőt már van olyan befektetés is, ahol egy év után jelentős eredménnyel megtörténhetett az exit (kiszállás) is a társaságból.

Az Új Széchenyi Terv Kockázati Tőkeprogramok nyertes alapkezelői

A magvető alprogramban 1,5 milliárd uniós forrást nyert:
– Core Venture Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
– Első Magyar Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
– Kairos Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
– Prosperitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
A növekedési alprogramban 3 milliárd forint uniós forrást nyert:
– New York Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
– X-Tech Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
– Venturio Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
A növekedési alprogramban 4,5 milliárd forint uniós forrást nyert:
– Bonitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
– Kairos Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
– Prosperitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Cégek, figyelem - 41 milliárd vár gazdára
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 2. 08:15EU-pénzek: ambiciózus a magyar cél

  Az Európai Bizottság szerint fel kell gyorsítani a hazai uniós projektek végrehajtását ahhoz, hogy Magyarország a kormányzati tervnek megfelelően idén 2100 milliárd forint EU-forrást tudjon lehívni. Ebben segítséget nyújthat az EU-átlag alatti forráslehívási mutatóval rendelkező tagállamok, így hazánkat segítő brüsszeli munkacsoport.

 • JÚNIUS 19. 05:00Július végéig pályázható kockázati tőke

  Az induló és a növekedési életszakaszban lévő vállalkozások életben maradása és fejlődése érdekében több milliárd forintra lehet pályázni két új kockázati programra az Új Széchenyi Terv keretében

 • JÚNIUS 18. 05:00Mikrohitelek: bővül a keret

 • JÚNIUS 15. 05:00Túljelentkezés az uniós pénzért

  Jóllehet a pályázatok befogadása változatlan, az elmúlt hetekben vidéken is kimerítették a mikrovállalkozások az Új Széchenyi Terv egyik legnépszerűbb konstrukciójának, a kombinált mikrohitel program forrásait. Egyelőre nem tudni, hogy az NFÜ a jelentős támogatási igényeknek megfelelően rendel-e újabb, jelentősebb forrásokat a kiírásra

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér