A Fülöp-szigetek parti őrsége szerint a kínaiak két esetben is majdnem végzetes balesetet okoztak a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású vizein, Peking szerint a kínai területre behatoló hajókat fordítottak vissza szakszerűen, és szándékos provokáció történt.

Fotó: AFP

Az egyik incidens a Second Thomas-atollnál történt, kétszáz kilométerre nyugatra a Fülöp-szigetekhez tartozó Palawantól.

Április 21-én a vitatott Spratly-szigetekhez tartozó Pag-asa közelében a panasz szerint a kínai flotta egy hajója elébe vágott a filippinó őrhajóknak, miután hiába szólította fel őket a távozásra azzal a fenyegetéssel, hogy ha nem mennek el, „az problémát okozhat” – írta az Al Jazeera.

A második incidens két nappal később történt az atollnál, itt a filippinók két kínai hajóval találták magukat szemben, amelyek „agresszív taktikát alkalmaztak”: az egyik 50 méteren belüli közelségben manőverezett az elűzni kívánt járműtől, veszélyeztetve annak személyzetét. 

Kína ugyanakkor tiltakozását fejezte ki, amiért a filippinó hajók behatoltak a vizeire – írta a kínai kommunista párt ellenőrizte Global Times egy külügyminisztériumi szóvivőre hivatkozva.

A hivatalnok, Mao Ning elmondta: a filippinók előre tervezett provokációt hajtottak végre, újságírókkal a fedélzeten, és eleve az volt a szándékuk, hogy konfliktust okozzanak, amiért aztán Kínát hibáztathatják.