A stockholmi belvárosba 2025-től már nem hajthatnak be a benzines vagy dízelmotorral hajtott járművek – közölte Lars Strömgren, a város közlekedésért felelős alpolgármestere.

A kedden meghozott döntés egyelőre egy nagyjából húsz háztömbnyi területet fed le, ahol főként bevásárlóutcák és az ország legdrágább irodái találhatók. A várost vezető koalícióhoz tartozó Zöld Párt szerint ez ösztönzi a közlekedés elektromos átállását, miközben a légszennyezettséget is csökkenti. 

A tervek szerint a belső égésű motorral hajtott autók elől elzárt terület idővel bővül.

People stroll, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in a street in central Stockholm, Sweden, on April 20, 2020. (Photo by Anders WIKLUND / various sources / AFP) / Sweden OUT
Stockholm központja a koronavírus-járvány idején.
Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor a zónába a tisztán elektromos személyautók mellett plug-in hibrid furgonok is behajthatnak különleges szabályok betartásával, továbbá a korlátozás nem vonatkozik a megkülönböztetett jelzést használó járművekre és a mozgássérült igazolvánnyal rendelkező autósokra.

A szállítási szektor vállalatait tömörítő szervezet közleménye szerint a lépés elhamarkodott, és az elektromos átállást inkább a töltőállomások számának bővítésével kellene ösztönözni.

Svédországban Stockholm az első város, ahol ilyen zónát alakítanak ki. A Volkswagen dízelbotrányát követően több városból tiltották ki korábban a dízelautókat, de van, ahol az átmenő forgalmat korlátozzák.