Közélet

A NATO hazánkban bővíti védelmi innovációs hálózatát

Egy gyorsító- és egy tesztközponttal csatlakozik Magyarország a NATO ipari innovációs hálózatához, továbbá hat magyarországi DIANA-tesztközpont akkreditációja is erősíti a kapcsolatokat.

Magyarországon bővíti védelmi innovációs hálózatát a NATO – tájékoztatott hétfőn a Honvédelmi Minisztérium. A katonai szövetség védelmi innovációs szervezete, a DIANA bejelentette, hogy sokszorosára bővíti magyarországi jelenlétét: technológiai fejlesztést végző gyorsító- és tesztközpontokat kapcsol be a kutatás-fejlesztési hálózatába – írták a közleményben.

KLAPKA György; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; KALINÁK, RobertTata, 2024. február 9.
Katonák Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter látogatásán a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában 2024. február 9-én.
MTI/Bodnár BoglárkaTata, 2024. február 9.Katonák Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter látogatásán a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában 2024. február 9-én.MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A NATO DIANA célja, hogy a honvédelmi alapú innováció a legmodernebb technológiák fejlesztésén és átvételén, valamint védelmi eszközök gyártásán túlmenően olyan hozzáadott értékeket állítson elő, amelyek széles társadalmi körben is hasznosíthatók. 

Magyarország egy akcelerátorral, vagyis gyorsítóközponttal és tesztközpontokkal csatlakozik a NATO dinamikusan növekedő védelmi ipari innovációs hálózatához.

A kettős, honvédelmi és polgári felhasználás lehetősége hozzájárul a magyar ipar fejlődéséhez – írták a közleményben. Ugyanis az akcelerációs folyamat támogatja, hogy a magyar cégek NATO-szinten is bemutathassák és értékesíthessék termékeiket, ami további munkahelyeket teremt, és gazdaságélénkítő hatása van. A tájékoztatás szerint az első magyarországi DIANA-gyorsítóközpont VIKI-Nokia néven kezdi meg működését, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nzrt. (VIKI) és a Nokia Solutions and Networks Kft. együttműködésének eredményeként.

Tovább erősíti Magyarország NATO-n belüli szerepvállalását hat magyarországi DIANA-tesztközpont akkreditációja.

A központokat a Pécsi Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a BHE Bonn Hungary Electronics Kft., az Alverad Technology Focus Kft., az ITSec Area Kft., valamint a Nokia Bell Labs hozta létre. A NATO innovációs hálózatának térképére 2023-ban már felkerült két magyarországi tesztközpont: a ZalaZONE Gépjármű Próbapálya és a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ szintén akkreditált DIANA-tesztközpont.

Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztost elmondta: „A DIANA ökoszisztémájában Magyarország immár kilenc intézménnyel van jelen. Mindez kimagasló hazai tudásbázisról, szakértő közösségről és a legmodernebb infrastruktúráról tanúskodik a mesterséges intelligencia, az automatizáció és az 5G területén.”

A dandártábornok beszélt arról is, hogy idén nem csupán a NATO megalakulásának 75., hanem Magyarország csatlakozásának 25. évfordulóját is ünnepeljük. Úgy fogalmazott, hogy 

a magyar hozzájárulás a DIANA hálózatához „a szövetség iránti elkötelezettségünket is bizonyítja”.

A DIANA egyik erőssége a tehetségközpontok és innovációs vezetők egyedülálló transzatlanti hálózata, amely közös cél felé halad. A DIANA-hálózat partnereinek széles skálája és sokszínűsége felgyorsítja a védelem, a biztonság és a béke számára úttörő megoldások kifejlesztését és bevezetését – idézték a közleményben Deeph Chanát, a DIANA ügyvezető igazgatóját.

A magyar hadiipar és az űripar is fontos témája lesz az Évadnyitó Innovációs Konferenciának – mondta a Figyelő és a Világgazdaság főszerkesztője, Szajlai Csaba a Trend FM rádiónak adott interjújában. A rendezvényt a Magyar Innovációs Szövetséggel együttműködve rendezik meg március 21-én és 22-én. Várják az érdeklődőket a kétnapos konferencián a budapesti Kempinski Hotelben, valamint online.

 

Honvédelmi Minisztérium honvédség innováció NATO fejlesztés
Kapcsolódó cikkek