Közigazgatási pert indított a Huawei a bukaresti hatóságok ellen, annak érdekében, hogy részt vehessen a romániai 5G távközlési hálózatok kiépítésében. A romániai bíróságok honlapján kedden közzétett bejegyzés szerint a kínai távközlési konszern az ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát (CSAT), Románia miniszterelnökét és a kutatási minisztériumot perelte be a bukaresti táblabíróságon, és annak a február 29-én hatályba lépett kormányfői határozatnak a megsemmisítését kérte, amely kizárta az 5G mobil távközlési infrastruktúra fejlesztésekből.

Huawei,Sign,,Logo,,Emblem,On,The,Facade,Of,Huawei,Poland
A Huawei beperelte Romániát az 5G-törvény miatt / Fotó: Shutterstock

Romániában 2021 nyarán lépett hatályba az a törvény, amely nemzetbiztonsági jóváhagyáshoz köti az 5G hálózatok kiépítésében való részvételt. Marcel Ciolacu miniszterelnök arra hivatkozva döntött a Huawei kizárásáról, hogy 

a CSAT nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs távközlési hálózatokban.

Az Economedia.ro román gazdasági portál a Huawei európai piaci részesedését elemző tanulmányt idézve azt írta: Romániánál csak Ciprus függ nagyobb mértékben a kínai berendezésektől az 5G hálózatok fejlesztése terén, amelyekben a kínai technológia részesedése 79 százalékra tehető. A Huawei megbízásából a Dentons ügyvédi iroda és az Audytel tanácsadó cég által készített tanulmány 2021-ben kimutatta, hogy a kínai Huawei 2,7 milliárd eurót veszítene, ha kiszorulna a romániai távközlési piacról.

Romániában több jelentős gyártó, így az Ericsson, a Samsung és a Nokia is már megkapta az engedélyt arra, hogy berendezéseiket és szoftvereiket felhasználják a romániai 5G hálózatokban.

A Huawei közölte, hogy tavaly 87 milliárd jüan, azaz 4386 milliárd forint nyereséget termelt, ami több mint kétszerese a 2022-es 35,6 milliárd jüannak, de érdemben elmarad a 2021-es rekord 113,7 milliárd jüantól. A bevételek 9,6 százalékkal, 704,2 milliárd jüanra nőttek. A vállalat bevételeinek több mint fele az IT- és kommunikációs szolgáltatásokból származott, amelyet a fogyasztói termékek és a felhőalapú számítástechnika követett.