Tajvan újabb kínai katonai tevékenységről számolt be a sziget közelében szombaton: 12 repülőgép kelt át a Tajvani-szoros érzékeny középvonalán, egy nappal azután, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter befejezte kínai látogatását – jelentette a Reuters.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter / Fotó: AFP

Az Egyesült Államok a hivatalos diplomáciai kapcsolatok hiánya ellenére Tajvan legfontosabb nemzetközi támogatója és fegyverszállítója. Blinken hangsúlyozta a béke és a stabilitás fenntartásának „kritikus fontosságát” a szoroson túl Kínában. A demokratikusan kormányzott Tajvanra fokozott katonai nyomás nehezedik Kína részéről, amely a szigetet saját területének tekinti. A tajvani kormány elutasítja ezeket az állításokat.

A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy szombaton délelőtt 22 kínai katonai repülőgépet észlelt, köztük Szu-30-as vadászgépeket, amelyek közül 12 átlépte a középvonalat Tajvan északi és középpontja felé. A vonal egykor nem hivatalos határként szolgált a két fél között, amelyen egyik fél hadserege sem lépett át, de a kínai légierő ma már rendszeresen küld át rajta repülőgépeket. Kína nem ismeri el a vonal létezését. A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy a repülőgépek közös harckészültségi járőrözésben vettek részt kínai hadihajókkal, hozzátéve, hogy a tajvani repülőgépek és hajók „megfelelően” reagáltak. Részleteket azonban nem közölt.

Kína Tajvant tartja a legfontosabb kérdésnek az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolataiban, Peking többször is követelte Washingtontól, hogy fejezze be a fegyvereladást Tajvannak.

Laj Csing-te megválasztott tajvani elnök május 20-án lép hivatalba, miután megnyerte a januári választásokat. Peking veszélyes szeparatistának tartja, és visszautasította többszöri, tárgyalásra utaló felszólítását is.