Dagad a kiszivárgott amerikai titkos dokumentumok botránya, egyre újabb részletek kerülnek a papírok tartalmáról a reflektorfénybe, mint most az a tavaly történt incidens, amelynek révén a és Oroszország közel került a katonai konfliktushoz. Az eset sokkal keményebb volt, mint amit korábban közöltek róla, és súlyosabb, mint az a nagy port és zajt felvert közelmúltbeli incidens, amikor a Fekete-tenger felett összeütközött egy orosz Szu-27-es vadászgép és egy MQ-9 Reaper amerikai felderítődrón.

Moscow,,Russia,-,Circa,August,,2013:,Russian,Air,Force,Twin
Fotó: Vaalaa

Az eset szeptember 29-én történt, amikor már javában zajlott az orosz–ukrán háború, az oroszok által 2014-ben annektált Krím félsziget partjainál, amely az orosz fekete-tengeri flotta bázisa volt.

A kiszivárgott dokumentumok szerint az oroszok ekkor „csaknem lelőttek egy brit RJ-t” – írja a Washington Post –, azaz egy RC-135-ös kémrepülőgépet, amelyet Rivet Joint néven is emlegetnek. A repülőgépet rádióadások és egyéb elektronikus üzenetek elfogására szokták használni.

Az eset korábban is ismert volt, csakhogy az nem derült ki eddig, hogy ilyen komoly volt. Ben Wallace brit védelmi miniszter számolt be arról októberben a brit parlamentnek, hogy két orosz Szu-27-es vadászgép rárepült a brit gépre, az egyik ötméteres távolságra került hozá, és egy rakétát is kilőttek. Azonban Wallace nem tárta fel, hogy a gépüket majdnem lelőtték, hanem azt mondta: technikai hiba történt, és hogy beszélt is erről magas rangú orosz védelmi tisztviselőkkel.

Egy RC-135-össel egyébként karácsony előtt egy kínai vadászgép is csaknem összeütközött.

Az amerikai lap kiemeli: az incidens feltárja, milyen kényes egyensúlyt kell megőrizniük a nyugati katonai vezetőknek, hogy úgy segítsék az ukrán hadsereget, és úgy lássák el információkkal, hogy közben ne kerüljenek közvetlen katonai konfliktusba Moszkvával, amely amúgy is agresszorként festi le őket.

A lap emlékeztet: ha bármelyik NATO-tag fegyveres támadás áldozatává válik, azt valamennyi tag támadásnak tekinti, és közösen reagálnak rá.

Amerikai védelmi tisztviselők nem reagáltak a híre, ahogy a kiszivárgott többi dokumentumra sem. A washingtoni brit és orosz nagykövetség sem reagált a lap megkeresésére.