Közélet

Jól fizető állást keres? Dolgozzon az államnak!

Lényegesen magasabb bért vihetnek haza az államigazgatási szervek dolgozói, mint állami tulajdonú cégek foglalkoztatottai – derül ki a Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés legutóbbi kutatásából.

A Merces.hu felmérése szerint az állami tulajdonú cégek 192 500 forintos átlagjövedelméhez képest lényegesen magasabb a bérszínvonal az államigazgatási szervek dolgozói körében (224 000 forint), de a közigazgatási szervek 202 400 forintos átlagjövedelme is magasabb.

A pozíciók szerinti összehasonlítás során azonban már lényegesen árnyaltabb a kép, hiszen nem mindegy, hogy főosztályvezetői székben ül-e a dolgozó átlagosan havonta 492 ezer forintért, vagy ügykezelő mindössze 136 ezer forintért.

A felmérésből ugyanakkor arra is választ lehet kapni, hogy az utóbbi hetekben miért „könyököltek” olyan hevesen az egyes osztályvezetői státuszokért: osztályvezetőként a közszférában ugyanis akár 378 ezer forintot is meg lehet keresni havonta. Nem panaszkodhatnak a főtanácsosok sem, hiszen az ő átlagos alapbérük eléri a 288 forintot.

Még jobb persze, ha az új kormányzati ciklusban az embert vezető főtanácsosnak nevezik ki, mert ebben az esetben akár 320 ezer is lehet a havonta borítékban, vagy a számlánkon. Jól hangzik a főmunkatársi státusz, sőt jól is lehet vele keresni: átlagosan havonta 222 ezer forintot.

államigazgatás felmérés Merces fizetés
Kapcsolódó cikkek