Az Európai Bizottság irányelve szerint 2026-ra a tőzsdén jegyzett uniós nagyvállalatoknál a nem ügyvezetői tanácsokban a női döntéshozók aránya el kell, hogy érje a 40 százalékot, az összes tanácsban pedig a 33 százalékot – hívta fel a figyelmet a K&H közleménye.

Smiling,Confident,Business,Leader,Looking,At,Camera,And,Standing,In
Folyamatosan növekszik a női vezetők száma.
Fotó: Shutterstock

Egy 2020-as elemzés alapján azok a cégek, ahol magasabb a női vezetők aránya, nagyobb arányban támogatják az energiahatékonysági fejlesztéseket, a környezeti hatások csökkentését és a beruházásokat. A női kollégák fejlődésének segítése tehát egy igazi win-win lehetőség, ugyanis a női igazgató tagok jobban azonosulnak a cégek finanszírozási szempontjaival – fogalmaz a közlemény.

Amikor a nők munkalehetőségeiről beszélünk, természetesen elsőként mindig az olyan, kifejezetten hozzájuk kapcsolódó élethelyzeti igényeket kell biztosítani, mint a gyerekvállalás és a munkába való minél gördülékenyebb visszailleszkedés támogatása. A K&H esetében például a kismamák munkába visszailleszkedését segítő programunk hatására 85 százalékra emelkedett a visszatérő kollégák aránya. Emellett óvodai támogatást, részmunkaidőt, rugalmas munkaidőt és otthoni munkavégzést is kiemelten biztosítunk a szülőknek

– mondta Medvey Leila, a K&H HR igazgatója.

Legalább ilyen fontos azonban a pozitív ösztönzés Abban ugyanis, hogy valaki nőként sikeres legyen a munkájában és ambiciózus célokat merjen kitűzni maga elé, óriási szerepe van a környezete támogatásának és annak, hogy pozitív példákat lát. Éppen ezért a hölgyek karrierútjának, vezetővé válásának előmozdításában fontos, hogy helyet kapjanak az ösztönző tehetségprogramok és mentorok, a női vezetői példaképek bemutatása, illetve az önbizalmat fejlesztő programok is

– tette hozzá a szakértő.

Ezek hatékonyságára a pénzintézet saját példáján keresztül mutat rá: az elmúlt években a K&H meNŐk karrieriskola és mentorprogram, a K&H kitűNŐk rendezvénysorozat inspiráló beszélgetései és a sikeres női vezetők megszólaltatása, cikkeken, podcastokon keresztül történő bemutatása is hozzájárult ahhoz, hogy 2023-ban kimagaslóan emelkedett a női vezetők aránya, illetve a női munkavállalók munkakörváltása, komplexebb pozícióba lépés vagy előléptetés lehetőségével. 

Egyre nagyobb a baj itthon a technológiai szektorban: kétségbeejtően kevés a női munkaerő

Bár a technológiai szektor vívmányai határozzák meg a jövőnket, és ez az a terület, ahol a munkaadók jobbnál jobb feltételeket kínálva törik magukat a munkavállalóké, Magyarországon húsz év alatt tíz százalékponttal esett vissza az informatika szakon tanuló nők arány.